Feszes farmer, cicanadrág, mackóalsó és angol nyelvtanfolyam: mi sül ki ebből?

Van kedvenc ruhád? Egy olyan darab, amiben mindig ellenállhatatlanul dögösnek érzed magad? Mondjuk egy feszes farmer, amiben állati jól nézel ki? És olyan kényelmes viseleted, amiben otthon nyomulsz? Cicanadrág? Mackóalsó a’la Király Gábor? Képzeld: pont erre a két ruhadarabra lesz szükséged, ha meg akarsz tanulni angolul. Feszes farmer, cicanadrág, mackóalsó és angol nyelvtanfolyam: mi sül ki ebből?

25 éve vagyok a pályán és csak az elmúlt 2 évben több mint 1200 diákot tanítottunk angolul a kollégákkal együtt a Speak!-ben. És észrevettem valamit rajtatok. Imádjátok „kicsípni magatokat”, de legalább ugyanannyiszor vágytok a „mackóalsóra”, ha nyelvtanulásról van szó.

Kezdjük a kiöltözéssel. Ez rendszerint az első szakasza a tanulásotoknak, amikor hatalmas energiával és óriási motivációval vágtok bele. Ilyenkor tündököltök, ellenállhatatlanok vagytok és vágytok a társak, vagyis a „helyes pasi”/ „szexi csaj” elismerésre.

angol-nyelvtanfolyam-fashion

A beiratkozásnál és az angol nyelvtanfolyam első néhány óráján vérbeli társasági emberekként viselkedtek. Nem is kell megerőltetnünk magunkat, ha szóra akarunk bírni titeket –na jó, azért néha még így sem könnyű-, de hamar eléritek a repülési magasságot és egyszerűen szárnyaltok. Mert tudjátok, hogy jó helyen vagytok és jó döntést hoztatok.

A mackóalsó korszak az első döccenőnél szokott jönni. Az első baráti vacsinál, amit azért kell kihagynod, mert este órád van. Az első áttúlórázott éjszaka után, amikor hullafáradtan a taxiban jössz rá, hogy még házit is kell írnod holnapra, pedig csak arra vágysz, hogy bedőlj az ágyba.

Ilyenkor legszívesebben felhúznád a cicanadrágot és ki se mozdulnál otthonról. Nem, hogy angoltanulásra, emberekre sem vágysz. Elbizonytalanodsz. Megroggyan a motivációd, meggyengül az akaraterőd. A feladás határán állsz. Már-már kimondod, hogy „oké, én tényleg megpróbáltam, de nem sikerült, ennyi volt”, amikor eszedbe jut, hogy…

egyszerűen imádod a feszes farmeredet! Pontosabban azt, aki abban a bizonyos szűk farmerben vagy. Eszedbe jut, hogy mennyire jól érezted magad az első órádon. Megrohannak a képek, hogy milyen felszabadultan és magabiztosan kommunikáltál, és két centivel a föld felett lebegtél az órák után.

És folytatod.

Az angol nyelvtanfolyam olyan, mint egy szuperkoncert, vagy egy színdarab: a főszereplő, vagyis Te, többször is átöltözik az előadás alatt.

Jó, ha tudod, hogy nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. Hozzád hasonlóan a legtöbb diákunk már átélte ezt az érzelmi és motivációs hullámvasutazást és mosolyogva szállt ki a kör végén.

Teljesen rendben van, hogy néha nem vágysz másra, csak magányra és a kényelmes otthoni szerelésedre. Mégis, néha erőt kell venned magadon és akkor is ki kell csípned magad, ha nem akarod. Tudod, azok a bulik szoktak a legjobban sikerülni, amikre el se akartál menni…

Egy angol nyelvtanfolyam nem divatbemutató. Nem várja el senki, hogy mindig a legjobb formádat hozd és „tökéletes” legyél. Végső soron mindig rajtad és a hangulatodon múlik, hogy melyiket választod: a feszes farmert, vagy a mackónadrágot.

angol-nyelvtanfolyam-cicanadrag

De tudnod kell, hogy senki nem fog kinézni, ha néha elnyűtt tréninggatyában, vagy a pasid három számmal nagyobb pulcsijában írod a leckédet, vagy jössz be a következő órádra. Mert az a legfontosabb, hogy akkor se állj le a tanulással, ha állati rossz napod volt.

Sőt, még az is lehet, hogyha felnézel a következő alkalommal, egy csinos cicanadrág fog farkasszemet nézni a mackóalsóddal. Egy angol nyelvtanfolyam ennél természetesebb és igazibb már nem is lehetne…

Share This