Nem mászhatod meg a siker hegyét zsebre tett kézzel- A sikeres élet 6 szabálya és egy angol nyelvtanfolyam, ami segít valóra váltani az álmaidat

I’ll be back- ez a négy szavas, rossz angolsággal kiejtett mondat a 20. századi filmtörténet egyik legismertebb sora. Arnold Schwarzenegger a Terminátor című filmben elhangzott szavai azonban nem csak a karakterrel és minden idők egyik legnagyobb bevételét produkáló akciófilmjével, hanem a szerepet megformáló emberrel is végérvényesen összeforrtak. Az egykori testépítőből lett filmszínész és politikus igazi sikerember: egy ausztriai kisváros névtelenségéből indulva először bálványozott sportoló lett, majd meghódította Hollywoodot, hogy aztán a filmiparban szerzett ismertségére támaszkodva Kalifornia, a világ ötödik legnagyobb gazdaságának kormányzója legyen. A Schwarzenegger-jelenség nem egy „buta testépítőről”, vagy beképzelt celebről szól, aki jókor volt jó helyen. Arnold Schwarzenegger életútja egy olyan emberről szól, aki tudja mit jelent a teljesítmény, a lemondás, a fájdalom eltűrése, a kudarcok elviselése és az akadályok leküzdése. Aki pontosan tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy ne csak túléljünk egy életet, hanem nyomot is hagyjunk magunk után. „Ha hallgattam volna a hitetlenkedőkre, akkor még mindig az osztrák Alpokban jódliznék” nyilatkozta Schwarzenegger már Amerika egyik legnépszerűbb politikusaként. Nem kell kolosszális izmokat növesztenünk vagy egy államot vezetnünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben, de talán eltöprenghetünk e nem mindennapi ember szavain. Készen állsz arra, hogy megtudd mi a sikeres élet 6 szabálya, és hogy hogyan segíthet egy angol nyelvtanfolyam valóra váltani az álmaidat? Akkor olvass tovább és változtasd meg az életed.

angol-nyelvtanfolyam-arnold

  1. Bízz magadban!

Az első lépés, hogy áss mélyre és kérdezd meg magadtól: ki akarsz lenni valójában? Nem mi, hanem ki. Ne azt kérdezd, hogy a szüleid, tanáraid mit akarnak, vagy, hogy a barátaid mit látnak beléd, hanem hogy te mit akarsz. Miért? Mert magadnak kell rájönnöd arra, hogy mi az, ami igazán boldoggá tesz téged.  Nem számít, hogy mekkora örültségnek hangzik mások számára: ez a te álmod, a te célod, a te utad, a te küldetésed. Az első számú szabály tehát az, hogy bízz magadban és soha, egyetlen percig se érdekeljen, hogy másik mit gondolnak.

  1. Szegd meg a szabályokat!

Az életünk tele van szabályokkal. Schwarzenegger második tanácsa: ne félj megszegni őket! Lehetetlen eredetinek lenni és a saját utadat járni, ha mindig a mások által felállított szabályokat betartva és „jól viselkedve” éled az életed. Lépj ki a keretek közül, döntsd le a korlátokat és ne félj mást gondolni a világról, mint a többiek. Mi értelme van egy olyan életnek, ami pontosan ugyanolyan, mint másoké és mindig kikerüli a nehézségeket? Tűnj ki a tömegből, merj egyéniség lenni és ne félj többre vágyni, mint a legtöbb ember. A második szabály: szegd meg a szabályokat, de tartsd tiszteletben a törvényeket.

  1. Ne félj a bukástól!

Schwarzenegger szerint bármi, amibe belefogott az életbe mások szerint eleve bukásra volt ítélve. Nem nyerhetünk mindig: ezt el kell fogadnunk. De ne féljünk meghozni a döntéseket és meglépni azokat. Nem ijedhetünk meg a félelemtől vagy a kudarctól, különben soha nem fogunk beleadni mindent, és soha nem érünk el semmit. Ha beleadunk mindent, mert hiszünk magunkban és a céljaink helyességében, és tudjuk, hogy ez a leghelyesebb dolog, amit tehetünk, akkor a siker el fog jönni. Egyszóval soha ne félj a kudarcoktól, mert általa tudod valójában értékelni a sikereidet. Ez a harmadik szabály.

  1. Ne hallgass a rosszakaróidra!

Hányszor hallottad már azokat a hangokat, hogy te ezt úgysem tudod megcsinálni, irreálisak az elképzeléseid, bele fogsz bukni, mert ez még senkinek nem sikerült és miért pont neked sikerülne?  Schwarzenegger szerint, amikor valaki azt mondja valamiről, hogy ez lehetetlen, mert még senki sem tudta megcsinálni, az a biztos jele annak, hogy jó úton jársz. Hogy valami olyasmit fogsz tenni, amit még soha senki nem volt képes megtenni előtted. Ez pedig a siker alapfeltétele. A legyőzöttekre és az örök másodikra senki nem kíváncsi. Soha nem lehetsz az első, ha csak a dobogóra akarsz felférni és soha nem leszel a legjobb, ha nem akarsz falakat lerombolva minden rekordot megdönteni. Ne törődj azokkal, akik azt suttogják a füledbe, hogy ez vagy az nem lehetséges. A lehetetlen nem lehetséges: ez a negyedik szabály.

  1. Dolgozd ki a beled!

Tégy meg mindent, forgass fel minden követ a célod érdekében. Fájdalom nélkül nincs növekedés; erőfeszítés nélkül nincs előrejutás; kemény munka nélkül nincs siker. Valaki valahol ez idő alatt is keményen dolgozik, egyre okosabb lesz, vagy éppen megnyer egy versenyt. Megnyer egy csatát, egy újabb harcot önmagával szemben, vagy egy csapat részeként egy másik csapattal szemben. Ha te is nyerni akarsz, első akarsz lenni és el akarsz érni valamit, annak nincs más módja, mint a kemény és megfeszített munka. A többi bullshit, papírsárkány, vagy blöff. Egyik szabály sem fog működni, ha nem teszel érte és nem fektetsz bele annyi energiát, amennyit csak tudsz.

Schwarzenegger sikereit látva nehéz fogást találni ezeken a szabályokon. Sőt, aki idáig eljutott az olvasásban valószínűleg nem is akar. Hogy miben hasonlítanak az osztrák-amerikai sikerember és a Speak! „törvényei”?

angol-nyelvtanfolyam-arnold

Például abban, hogy számunkra is a te céljaid a legfontosabbak, mert tudjuk, hogy motiváció nélkül nincs sikeres nyelvtanulás. A beszédközpontú angol nyelvtanfolyam három pillére – a 100% beszéd, 0% könyv módszer, a csoportos tanulás és profi, törődő tanárok-, mind azt a célt szolgálják, hogy ez a belső hajtóerő az idő előrehaladtával ne csökkenjen, hanem nőjön.

Renitens nyelviskolaként és úttörő vállalkozásként mi mást tanácsolhatnánk a diákjainknak, hogy merjék megszegni a szabályokat? Hogy merjenek kitűnni a tömegből és a korlátokat ledöntve felfedezni a kanapén túli világot. Hogy ne féljenek nagyot álmodni, a csúcsra törni, és néha-néha megbotlani. Mert a kudarcokból sokszor többet tanulunk, mint a sikerekből: csak az tudja igazán értékelni a mindennapok szépségét, aki járt már az élet árnyékos oldalán. Mi azért dolgozunk, hogy egyetlen diákunknak se kelljen visszatérnie oda.

Ne hallgass a rosszakaróidra, szól a schwarzeneggeri intelem. És milyen igaz, ha azokra a középiskola nyelvtanárokra gondolunk, akik szerint egy-egy diáknak nincs nyelvérzéke, éppen ezért alkatilag képtelen megtanulni angolul? A nyelvérzék egy mítosz.  Ne higgyetek azoknak, akik le akarnak titeket beszélni egy sikeres életről és meg akarnak fosztani a nyelvtudás adta lehetőségektől! De azt se felejtsd, hogy nem elég akarni a sikert, tenni is kell érte: nem mászhatod meg a siker hegyét zsebre tett kézzel. Az új generációs, beszédközpontú angol nyelvtanfolyam és a teljesítménycentrikus oktatási szemlélet a kemény munkában, a rendszeres gyakorlásban és a folyamatos beszédben hisz. Ez az angol nyelvtanfolyam nem fogad el üres kifogásokat és nem jutalmazza a lustaságot. Egyedül a teljesítmény, a szorgalom, a kitartó munka számít, mert ha valaki nem tud angolul az csak két okból lehetséges. Vagy nem akar megtanulni, vagy nem gyakorolt eleget. Döntsétek el ti, hogy melyik csoporthoz tartoztok, ha még nem beszéltek angolul.

És végül a hatodik szabály –nem felejtettük el-, a visszaadás szabálya. „Mert mindegy milyen utat jártál be az életedben, mindig találnod kell időt arra, hogy valamit visszaadj a társadalomnak. Valamit a közösségnek, a városodnak, az országodnak. Amikor magadat építed, a társadalmat építed és kötelességed visszaadni a tapasztalataidat, mert egy napon magadat látod majd viszont egy olyan emberben, akinek a pozitív személyiségét és életmódváltását te teremtetted meg. Nem utolsó dolgok ám ezek emberek, és ezek a dolgok nem fejezhetőek ki pénzben. Elérni az emberekhez és segíteni rajtuk  nagyobb elégedettséggel tölt el, mint bármi, amit valaha is véghezvittem az életben. Emlékezz hát a hat szabályra a nap 24 órájában, és ragaszkodj hozzájuk történjen veled bármi, vagy tartson bárhol is az életed. Bízz magadban, döntsd le a korlátokat, ne félj a kudarctól, kerüld a negatív embereket, dolgozz keményen, és valamit mindig adj vissza és mindig törekedj arra, hogy te legyél a követendő példa.” (Arnold Schwarzenegger) Erről szól a teljesítménycentrikus nyelvoktatás és az új generációs angol nyelvtanfolyam eszméje.

Hasta la vista, baby.

(Képek: internet)

Share This