Egy beszédközpontú angol nyelvtanfolyam és 10 trükk, amivel fejlesztheted a memóriádat

Mi köze van a rozmaringnak, az ökölbe szorított kéznek és a Facebooknak a memóriához? És mi a kapcsolat Speak!, egy beszédközpontú angol nyelvtanfolyam és a cigi letétele között? 10 hétköznapi trükk, amivel hatékonyan javíthatsz az emlékezőképességeden és könnyebben megy majd a nyelvtanulás is.

  1. Kérsz egy rágót?

Talán veled is előfordult, hogy az iskolában rád szóltak: ne rágózz az órán. Pedig egy 2013-es kutatás szerint a rágózók rövidtávú memóriája sokkal jobban működik, mint a „nem-rágózóké”. Miért? Mert az állkapocs állandó mozgása miatt megélénkül a véráramlás és több oxigén jut az agyba.

  1. Szorítsd ökölbe a kezed!

Az amerikai hadsereg által finanszírozott kutatás szerint azok az emberek, akik ökölbe szorították a kezüket, jobban szerepeltek az olyan teszteken, ahol adatokat kellett felidézni, mint azok, akik nyugalmi állapotban tartották a kezüket. A tanulmány szerint az ökölbe szorított jobb kéz segít a memorizálásnál, a bal pedig a visszaidézésnél. Egy próbát ez is megér.

angol-nyelvtanfolyam-10-trükk

  1. „A párna néma jósnő, és a dolgokra egyet aludni többet ér, mint álmatlanul hánykolódni miattuk.” (Baltasar Gracián)

Az alvást sokan időpazarlásnak, fölösleges és céltalan időtöltésnek tartják, pedig nem az! A Northwestern Egyetem kutatóorvosai bebizonyították, hogy az agyunk alvás közben is rendkívül aktív, hiszen pihenés közben rendezi, rendszerezi a napközben betáplált adatokat. Emellett az álmoknak is fontos szerepük van, hiszen egyfelől a fontos dolgokat, gondolatokat idézzük fel az álmainkban, másrészt alvás közben is képesek vagyunk tanulni. Próbáljátok ki! Felkelés után üljetek le 10 percre és ugorjatok neki egy korábban nehéznek talált feladatnak, este pedig aludjatok el angol nyelvű tévéadásra vagy hanganyagra és másnap teszteljétek le magatokat.

  1. Húzz cipőt és menj el sétálni!

Egy kis testmozgás csodákat tesz az aggyal. Egy kutatás szerint, ha hetente legalább 6-9 kilométert sétálsz, akkor a szürkeállományod aktivitása és az agyad vérellátottsága sokkal jobb lesz! 9-10 éves gyerekeken végzett tesztek azt is kimutatták, hogy az iskolai vizsga előtt sétára és mozgásra kötelezett csoport sokkal jobban szerepelt a megmérettetésen, mint az egy helyben ülők. Szóval húzd fel a cipőt és irány az utca, vagy a legközelebbi park.

  1. Tedd le a cigit!

Az ismert pozitív egészségügyi mellékhatások mellett egy újabb ok arra, hogy miért ne dohányozz. T. M. Hefferman tanulmánya szerint a rendszeres cigarettázás nem csak az általános egészségi állapotot rontja, de a memóriát is. Jó hír, hogy a leszokás után a normális memóriaműködés meglepően gyorsan visszaáll az eredeti szintre.

  1. Ne beszéld be magadnak, hogy nem vagy rá képes!

Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai egy kutatás során egy idős emberekből álló csoportot két részre osztottak: az egyik csoportot folyamatosan figyelmeztették arra, hogy az emlékezőképesség az idő előrehaladtával romlik, míg a másik csoportnak nem mondtak semmit. A memória-teszteken a második csoport sokkal jobb eredményt ért el, mint az első. Mi a tanulság? Ne beszéljük be magunknak, hogy nekünk „nem jó a memóriánk”, mert az könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat.

  1. Mark Zuckerberg segít

Laura Mickes, Ryan S. Darby, Vivian Hwe és kutatótársaik megállapították, hogy az emberek sokkal jobban emlékeznek Facebook posztokra, mint könyvekből származó idézetekre, mondatokra vagy akár emberek arcára. A hatásvadász, rövid, hétköznapi szóhasználatú, erős vizuális hatásokat közvetítő bejegyzések és reklámok láttán ezen persze nincs mit csodálkozni. A Facebook persze önmagában nem javítja a memóriát, de ha kellőképpen ismerjük magunkat és tudjuk, hogy milyen típusú információt tudunk könnyen megjegyezni, akkor a nyelvtanulás során nyugodtan alkalmazzunk saját fejlesztésű módszereket pl. a szótanulásban.

  1. Rozmaringban az erő

A rozmaringban található esszenciális olaj igazoltan jó hatással van a hosszú távú és az ún. prospektív, vagyis a jövőbeni felidézést –pl. a kávé mellett kenyeret is kell vennem a boltban stb.- lehetővé tévő memóriára. A McCready & Moss tanulmányában az egyik csoport egy átlagos teremben írta meg a memóriatesztet, míg a másik csoport egy olyan teremben ült, ahová rozmaringillatot permeteztek – utóbbiak kimutathatóan jobban teljesítettek.

angol-nyelvtanfolyam-10-trükk

  1. Könnyebben jobban fog az agy

Nem csak a dohányzás, de az elhízás is rontja a memóriát. Egy 2013-as tanulmány úgy találta, hogy azok a nők, akik átlag 85 kilóról, fél év alatt 77 kg-ra fogytak, javultak az egyes memóriafunkcióik. A rendszeres sportolás, akárcsak a napi fél órás séta a parkban, pedig szintén javítja az emlékezőképességet.

     10.  Kell egy kis áramszünet

Ha a cikk végére értél és van rá lehetőséged kapcsold ki a gépet, a mobilodat, a tabletedet és a tévét, ülj le kényelmesen és ne csinálj semmit 5-10 percig. Még jobb, ha ezt nyelvtanulás után teszed. Miért? Mert nem csak alvásnál, hanem az ilyen nyugalmi állapotban eltöltött percekben rendszerezi az agyad az információkat. És néha nem csak a tested többi részének, de az elmédnek is kell egy kis áramszünet. Erik Fransén professzor szerint, amikor az agyunk kevésbé aktív állapotba kerül az nem elvesztegetett idő, hanem a „memóriakonszolidáció”, vagyis a feldolgozás időszaka. Ne csak a napi szintű tanulásnál, hanem egy intenzívebb, hajtós-tanulós időszak után is mindig tartsunk szünetet.

Ettől a 10 trükktől persze még nem fog minden úgy menni, mint a karikacsapás. Az angol tanulás időigényes, nagy szorgalmat és kitartást igénylő folyamat. Sportos hasonlattal élve egy angol nyelvtanfolyam vagy a nyelvtanulás bármely más formája nem sprint, hanem hosszútávfutás. És mivel nincs minden 10. másodpercben előttünk a célszalag, ezért folyamatos motivációra, apró sikerekre és kis győzelmekre van szükségünk, hogy a kitartásunk és a végső cél elérésébe vetett hitünk töretlen maradjon.

A Speak! angol nyelviskola ezért hisz a csoportos nyelvtanulásban és ezért akarjuk megvalósítani az új generációs, beszédközpontú angol nyelvtanfolyam eszméjét. Mert ahhoz, hogy valaki magabiztos, aktív, kommunikációképes angoltudásra tegyen szert együttműködő „csapattársakra”, professzionális szakmai háttérre, törődő tanárokra, sok gyakorlásra és folyamatos beszédre van szüksége. Egy olyan angol nyelvtanfolyam, amelynél akár csak az egyik elemet is elhanyagolják, nem képes olyan hatékonyan átadni a tudást, mint az új generációs, beszédközpontú angol nyelvtanfolyam. Odafigyelés nélkül a tökéletes módszer sem vezet eredményre; egy összetartó, egymást támogató közösség nélkül a legjobb angol nyelvtanfolyam is bukásra van ítélve. És hiába van valakinek félelmetes emlékezőtehetsége, ha nem gyakorol kitartóan, nem beszél folyamatosan, akkor nem fog tudni megtanulni angolul. Mi mindent megteszünk azért, hogy betartsuk, amit ígérünk- a többi rajtad múlik.

A képek forrása: google.com; A bejegyzés a http://otevotnyelv.com/ írása alapján készült.

Share This