30 nap alatt a Föld körül? A csodatévő angol nyelvtanfolyam legendája

Jules Verne gazdag, mindig kifogástalan öltözékű, különc és zárkózott hőse, Phileas Fogg a londoni Reform Klubban a vagyona felében fogadott arra, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet. Mr. Fogg és útitársai Londonból indulva Szuez, Bombay, Hongkong, Jokohama, San Francisco és New York érintésével 1920 óra alatt sikeresen teljesítették a küldetést. Verne a lehetetlent követelte meg hőseitől és általuk az emberi teljesítőképesség végtelen tágíthatóságának mítoszát teremtette meg. Sikerrel. Ma már az sem lenne lehetetlen, hogy Mr. Fogg Tokióban ébredjen, reggel az amszterdami virágtőzsdén licitáljon, Londonban ebédeljen bájos feleségével és este New Yorkban hajtsa álomra a fejét. Az emberi tudás növekedésével és a technológiai fejlődés révén összeszűkült és felgyorsult a világ. Őrült rohanásban vagyunk, versenyt futunk az idővel és azt kívánjuk: bárcsak ne 24 órából állna egy nap. Gyorsételt ebédelünk, hogy aztán turbó diétára fogjuk magunkat. Gyorshajtásért büntet meg a rendőr, gyorsvasúton utazunk és gyors megoldást várunk a problémánkra. És bár lehet, hogy a minket körülvevő világ fénysebességgel változik, vannak dolgok, amikhez idő kell. Egy picivel több, mint gondolnánk. A mai bejegyzés a csodatévő angol nyelvtanfolyam legendájáról és arról szól, hogy vajon meg lehet-e váltani 30 nap alatt a belépőnket az ígéret földjére?

csodatévő-angol-nyelvtanfolyam

Jó munkához idő kell- tartja a közmondás és nem minden alap nélkül. Egy SMS-t és egy-emailt akár másodpercek alatt meg lehet írni, de egy diplomamunkára azért nem árt több időt szánni. A vállalkozók ma gyorsan megtérülő befektetésekben gondolkodnak és hajlamosak elfelejteni, hogy milyen rögös és hosszú út vezetett az első 1 milliójuk megszerzéséig. Egy jó hallású énekes viszonylag gyorsan képes beilleszkedni egy heavy metalt zúzó garázsbandába, de ahhoz, hogy a Zeneakadémián önálló estje legyen összehasonlíthatatlanul több erőfeszítésre és gyakorlásra van szüksége.

Szeretünk megfeledkezni arról, hogy a sikert nem adják könnyen és a nagy célok elérése nem csak sok áldozatot és munkát, hanem időt is igényel. Mert abban a pörgő-forgó digitális búgócsigában, amiben élünk még mindig vannak olyan dolgok, amik makacsul ellenállnak a változás és a rohanás törvényének. Amiket nem szerezhetünk meg varázsütésre. Amihez nem jutunk hozzá pénz, kapcsolatok vagy befolyás révén. Amit nem kaphatunk le csak úgy a polcról és mástól sem vehetjük el. A nyelvtudás ilyen dolog.

Magabiztos, kommunikációképes és aktív angoltudás nem születik meg egyik napról a másikra. Mégis, láthatóan sehogy sem akarjuk elfogadni ezt a nehezen vitatható tényt. Mi az oka ennek? Mit várunk egy angol nyelvtanfolyam esetében (is)? Azt, hogy legyen hatékony, gyors, rugalmas és a lehető legolcsóbb. Úgy tekintünk a nyelvtanfolyamra, mint egy új generációs közlekedési eszközre: jutasson el minket a lehető leggyorsabban, a legkedvezőbb áron és legkényelmesebben a célunkhoz. A legkevesebb erőfeszítéssel, lehetőleg a hétvégi és esti programok érintetlenül hagyásával, házi feladat és otthoni tanulás nélkül. Villámgyorsan, sőt: azonnal.

Na éppen ezekből a hamis elvárásokból született meg a „csodatévő angol nyelvtanfolyam” legendája. Az ilyen illúziókból és önáltatásokból jött létre a „szupergyors”, „forradalmi” és a „rejtett képességeket kihasználó” angol nyelvtanfolyam átverés-gépezete. Ez a gépezet a te hiszékenységedre, félelmeidre, lustaságodra és irreális elvárásaidra épül. A te döntésed, hogy vagyonokat költesz-e el egy-egy „csodatévő angol nyelvtanfolyam” kurzusaira, csak ne lepődj meg, ha nem lesz eredménye. Miért? Mert, ha nem fektetsz be kellő mennyiségű munkát és nem szánod rá az időt, hogy ne csak halld, de értsd, tanuld meg, sőt be is gyakorold azt, amit kell, akkor nem jutsz sehova.

csodatévő-angol-nyelvtanfolyam

De még ha el is kötelezed magad a Speak! által képviselt beszédközpontú angol nyelvtanfolyam mellett, akkor sem váltasz automatikusan helyjegyet a „nyelvtudás-expresszre”. Egyetlen, 60 órás tanfolyamtól várnád, hogy minden bizonytalanságod a helyére kerüljön és minden meg nem tanult szó, kifejezés és mondat tökéletesen menjen? Hogy több évnyi rosszul rögzült, vagy be sem épített nyelvtani szerkezetet a helyére tegyünk? Mond csak: képes lennél 30 nap alatt megtanulni hegedülni, szimfonikus zeneművet írni vagy vívni? Vagy mindössze egy hónapos felkészülés után kezdő szintről lefutni a maratont? Naná, hogy nem. Mert a jó munkához tényleg idő kell.

De más is. Mi a Speak!-ben a kemény munkában, a folyamatos beszédben és a kitartó gyakorlásban hiszünk. Abban, hogy mindenkit képesek vagyunk megtanítani angolul, ha van motiváció, erőfeszítés és adsz magadnak elég időt a tanulásra. Időt az angol nyelvtanfolyam óráira, az otthoni gyakorlásra, a beszédre, a házi feladatok megírására, angol nyelvű szövegek olvasására. Mert, ha képes vagy erre, a határ a csillagos ég.

A mi óránk máshogy jár, mint a „hagyományos” angol nyelviskoláké. Nem abban vagyunk érdekeltek, hogy idő előtt, üres zsebbel és fejjel lépjetek ki a nyelviskola ajtaján. Hanem abban, hogy megtanuljatok angolul. Nincs vesztegetnivaló időnk.

És neked?

Share This