Rövidzárlat: hogyan kerülheted el? – Speak! angol nyelviskola

Előfordult már veled, hogy amikor angolul kellett volna beszélned, egy hang se jött ki a torkodon? Kínos volt? Nem akarsz több ilyen kommunikációs áramszünetet? Szeretnéd rövidre zárni a rövidzárlatot? Pető Zsanett, a Speak! angol nyelviskola szolgáltatási vezetőjének írása.

angol-nyelviskola-stop

Abban talán minden nyelvtanuló egyet tud érteni, hogy közös célként kitűzhetnénk a következőt: megtanulni gondolkodás nélkül beszélni, vagyis elérni, hogy angolul is annyira természetesen tudjuk megfogalmazni a gondolatinkat, mint a saját anyanyelvünkön. Abban is egyetérthetünk, hogy a legkellemetlenebb helyzet, amibe kerülhetünk, ha egy idegen nyelven kell megszólalnunk az, hogy egyszerűen leblokkolunk. Lefagyunk, semmi sem jut eszünkbe, még a legegyszerűbb dolgok is, amikről azt gondoltuk, hogy már álmunkból felkeltve is simán mennek, teljesen kiesnek.

Miért történhet ez, és mi a megoldás? Velem is előfordult már, hogy nem jutott eszembe valami angolul. Sokszor valami elképesztően egyszerű dolog. Szerencsére általában körbe tudtam írni, és meg tudtam oldani a helyzetet, de egy kevésbé tapasztalt nyelvtanuló ezt nem mindig tudja megtenni, hiszen nagyon nagy bátorság kell hozzá, hogy egy ilyen szituban tovább tudj lendülni. Hogy ne gondold azt, hogy jobb, ha inkább nem is mondasz semmit.

angol-nyelviskola-rovidzarlat

A megoldás csakis a még több gyakorlás lehet. Ha valami még nem vált teljesen vérré, ha még nem megy gondolkodás nélkül, akkor egyszerűen még nem gyakoroltad eleget. Még nem mondtál vele elég mondatot. Még nem használtad eleget.

Csakis gyakorlás közben derülhet ki, hogy mi az, ami még nem megy eléggé, szóval a legrosszabb, amit tehetsz, ha folyton kellemetlen helyzetbe kerülsz az angol miatt, az az, hogy elmenekülsz.

Szembe kell tudni nézni a dologgal, és el kell kezdeni gyakorolni.

Share This