Egy angol nyelvtanfolyam menti meg a Földet? Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” a környezetvédelmi mozgalmak jelmondatából vált széles körben ismert szófordulattá. A globális felmelegedés, a világ egészét érintő éghajlatváltozás és határokat nem ismerő környezetszennyezés komoly lépéseket követel, de minden változás az első lépéssel kezdődik. A zöldek ráéreztek arra az egyszerű igazságra, hogy a dolgok megváltoztatásához nincs feltétlenül szükség a kormányokra vagy forradalomra. „Elég”, ha az emberek gondolkodásmódja, mentalitása, cselekvése, szokásai és a mindennapos rutin változik meg. De nem csupán a természeti értékek megóvásáról szól ez a mondat, hanem arról is, hogy lássunk túl a hétköznapokon, próbáljunk kilépni a mókuskerékből és szánjunk időt arra, hogy felnézzünk a csillagokra. Hogy mérjük fel a tetteink súlyát és következményét. Hogy legyünk tisztában azzal mit akarunk, és legyen tervünk arra, hogy hogyan akarjuk elérni a céljainkat. Hogy ne csak keressük, de meg is találjuk a helyünket a világban. Mert kérdés végső soron az: egy angol nyelvtanfolyam menti meg a Földet?

angol-nyelvtanfolyam-green

Gerald Durrel, brit író és zoológus, a Családom és egyéb állatfajták című bestseller szerzője szerint a környező világ iránti érdeklődésünk velünk születik, hiszen az első lélegzetvételünktől egy bonyolult és káprázatos világ magányos felfedezői vagyunk. Durrel szerint vannak emberek, akikben ez a szenvedély az idők múlásával és az élet megpróbáltatásai miatt elhalványul, de a szerencséseket az életük végéig hevít. Miért fontos, hogy túllássunk az ismert világ határain? Miért jó, ha elevenen lobog bennünk a megismerés tüze? Mert, ha a saját problémáinkat, vágyainkat, késztetéseinket egy nagyobb rendszerbe, egy szélesebb összefüggésbe helyezzük, akkor nem csak a világ ügyes-bajos dolgaiban igazodunk el jobban, hanem a saját helyzetünket is jobban megértjük. Jobb döntéseket hozunk, amelyeket motiváltabban hajtunk végre és éppen ezért eredményesebbek, sikeresebbek lehetünk.

Kis dolgokkal, kevés erőfeszítéssel, tudatos cselekvéssel és a tetteink következményeinek felmérésével sokat tehetünk a saját és közös jövőnk megváltoztatásáért. Nem kell mindenkinek a Föld megmentésére vállalkozni -és nyilván egy angol nyelvtanfolyam sem képes erre-, de ha reggel még munka előtt bedobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe a szemetet már tettünk egy lépést a változásért. Cégvezetőként vagy alkalmazottként nem kell a világgazdaság bonyolult rendszerét teljes egészében átlátnunk, de törekedhetünk a saját cégünk működésének, vagy a munkatársainkat foglalkoztató problémák megismerésére. Nem kell önkéntesként afrikai éhezőknek segélycsomagokat szállítanunk veszélyes tájakon keresztül, de ha megtehetjük, felhívhatjuk az adományvonalakat és minden nap szeretettel fordulhatunk a saját családtagjaink, barátaink, szomszédjaink felé. Nem állíthatjuk le egyedül a nagyvállalatok környezetpusztítását, de tehetünk azért, hogy a gyerekeinket a természet tiszteletére tanítjuk és követelhetjük a vezetőinktől, hogy az iskolai oktatásnak része legyen a környezettudatos nevelés. Nyelvtanárként harcolhatunk azért, hogy a nyelvvizsga szóbeli témakörök közé kerüljön be a globális éghajlatváltozás és ajánlhatunk a tanítványainknak a témával foglalkozó cikkeket.

angol-nyelvtanfolyam-green

A lényeg, hogy gondolkodjunk távlatosan, de cselekedjünk már ma, vagy legkésőbb holnap. Hogy mindegy milyen messzinek tűnik is a cél, amit kitűztünk magunk elé, minden napra jussanak megoldható feladatok, megmászható lépcsőfokok. Mérjük fel, hogy a céljaink eléréséhez milyen eszközökre van szükségünk, merre induljunk el és hogyan jussunk el odáig. Hogy mit kell tennünk azért, ha jobb állásra, új élményekre, külföldi karrierre, esetleg a világ megismerésére vágyunk? Ahány ember, annyi válasz. De egy biztos: nyelvtudás nélkül mindegyik cél nehezebb.

Ezért a Speak!-ben az angol nyelvtanfolyam nem a hagyományos módszerekről, a sokszor próbált, járhatatlan utakról, vagy rólunk, hanem rólad szól. A te vágyaidról, a te álmaidról, a te céljaidról és arról, mi –úgy is mint nyelviskola, úgy is mint angol nyelvtanfolyam- hogyan tudunk segíteni neked. Ez az angol nyelvtanfolyam más, mint a többi, mert a magabiztos beszéd varázslatos képességét adja a kezedbe. Mert ez az angol nyelvtanfolyam nem drága könyvekre, segédanyagokra, tesztekre épül, hanem a kommunikációra, a törődésre és a csapatszellemre. Arra, hogy a te személyes céljaidhoz és igényeidhez alakítsuk az oktatást: akkor is, ha tudósnak, ügyvédnek, zenésznek vagy mérnöknek készülsz és akkor is, ha elszánt környezetvédő vagy, aki a bolygó megmentésének akarja szentelni az életét. Látod? Egy angol nyelvtanfolyam is segíthet megmenteni a Földet.

Share This