Egy angol nyelvtanfolyam tisztelgése a szabadság előtt: július 4.

Minden év júliusának negyedik napján zászlóvirágba öltözik, és büszke mosolyra fakad az Amerikai Egyesült Államok. Ünnepélyes zászlófelvonás reggel a kertben, baseballmeccsek, utcai felvonulások, baráti grillpartyk, este mozizás a családdal és az elmaradhatatlan ünnepi tűzijáték, amely megkoronázza az egész napos fesztiváli hangulatot. Amerika nemzeti ünnepe azonban nem csak erről a nagyszerű országról szól. Július 4.-e világszerte a szabadságszerető emberek napja, még akkor is, ha nem tudnak, tudunk róla. Mert, ami két és fél évszázaddal ezelőtt Philadelphiában néhány nap leforgása alatt történt örökre megváltoztatta a világot. Ez az írás e nagyszerű napokról és egy angol nyelvtanfolyam szabadság előtti tisztelgéséről szól.

„Minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az élethez és a szabadsághoz, valamint a jog a boldogságra való törekvésre.” 238 év történelmi távlatából is átragyognak a Függetlenségi Nyilatkozat megrendítő erejű, felemelő sorai. A szöveg nem használ nagy szavakat, nem ígér elérhetetlent. De amit ígér, az élethez és a szabadsághoz való jog mellett, az emberiség történetében először a boldogsághoz való jogot, valóban biztosította népének. Az Egyesült Államok nem a függetlenség kimondásának a napján, július 2-án ünnepli kivívott szabadságát, hanem július 4-én, vagyis azon a napon, amikor Nyilatkozatában az egész emberiség számára megfogalmazta azokat az alapelveket, amelyeket az új köztársaság megszületésekor az emberi együttélés és társadalmi rend alapjaként elfogadott, és mindezidáig sikeresen fenntartott és megvédett.

angol-nyelvtanfolyam-július4

Két és fél évszázaddal az Alapító Atyák által papírra vetett gondolatok megszületése után a világ számos pontja még mindig nem szabad. Miközben Amerika ünnepel, még mindig milliók élnek elnyomásban, gyomorforgató szegénységben, emberi méltóságuktól vagy a boldogság reményétől megfosztva. Polgárháborúk, vallási konfliktusok, éhezés, vízhiány, terrorizmus, népirtás, gazdasági válságok, munkanélküliség, önkényuralmi rendszerek által összeroppant életek jelzik azt a veszélyes ösvényt, amelyen az emberi civilizáció az azóta eltelt századokban haladt tovább, rendületlenül. Mégis, a Föld legelzártabb helyein, a semmi közepén elterülő apró kunyhóktól a pekingi Tienanmen térig, Phenjantól Teheránig, a brazil faveláktól a szomáliai menekülttáborokig az utca embere ismeri a csillagos-sávos lobogót és érti, érzi mit jelent ez a zászló a világnak. Szabadságot, méltóságot, a boldogság keresésének elidegeníthetetlen jogát és az Újvilágot, amely századok óta a reménytelenség elől menekülők mentsvára. Július 4.-e ma arra figyelmeztet, hogy még fáradtságos, kemény munka van hátra és hosszú út vezet a mindenki számára egyformán szabad világ megteremtése felé. Emlékeztetnünk kell magunkat újra és újra, hogy a szabadság nem a nyugati emberek kiváltsága, hanem az emberiség egyetemes és elidegeníthetetlen joga és ki kell nyújtanunk a kezünket a szabadságtól megfosztott népek felé.

De nem csak az országainkat vezető államférfiaknak, nemzetközi szervezeteknek van dolga: a szabad világ megteremtése és megoltalmazása, az emberhez méltó élet és a boldogságra való törekvés biztosítása nem csak a kormányok feladata, hanem mindannyiunk kötelessége és személyes felelőssége. Tisztességes, keményen dolgozó, adófizető polgároké, vállalkozóké, köztisztviselőké, villamosvezetőké és ügyvédeké, művészeké és nyugdíjasoké, diákoké és tanároké egyaránt. A Speak! Nyelviskola átérzi a szabadság és az emberi méltóság megvédésének személyes és közösségi felelősségét. Tudjuk, hogy szerencsések vagyunk, hiszen az életünk összehasonlíthatatlanul kényelmesebb, biztonságosabb és szabadabb, mint sok millió embernek, de azt is tudjuk, hogy nincs okunk hátradőlni. Ez az ország túl régóta „ül a babérjain” és nem szívesen vállal felelősséget a tetteiért. Nézzetek körbe: hol tarthatnánk, ha csak egy kicsivel jobban megfogtuk volna a munka végét az elmúlt 20-25 évben, amelyet már szabadon, a magunk uraként éltünk? De hogy egy konkrét példával éljünk: hová tűnt és mivé vált a Nyugatban megtestesülő szabadság iránti olthatatlan vágyakozásunk, ha arra sem vagyunk képesek, hogy megtanuljunk rendesen angolul? Miért kullogunk tök utolsóként az Unióban, ha nyelvtudásról van szó? Megbecsüljük egyáltalán azt a szabadságot, amit „készen kaptunk” a sorstól? Azt gondolom, hogy nem. Menekülünk a szabadsággal kéz a kézben járó felelősségvállalástól, a hosszú távú elkötelezettségektől, a fájdalmas erőfeszítésektől, a kényelemről való átmeneti lemondástól egy jobb cél érdekében.

angol-nyelvtanfolyam-július4

A Speak! Nyelviskola nem tudja megváltoztatni Magyarországot, de meg fogja változtatni az angol nyelvoktatás íratlan törvényeit. Szembe fogunk menni minden tabuval, minden rossz gyakorlattal és visszaadjuk az angol nyelvtanfolyam eredeti értelmét és célját: a magabiztos, aktív, kommunikációképes angol nyelvtudás megszerzését. Miért? Mert túl sokáig hallgattunk üres kifogásokat, túl sokat beszéltünk papírokról, túl sok rossz tapasztalatot szereztünk és túl sok rossz tanítási módszert láttunk ahhoz, hogy kijelenthessük: ennek a rossz sorozatnak a megtörésére ma rajtunk kívül senki nem akar, mer vagy képes vállalkozni. Pedig a szabadság adta lehetőségekkel nem élni nem csupán hiba, hanem igazságtalan azokkal szemben is, akik mindent megtennének azokért a lehetőségekért, amiket mi napról napra eldobunk magunktól. Hisszük, hogy minden ember képes megtenni az első lépéseket a felelősségvállalással és elkötelezettséggel élt élet felé. Mi abban tudunk segíteni, hogy egy angol nyelvtanfolyam képében olyan lehetőségeket adunk a kezedbe, amelyekkel valóban szabadon élhetsz. Egy olyan életet, amelyben az lehetsz, aki lenni szeretnél; amelyben a céges előléptetésnél nem utolsóként, hanem elsőként merül fel a neved; amelyben szabadon, korlátok nélkül fedezheted fel a világot, utazhatsz, tanulhatsz, vagy vállalhatsz munkát a jobb megélhetés reményében. Egy életet, amiben nem kell lemondanod semmiről csak azért, mert nem tudsz angolul.

Mi a recept?  100% beszéd, 0% könyv, beszéd és teljesítménycentrikus oktatási szemlélet, elvárások, határidők, folyamatos gyakorlás és professzionális tanárok, akik átsegítenek a holtponton, de nem segítenek kibújni a munka alól. Erről szól az új generációs, beszédközpontú angol nyelvtanfolyam. Mi ezzel tisztelgünk július 4.-e és a szabadság előtt.

Share This