Mi a különbség egy fapados és egy első osztályú angol nyelvtanfolyam között?

Az életben, ha nagyon akarom, akkor vannak olyan „objektív” mérőszámok, amik alapján két, szemre egyforma dolog közül ki tudom választani a „jobbat”. Nézzünk egy példát: ha adott két, számomra ismeretlen vígjáték, fel tudok menni az imdb oldalára és meg tudom nézni, hogy milyen értékelést kaptak a filmek. Ha két menő étterem közül kellene döntenem, akkor rá tudnék nézni a Michelin csillagok számára. Ha van két szálloda a városban, ahová a nászutunkat tervezem, és nem akarok csak a képekre hagyatkozni, meg tudom nézni a csillagok számát. De mi a különbség a fapados és az első osztályú angol nyelvtanfolyam között? Vajon létezik egy „nyelvoktatási barométer”, ami segít az eligazodásban? Vagy tényleg csak a megérzéseinkre támaszkodhatunk, amikor egy ennyire fontos döntést kell meghoznunk?

A szomorú igazság az, hogy nincs olyan „abszolút mérőszám”, ami alapján össze lehet hasonlítani két nyelviskolát, vagy tanfolyamot. Még a gyakran mindenhatónak tűnő Googe sem tudja megmondani, hogy melyik tanfolyam révén „gyorsul fel a nyelvtudásod előbb százra.”

angol-nyelvtanfolyam-airplane

De vannak olyan tényezők, amik segíthetnek abban, hogy a pénzedért ne egy fapados angol nyelvtanfolyam, hanem a kényeztető első osztály szolgáltatását kapd. Csak kutakodni kell hozzá egy picit. Nézzük a listát, hogy mit kell keresned!

3+1 dolog, amitől az egyik angol nyelvtanfolyam fapados lesz, míg a mások első osztályú:

  1. Tippelgetős vs. lézerpontos szintfelmérő

Vedd észre a stop táblát, ha egy szintfelmérő tippelgetős és nem a valódi tudásodra kíváncsi. Ha a szintfelmérő nem lézerpontos, hanem mondjuk karikázós, vagy beikszelős, akkor az a nyelviskola nem tud teljes körű felelősséget vállalni azért, hogy az általa javasolt angol nyelvtanfolyam, tényleg a legmegfelelőbb tudásszintű lesz. Pedig a rossz szinten megkezdett nyelvtanulás felelős a nyelvtanulási kudarcok 90%-áért.

  1. Zsákbamacska vs. próbavásárlás

Ha nem ajánlják fel a lehetőséget, hogy a saját szemeddel is megnézd, hogyan néz ki az adott angol nyelvtanfolyam órája, akkor lényegében zsákbamacskát veszel. Ez pontosan olyan, mintha úgy vennél meg egy 60.000 Ft-os ruhát, hogy előtte fel sem próbáltad, vagy anélkül kérnéd meg a barátnőd kezét, hogy előtte soha nem találkoztatok személyesen, csak a társkereső chatfelületén kommunikáltatok volna. Mekkora sikert jósolnál egy ilyen házasságnak?

  1. Tankönyvalapú vs. beszédcentrikus

Ha azzal nyit egy angol nyelviskola, hogy tanfolyami szintenként, vagy szintpáronként meg kell venned egy nyelvkönyvet, akkor kezdj el gyanakodni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyelvtanulók 90%-ának legalább 4-5 angol nyelvkönyv sorakozik a könyvszekrény tetején, mégis minden második ember fél megszólalni angolul. Szerinted mennyire hatékonyan fejleszteni a beszélőkédet egy olyan angol nyelvtanfolyam, ami egy újabb porfogó vásárlásától várja a sikert?

+1. Teszttöltögetés, házi feladat és egyéb állatfajták

Amikor kifizetsz 65-70.000 Ft-ot egy tanfolyamra, akkor azt várod, hogy olyan feladatokat, gyakorlatokat végezz az órákon, amiket otthon, egyedül is megtehetnél? Tényleg teszteket akarsz töltögetni néma csendben, majd közösen átnézni a többiekkel és a tanárral, hogy mire jutottál az első 60 perces szilencium ideje alatt? Az olyan angol nyelvtanfolyam, ami egy könyv hangos felolvasásával, egy tesztkönyv kitöltésével, vagy a házi feladat közös ellenőrzésével akar kitölteni 2×4 órát hetente, nagy valószínűség szerint fapados lesz. Ha az angol nyelvtanfolyam legalább 90-95%-án nem beszélsz és nem kommunikálsz angolul egy másik emberrel, akkor a tanulásra szánt idő, pénz és energia a kukában fog landolni.

angol-nyelvtanfolyam-firstclass

És még egy extra tipp a végére: keresd az elégedett ügyfelek –névvel vállalt– véleményét a nyelviskola honlapján, vagy a tantermek falain. Sokatmondó, hogy hány ilyen sikersztoriról tud hírt adni egy szolgáltató.

Bár nincsenek objektív, közmegegyezésen alapuló kritériumok, amik garantálják a „tökéletes angol nyelvtanfolyam” kiválasztását, egy kis utánajárással gyorsan fel tudod mérni a kínálatot. Figyeld a jeleket és szúrd ki, ha első osztályú jegyárért, fapados szolgáltatású tanfolyamot próbálnak eladni Neked!

Share This