Mese a legfényesebb tűzről, ami egy ember lelkében csak éghet

Tudod mi az, ami gyorsabb egy gepárdnál, erősebben húz egy 4 literes V8-as motornál, kitartóbb egy maratoni futónál és hevesebb egy 9-es erősségű földrengésnél? Te. Csak fel kell ébresztened magadban a vágyat, hogy azzá válhass, akinek születtél.

A véredben megemelkedik az adrenalin szintje. Érzed, ahogy szétárad az ereidben és hullámokban tör rád a remegés. Bizseregnek az ujjaid, megélesedik a hallásod, a szemed minden apró mozgásra figyelmes lesz és hirtelen sokkal tisztábban kezded látni a világot. Hallod a füledben, ahogy egyre hevesebben és hevesebben ver a szíved. Furcsa, keserű ízt érzel a szádban és minden másodpercben erősebbnek érzed magad. Készen állsz rá, hogy meghódítsd és uralmad alá hajtsd a világot.

angol-nyelvtanfolyam-fire

Erre a magabiztosságra csak akkor tehetsz szert, ha fellobbantottad magadban a motiváció tüzét. A mindent bevilágító, megfékezhetetlen tüzet, amit a lelkedben kavargó érzések, gondolatok és vágyak táplálnak egészen addig, amíg célba nem érsz.

Mert célba fogsz érni. Ha már volt részed ebben az érzésben, akkor tudod, hogy miről beszélek. Tettre készség. Elszántság. Félelem-nélküliség. A sebezhetetlenség tudata. És az eufória, ami az utolsó sejtedig átjár téged, amikor elkezdenek jóra fordulni a dolgok és jönnek az első eredmények.

Ha nincs meg benned ez a pokoli tűz, akkor soha nem fogsz előre, vagy igazán messzire jutni. Az ambíció kevés. Mindenki szeret légvárakat építeni –általában a lottó ötös főnyereményéből-, de a többség soha nem emelkedik ki a névtelenségből. Tömegek szeretnének jobb életet, jobb munkát, jobb fizetést, stabilitást, fényes karriert és érdekes életet, de a legtöbben ugyanolyan, vagy rosszabb körülmények között élik le az életüket, mint a szüleik.

Nem adatik meg mindenkinek, hogy tehetséges legyen és jó, ha 100 év alatt egy zseni születik. De a szorgalom, a tudásszerzés, a vágy, hogy a legjobb legyél valamiben, nem születési előjog, vagy kiváltság. Döntés kérdése. Azon múlik, hogy mit vagy hajlandó megtenni érte. Mennyit tanulsz, mennyit dolgozol, mennyit fáradozol, és mi mindenről mondasz le cserébe. De legfőképpen azon, hogy mennyire vagy elszánt.

Ha pedig az elszántság az acél, ami utat vág neked a világban, akkor a motiváció a tűz, ami megedzi a pengédet. És pontosan erre a szenvedélyre van szükséged, ha meg akarsz tanulni angolul. Mert az út, ami a magabiztos nyelvtudásig vezet, tele van csapdákkal, akadályokkal, korlátokkal és zsákutcákkal. Hullámvölgyek, rossz napok, fáradtság, unalom, nehézségek, elakadás – egyenként is elég erősek tudnak lenni, hogy kitűzd a fehér zászlót és feladd.

angol-nyelvtanfolyam-fire2

A motiváció viszont bevilágítja előtted az utat. Nem véd meg minden ellenségedtől. Nem űzi el a félelmeidet. De mindig ösztönöz a következő lépés megtételére. Felemeli a fejedet, amikor elcsüggednél. Új erőt önt beléd, amikor már erőt venne rajtad a kimerültség. Fenékbe rúg, ha túl sokat ültél és atyai pofonnal térít magadhoz, amikor éppen arra készülsz, hogy lenullázd az eredményeidet.

Soha nem hagy magadra, hiszen a fejedben és a szívedben él. A legjobb az, hogy nem kér érte cserébe semmit. Csak azt, hogy használd ki a benne rejlő erőt. Élj vele. Szabadítsd fel magad általa. A motiváció azt kiabálja a füledbe, hogy éld szenvedéllyel az életedet, mert csak ez az egy van belőle.

Ha nyelvtanulásra adod a fejed, akkor motiváció nélkül nincs az az angol nyelvtanfolyam, ami sikeres lehetne. Nincs olyan angol nyelvtanfolyam, ami helyetted akarhatja az eredményt, vagy, ami nélküled képes lenne bármit is elérni. Aki azt állítja, hogy erőfeszítés, munka, szorgalom, kitartás, elszántság, motiváció nélkül meg lehet tanulni angolul, az jobb esetben csak téved, rosszabb esetben tudatosan hazudik.

A világ, amiben élünk sokak számára kegyetlennek tűnhet, de szerintem nem az. Egyszerűen közönyös. Nem vesz tudomást rólunk, nem törődik velünk, csak fut és rohan, és egyáltalán nem érdekli, hogy mi vele tartunk-e, vagy sem. Nekünk kell eldöntenünk, hogy tartjuk a lépést, vagy lemaradunk.

Ebben a közönyös világban nem gyilkos ösztönökre van szükség az érvényesüléshez, hanem acélos elszántságra. Függetlenül attól, hogy mi az életed vezérlő csillaga, milyen nagy cél elérésére törekszel, angoltudás nélkül nem fog menni. Mindegy, hogy hol és mikor szerzed meg. A végeredmény szempontjából a módszer, vagy a körülmények (angol nyelvtanfolyam, magánóra, közoktatás stb.) sem fontosak. Az viszont biztos, hogy motiváció nélkül nem fog sikerülni. Ébreszd fel a benned szunnyadó tüzet, hogy gyorsabb lehess egy gepárdnál, erősebb egy V8-as motornál, kitartóbb egy maratoni futónál és ellenállhatatlanabb egy földrengésnél.

Share This