Időrabló házi feladat = NEM OKÉ – Speak! angol nyelviskola

Ugye Te sem szeretsz olyan dolgokkal foglalkozni, amik nem érdekelnek, untatnak, vagy kimerítenek? A házi feladatot az emberek 99%-a ilyen dolognak látja és a nyűggel azonosítja. Ma annak a kérdésnek járunk utána, hogy vajon létezik olyan, hogy jó házi feladat, vagy a lecke egy középkori intézmény, ami csak a diákok kínzására jó? Vajon mi a legnagyobb hiba, amit elkövethet egy angol nyelviskola, amikor házit ad a diákoknak?

Kezdjük az elején: a magyar iskolarendszer leckeadási gyakorlata kriminális. Hogy miért? Íme a 3 házi feladat-adási ősbűn, amit nem csak egy általános-, és középiskola, hanem egy átlagos angol nyelviskola is elkövet a tanítás során:

angol-nyelviskola-02

  1. Rákényszerít arra, hogy az órán kimaradt anyagot otthon, egyedül tanuld meg.

Miért Te fizesd meg egy tanár felkészületlenségének, vagy lustaságának az árát? Ha egy diplomás tanár nem képes megtanítani az előírt mennyiségű anyagot, akkor ki és mégis milyen jogon várja el tőled, hogy Te majd otthon, a szabadidőben ezt meg azt tanuld még meg? Ja kérem, hogy rossz a tanterv? És ez kinek a felelőssége: a diáké, vagy az inkompetens szakmai vezetésé?

ROSSZ TANTERV/LUSTA TANÁR = NEM OKÉ

  1. Irtózatosan nagy mennyiségű.

Ha túl sok leckét adunk egy diáknak, akkor csak azt érjük el, hogy már előre utálni fogja az egészet. Először csak a leckeírást, utána a tanárt és a tantárgyat, végül az iskolát és magát a tanulást. Ha túl sok és túl nehéz házit adunk a diákoknak, akkor azzal nem a tudásukat, hanem az ellenállásukat mélyítjük.

TÚL SOK LECKE = NEM OKÉ

  1. Túltölti az agyadat új információval.

Ha nem egy korábban már tanult anyagból íratjuk a leckét, hanem egy teljesen új anyagrészből, akkor azzal fölöslegesen túlterheljük a diákok agyát. Nem elmélyítjük, hanem töredezetté és felületessé tesszük a tudásukat. Akkor meg minek?

TÚL SOK ÚJ INFO = NEM OKÉ

Ezek alapján foglaljuk össze, hogy mik a legfontosabb  különbségek a rossz és a jó házi feladat között?

A rossz házi feladat túlterhel <===> A jó házi feladat megnyugtat
A rossz házi feladat fárasztó <===> A jó házi feladat könnyű
A rossz házi feladat időrabló <===> A jó házi feladat gyors és egyszerű
A rossz házi feladat új infót ad <===> A jó házi feladat ismétel
A rossz házi feladat nyűg <===> A jó házi feladat játék

És tudod mi kell elfogadnia még egy angol nyelviskola, vagy egy gimnázium nyelvtanárának, ha azt szeretné, hogy a diákjai sikeresek legyenek a nyelvtanulásban? Azt, hogy a házi feladat nem helyettesíti az órai gyakorlást. A diákokat nem megszívatni kell egy raklapnyi házi feladattal, hanem az órán kell gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Nem azért fizetsz ki egy komoly összeget egy nyelvtanfolyamért, hogy olyan dolgot csinálj, amit otthon, egyedül, ingyen is megtehetsz.

angol-nyelviskola-01

A Speak! angol nyelviskola kurzusain a házi feladat nem büntetés, nem kínzás és nem a lusta/felkészületlen tanárok mentsvára. Nem túl sok és nincs benne túl sok új infó. Úgy mélyíti el a tudásodat, hogy közben „meg se izzadsz”. Olyan mint egy könnyű edzés: könnyed, gyors, egyszerű és segít formában maradni.

Próbáld ki milyen egy olyan angol nyelviskola falai között tanulni, ahol még a házi feladatot is lelkesen csinálják a diákok:

„Nagyon sok új szót és nyelvtani szerkezetet tanultam az elmúlt két hónapban. Nagyon szeretem a plusz házi feladatokat és azt, hogy sokat gyakorolunk az órán. Szeretek ebbe a csoportba járni, mert mindenki nagyon segítőkész.” (Csemer Henrietta)

„A kurzus hozta számomra a hozzá fűzött reményeket. Az új kifejezések mellett tovább szilárdította ezt a fajta gyakorlatot és tudást, ami az élő beszédhez szükséges. Hála a jó tanárunknak, az út közben alábbhagyott lelkesedésem is hamar visszatért a házi készítés iránt. 🙂 Az órákról mindig tudással és jókedvvel gazdagabban távoztam.” (Sümegi János)

Ilyen a jó házi feladat, ilyen a sikeres tanulási folyamat, és ilyen hely a Speak! angol nyelviskola. Gyere!

Share This