Mitől lesz új év az újév? A Speak! angol nyelviskola gondolatai változásról és változatlanságról

Amikor ma reggel munkába indultam a szokásos útvonalon, valahogy nem éreztem az „újév szellemét”. A metrón ugyanazok az ismerős arcok és ugyanaz az a fojtogató meleg fogadott, mint mindig. Ugyanott vettem meg a reggelimet, ugyanabban a hamutartóban nyomtam el a cigimet és pontosan ugyanakkor ültem le az asztalomhoz, mint általában. Arra gondoltam, hogy ha ilyen az újév, akkor megtehetné valaki azt a szívességet, hogy egyszerűen átszínezi feketére azt a piros számot és betűt a naptárban, és elfelejthetjük ezt a témát. Hogy miért nem volt igazam? Ahhoz, hogy ez kiderüljön, egy másik –ennél sokkal fontosabb- kérdést kell megválaszolnunk: mitől lesz valóban új év az újév? A Speak! angol nyelviskola gondolatai változásról, változatlanságról, rólad és a 2015-ös évről.

angol-nyelviskola-újév

A változás nem a környezetünkben kezdődik. Nem a metrón ülő emberekben, a pékségben, vagy a munkatársainkban. A változás szándéka bennünk kell, hogy megszülessen, testet öltsön és kivirágozzon. A változásnak, az újnak először bennünk kell létrejönnie, hogy aztán bejárhassa azt a pályát, amelyre hivatott és újjá, szebbé, jobbá formálja a világot, vagy legalább az újévet.

Ezért tévedtem. Azt vártam, hogy a világ „hozzámváltozzon”, ahelyett, hogy –Gandhi szavaival élve- én magam lettem volna a változás, amit látni szerettem volna a világban. Tévedés azt várni az újévtől, hogy egy gombnyomásra felülír mindent. Egy napnak ­­‑legyen az mégoly különleges, egyszeri és megismételhetetlen is, mint az újév első napja- sincs ilyen hatalma.

A belülről fakadó változás egy gombnyomásnál sokkal lassabb, megfontoltabb és nehezebb. Lépésről lépésre, fokról fokra halad, ahogy a vágyból először szándék, majd akarat, végül cselekvés lesz. A rutin és a szokás hatalmának megtörése nem megy egyik pillanatról a másikra. Módszeresen és tudatosan kell dolgozni azon, hogy a régiből valami új születhessen, és ehhez nem lehet „külsőségekre”, vagy tőlünk független tényezőkre fókuszálni. Befelé kell figyelnünk, hiszen önmagunkkal, a saját lelkünkkel, testünkkel, vagy éppen agyunkkal állunk harcban. És a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember számára éppen ez a befelé figyelés okozza a legnagyobb nehézséget.

A változás folyamata nem tartozik a természet leglátványosabb jelenségei közé. Sőt, legtöbbször észrevétlenül és némán zajlik. Nem remélhetünk gyors sikert. Nem bízhatunk abban, hogy könnyű lesz. Nem várhatjuk, hogy a környezetünk, a családunk, a barátaink, vagy munkatársaink azonnal észreveszik rajtunk. Hiszen legtöbbször csak mi tudjuk, érezzük és akarjuk ezt a változást és egészen biztos, hogy nekünk kell megdolgozni érte.

angol-nyelviskola-újév

2015 szóljon erről a változásról. A Speak! angol nyelviskola megalapítása óta eltelt lassan másfél évben mi ezen a változáson dolgoztunk és egyre több embert sikerült meggyőznünk arról, hogy ez a változás a fejekben kezdődik. Szívós és kemény munkával, sziklaszilárd elkötelezettséggel és törhetetlen elszántsággal. A nyelvtanuláshoz való hozzáállás megváltoztatása sem megy egyik pillanatról a másikra. Egyetlen angol nyelviskola, így a Speak! angol nyelviskola sem várhatja azt, hogy az általa követett módszerek és megkövetelt elvárások mindenki számára egyértelműek és természetesek legyenek. Hétről hétre, óráról órára meg kell tudnunk győzni titeket arról, hogy amit a Speak! képvisel az nem csak módszertanilag helyes, de hatékony is. Hétről hétre meg kell mutatnunk, hogy az angoltanuláshoz és a tanításhoz való hozzáállás megváltoztatásával milyen eredményeket és sikereket lehet elérni. Hogy, aki rálép arra az útra, amit a Speak! angol nyelviskola is képvisel, milyen messzire juthat.

Mi ezen fogunk dolgozni 2015-ben is. Hogy egyre többen és többen mondhassátok azt büszkén, egyenes háttal és felemelt fejjel, hogy megtanultam angolul.

Share This