Angol nyelvtanfolyam az Antarktiszon? A jó vezető 9 tulajdonsága

Sir Ernst Shackleton, angol-ír származású felfedező élete során 3 Antarktisz-expedíciót is vezetett és kalandjairól „635 nap a jég fogságában” címmel írt visszaemlékezéseket. Shackleton a 20. század egyik legkarizmatikusabb vezetője volt: 1914-ben 28 emberét hozta ki élve egy két éves, balul sikerült sarkköri expedícióból. Az extrém, rideg és zord körülmények között, egy jégzátonyra futott, folyamatosan süllyedő hajón –később a kietlen jégmezőn felállított sátrakban- Shackleton példás módon rendet tartott, az emberei fókahúsra (és nem egymásra) vadásztak, sportoltak, délutánonként pedig a tűz mellett gitároztak és énekeltek. Shackleton olyan vezető volt, akit az emberei nem csak tiszteltek, de vakon is követtek a veszedelmes vállalkozás során. Mi a titok? És mit keres egy angol nyelvtanfolyam az Antarktisz jégmezőin? Olvass tovább és minden kiderül!

angol-nyelvtanfolyam-antarktisz

Ernst Shackleton azt írja egy helyen a könyvében: ha az ember vezető, akkor ő az, akire a többiek számítanak, ezért neki mindig tovább kell mennie! A felfedező szerint 9 tulajdonsága van egy jó vezetőnek, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna a túlélés és illúzió a vezetés maga.

  1. Válassz jól csapatot! Különös érzékenységgel összeválogatott emberek nélkül, akik nagy szaktudással bírnak, lelkesek és pozitívak, semmire nem juthatsz.
  2. Dolgozz a csapatszellemen! Mindenki vegye ki a részét a munkából, de kapja meg az érte járó elismerést is.
  3. Legyen terved, törődj a részletekkel! Készíts apró, részletekbe menő tervet, de a pontos tervezésnél még fontosabb a szigorú betartás. Ragaszkodj a napirendhez, tarts rendet, fegyelmet, adj feladatot az embereknek.
  4. Ne csak végezd, élvezd is a munkádat! Adj olyan, személyre szabott feladatokat a csapatodnak, amit nem muszájból, hanem szenvedélyből tud elvégezni. Foglalkozz azzal, hogy az emberek nyugodtak, kipihentek és boldogak legyenek.
  5. Engedd el a munkatársaid kezét! Delegálj feladatokat, adj le a vezetői kompetenciáidból és csak akkor nyúlj át a fejük felett, ha a vezetői szituáció meghaladja a kinevezett vezetők képességét.
  6. Legyél optimista! Beszélj világosan a célokról, a nehézségekről, a veszélyekről, de azt is tudatosítsd, hogy ezek a problémák legyőzhetők.
  7. Mutass példát! Járj mindig az embereid előtt a munkában, legyél keményebb és kitartóbb mindenkinél. A személyes példamutatás a legnagyobb motivációs erő.
  8. Ne félj dicsérni és jutalmazni! Légy következetes az eredmények elismerésében, ne spórolj a dicséretekkel és a bátorító kézfogásokkal.
  9. Vállald a felelősséget, mutass együttérzést! Egy vezetőnek minden lépésekor tisztában kell lennie azzal, hogy felelősséggel tartozik az embereinek és bele kell tudnia bújni a csapattagok bőrébe, hogy az ő szemszögükből láthassa a világot.

angol-nyelvtanfolyam-antarktisz

Nekünk könnyebb a dolgunk, mint Shackletonnak. Nem kell végeláthatatlan jégmezőkből kijuttatnunk az embereinket, vagy minden nap megküzdenünk a túlélésért. De ugyanolyan felelősséggel tartozunk azok iránt, akik tőlünk függnek, mint ahogy Shackleton elszántságától és kitartásától függött annak a 28 embernek az élete. Egy jó vezető, legyen az tanár, szülő, vagy egy kisvállalkozó törődik a csapatával és mindent megtesz azért, hogy személyes példát mutasson és megadja számukra a fejlődés lehetőségét. Egy angol nyelvtanfolyam mind a 9 vezetői tulajdonság felmutatására jó lehetőséget ad. Mert egy angol nyelvtanfolyam építi a csapatszellemet, segít precíz terveket készíteni a jövőre és kialakítani egy napi rutint. Egy angol nyelvtanfolyam nem csak munka és tanulás, hanem közösségi élmény is kikapcsolódás is. Egy angol nyelvtanfolyam segíti a munkatársaid szakmai fejlődését, amitől nem csak ők, hanem te is optimistábban szemlélheted a jövőt. És végül egy angol nyelvtanfolyam, amin te is részt veszel, a személyes példamutatás, az ösztönzés és a közös élmények, közös nézőpontok kialakításának eszköze is lehet.

Nem kell az Antarktiszig menni, hogy egy ilyen angol nyelvtanfolyam jöjjön szembe veled. Elég benézni a Klapka utca 1.-be. Speak! Nyelviskola. Újraírjuk az angol nyelvtanfolyam íratlan törvényeit.

Share This