Miért hazudik neked az az angol nyelvtanfolyam, amely azt ígéri, hogy a 0-ról 3-4 hónap alatt eljuthatsz a nyelvvizsgáig? Vagy miért hazudsz Te saját magadnak ugyanerről?

Az egyetemi évek alatt nem voltam éppen mintadiák. Bár sokat jártam be az egyetemre és az éves könyvtár tagsági díjat sem hiába fizettem ki, azért ezek az alkalmak sokkal inkább szóltak a haverokkal való időtöltésről, mint a tanulásról. A legendás egyetemi büfék (és kocsmák, bocs anyu) hangulata engem is magával ragadott és viszonylag kevés olyan előadás volt, ahol számítani lehetett a jelenlétemre. Éppen ezért minden szemeszter végén elemi erővel tört rám a pánik, hogy „úristen, hogy fogok én levizsgázni ebből”. A „valahogy csak megoldom” állapotból a teljes letargiáig tartó időszakokig, majd a jól megérdemelt éjszakázásokig a vizsgaidőszakok mindig nagyon intenzívek és őrületesen fárasztóak voltak. Aztán az esetek többségében valahogy tényleg mindig minden meglett. De vajon minden így működik? Mondjuk 3-4 angol nyelvtanfolyam is bepótolható egy 72 órás maratoni tanulással?

angol-nyelvtanfolyam-hazugság

Sok diákunk, akit kezdő/újrakezdő szintre osztunk be, azzal indít az első találkozásunkkor, hogy ő bizony 3-4 hónap múlva nyelvvizsgázni akar. Ezért jött ide, ez hajtja előre, ezért dolgozik, mi pedig segítsünk neki elérni ezt a célt. Nem stílusunk a kamu, ezért mindig elmondjuk, hogy ahhoz, hogy valaki kezdő/újrakezdő szintről eljusson arra a pontra, hogy nyelvvizsgát tehessen, minimum 350-400 órányi tanulásra és gyakorlásra van szükség. Kérdezem én: hogy a pokolba lenne lehetséges ez 3-4 hónap alatt, egy heti 2×4 órás angol nyelvtanfolyam keretében? Megmondom, sehogy. Ha minden áron ragaszkodsz a 4 hónaphoz, akkor csak annyi a dolgod, hogy naponta 8 órát foglalkozol az angollal. Vajon beleférne az életedbe?

Tudom, hogy lassan minden fénysebességgel közlekedik a világban és az emberek a sebesség, a gyorsaság megszállottjai, de higgyétek el: vannak olyan dolgok az életben, amelyek egyszerűen nem mennek gyorsan. A nyelvtanulás ilyen. Lépésről lépésre, építőkockáról építőkockára kell „összeraknunk” a tudást és megállás nélkül gyakorolnunk kell ahhoz, hogy eljussunk a magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvtudásig.

Nyelvet tanulni, de még nyelvvizsgázni sem lehet úgy, ahogy legtöbbször én vizsgáztam az egyetemen, mindent az utolsó pillanatra hagyva. Hogy mi a különbség a magabiztos angoltudás és a mikroökonómia tételsor bevágása között? Hát csak annyi, mint lefutni 100 métert és egy Marathont. 100 métert bárki bármikor le tud futni, legfeljebb valakinek egy kicsit tovább tart majd. De egy maratonit tudatos felkészülés, rengeteg gyakorlás, folyamatos edzés nélkül lehetetlen. Nem nehéz, lehetetlen.

angol-nyelvtanfolyam-hazugság

Ezért, ha éppen azon vagy, hogy megtaláld azt az angol tanfolyamot, amellyel a 0-ról, vagy szinte a 0-ról, 3-4 hónap alatt eljuthatsz a középfokú nyelvvizsgáig, akkor azt tanácsolom ne keresgélj tovább. Mert ilyen angol nyelvtanfolyam nincs. Legalábbis komolyan vehető angol nyelviskola és komolyan vehető, szakmailag korrekt angol nyelvtanfolyam nincs.

Ahelyett, hogy a „csodamódszerek” után kutatsz tovább a neten, inkább tedd fel magadnak őszintén a kérdést: vajon reális az a cél, amit kitűztem magam elé? Komolyan azt gondolom, hogy villámgyorsam, néhány hónap alatt pótolható mindaz, ami az elmúlt években, évtizedekben kimaradt? Tényleg azt hiszem, hogy meg lehet tanulni egy idegen nyelvet 3 hónap alatt, ha tudom, hogy a saját anyanyelvemet is évekig kellett gyakorolnom ahhoz, hogy értelmes, összetett mondatokat tudjak alkotni?  Mert, ha ezekre a kérdésekre úgy felelsz, hogy előtte a szívedre teszed a kezed, akkor szerintem tudni fogod a jó választ.

Ha pedig tudod a jó választ, akkor a Speak! 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol nyelvtanfolyama a tökéletes választás. De ezt már tudod, hiszen szántál elég időt arra, hogy elolvasd ezt a bejegyzést. Te vagy a mi emberünk.

 

Share This