A lámpalázas színész és az angol nyelvtanfolyam története

Egy dolog, amit csinálni szeretnénk, és egy másik, amihez tehetségünk adatott. Ha ez a kettő eltér egymástól, vajon melyiket kell választani a legteljesebb boldogsághoz? Sakurazaka Hiroshi, japán író kérdésére azért nehéz válaszolni, mert a válaszunk egyúttal maga a döntés is. Talán Te is kerültél már hasonló helyzetbe, amikor a képességeid és a szándékaid ütköztek egymással. Amikor gyerekként a színpadról álmodtál, de mégis a matek és a kémia ment jól a suliban és annyira gyötört a lámpaláz, hogy soha nem merted megkockáztatni a nyilvános szereplést. Mit lehet ilyenkor tenni? Kell-e és ha igen, milyen döntést hozzunk? Mi a helyes? Álom, vagy tehetség: melyik út vezet a legteljesebb boldogsághoz? A lámpalázas színész és az angol nyelvtanfolyam története.

Lemondani egy álomról rossz. Nem a képességeinknek megfelelő munkát végezni, vagy hivatást választani is rossz. Nem hiszem, hogy az egyik jobb, könnyebb döntés és út lenne, mint a másik. Hiszen az egyik döntésnél az elengedés fájdalma, míg a másiknál a fásultság démona kísérthet és mindkét úton a keserűség ízét érezhetjük a szánkban.

angol-nyelvtanfolyam-lampalaz

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy sokszor a körülmények döntenek helyettünk és talán ritkán van olyan pillanat, amikor ennyire élesen áll szemben egymással az álmunk és a tehetségünk. Ha mégis, akkor tapasztalataim szerint a bennünk élő felnőtt inkább az álmokról mond le és olyan feladatot választ, amelyet jól és hatékonyan tud végrehajtani.

De tudod mit? Ha mindenkit sikerült volna lebeszélni az álmairól, akiről valaki, valahol, valamikor kinyilvánította, hogy nincs meg hozzá a tehetsége, akkor ma nem lenne relativitás-elmélet és József Attila verseit sem ismerné a világ. Mert sem Einstein iskolai osztályzatai, sem a magyar költő korai versei, zsengéi nem vetítették előre azt a hihetetlen teljesítményt, amit elértek.

József Attila és Einstein az álmaik megvalósításának útjára léptek, hittek saját magukban és kiderült, hogy azért szorult beléjük nem kevés tehetség. Sőt, zsenialitás. Szerencsések voltak, mert a képességeik és a vágyaik nem álltak szemben egymással? Meglehet. Vagy egyszerűen nem voltak hajlandók lemondani a céljaikról és felszabadították magukban az odavezető úthoz szükséges tehetséget? Nem kizárt.

Szóval, ha a kérdés az, hogy az álom, vagy a tehetség visz közelebb a teljes boldogsághoz, akkor lehet, hogy a nem döntés a legbölcsebb döntés. Lehet, hogy nem döntenünk kell, hanem meg kell teremtenünk a lehetőséget, hogy olyan álom megvalósításán dolgozzunk, amihez tehetségünk van.

Nem csak magunkat fejleszthetjük, de a céljainkat is. Harmóniába hozhatjuk a késztetéseinket a képességeinkkel. Olyan álmokat szőhetünk, amelyekhez jó érzékkel, biztos kézzel csináljuk az öltéseket.

angol-nyelvtanfolyam-lampalaz2

A nyelvtanulás szerencsére nem tehetség kérdése. A sikeres tanulási folyamat sokkal inkább szól munkáról, szorgalomról, kitartásról, mint a mitikus nyelvérzékről, vagy a tanárok által kitalált egyéb felelősségelhárító mítoszokról. Viszont egy angol nyelvtanfolyam könnyen lehet, hogy egy nagy álom megvalósításához visz közelebb. Az álommunka elnyeréséhez, az álomutazás megéléséhez, vagy egy álomba illő külföldi ösztöndíj megszerzéséhez.

Mindenkit más álmok elérése motivál és a tehetségnek is ezer arca van. De az biztos, hogy egy angol nyelvtanfolyam csak akkor lehet sikeres, ha képes profi, koncentrált és motivált nyelvtanulót csinálni belőled, aki elszántan és jó érzékkel dolgozik az álmai megvalósításán. A boldogsághoz sokaknak már ez is elég lenne. A többit pedig majd lejátsszák ők, ketten, egymás között.

Share This