Mikor lesz a lehetből muszáj, avagy mitől hatékony egy angol nyelvtanfolyam?

Van úgy, hogy nincs kedvem írni. Semmit. Pedig szeretek írni. Ez számomra nem csak munka, hanem a hivatásom is, amit általában szenvedélyesen szeretek is csinálni. Élvezem, ahogy átjár az alkotás öröme; amikor látom, hogy a szűziesen fehér papírlap megtelik szavakkal, mondatokkal és jó esetben gondolatokkal is. De ez nem egy ilyen nap és nem egy ilyen pillanat. Mégis, amikor a munkahelyeden, otthon, vagy egy kávézó teraszán olvasod ezt a bejegyzést, csak nem akarnak még elfogyni a szavak. Miért? Mert vannak pillanatok, amik nem a lehetről, hanem a muszájról szólnak. És ez egy ilyen pillanat. Hogy mikor lesz a lehetből muszáj és mikor mondhatjuk azt, hogy egy angol nyelvtanfolyam nem csak hatásos, de hatékony is? Olvass tovább és kiderül.

angol-nyelvtanfolyam-muszaj

A legnagyobb ellenséged a „majd holnap” gondolat. Legyen szó bármiről, bármilyen erőfeszítésről, tanulásról, munkáról, vagy családi kötelezettségről, abból nem sokszor sül ki jó, ha halogatod a dolgokat. Volt egy bosszantó szokásom, amitől nagyon nehezen, néhány éve tudtam csak megszabadulni. Az egyetemi éveim alatt úgy éltem, mint bárki más, aki először kerül kartávolságon kívül a szüleitől. A szorgalmi időszakban buliztam, ismerkedtem, közösségi életet éltem, pihentem, szórakoztam, de még csak véletlenül sem tanultam. Arra ott volt a vizsgaidőszak, nem igaz? Igen ám, de a bölcs professzorok nem véletlenül találták ki a szemináriumokat és előadásokat. És erre én mindig csak utólag ébredtem rá. A mechanizmus a következőképpen nézett ki: nem mentem be az első órára, hiszen minek is mennék –mondtam magamnak-, ha úgy is csak a követelményekről, meg a vizsgáról lesz szó. Aztán a következő órára sem mentem be, mondván van még három hiányzási lehetőségem és egyébként is. Aztán az egész kezdett elég kínossá válni. Sőt, a legtöbbször túl kínossá ahhoz, hogy legalább a harmadik alkalomra bemenjek. Így aztán be se mentem. Magyarázkodó e-mailek, plusz szemináriumi dolgozatok tucatjai és átvirrasztott, erősen alváshiányos vizsgaidőszakok árulkodnak arról, hogy milyen könnyű még nagyobb feladatot adnod magadnak, ha egyszer véletlenül rosszul döntöttél és a „majd holnap” útjára léptél.

Rá kellett nevelnem magam arra, hogy ne csináljak ilyet. Le kellett győznöm azt az ellenállhatatlan késztetést, ami az első rossz lépésnek a megtételére csábított. Mert a „majd holnap”-gondolat, mint minden addiktív szer, „függőséget okoz”. És, ha egyszer „rászoktál”, akkor nagyon nehéz elszakadni tőle. Legalább annyira, mint a körömrágástól, vagy a dohányzástól.

Hogyan sikerült mégis megszabadulnom ettől a káros szenvedélytől? Először is tudatosítottam magamban, hogy rossz az, amit teszek. És elsősorban nem mások, hanem magam miatt. A második lépés az volt, hogy, amikor szembejött velem egy ilyen „halasztgatós” lehetőség ráparancsoltam magamra, hogy ne a probléma megúszására, hanem az azonnali megoldására törekedjek. Egy idő után aztán kiderült, hogy amit korábban kínosnak, vagy egyenesen félelmetesnek gondoltam, az valójában feleannyira sem kínos, vagy félelmetes. És így lépésről-lépésre, helyzetről-helyzetre elengedtem ezt a rossz szokást.

Ezért írok most is. Mert, ha nincs is inspirációm, és nem is érzek ellenállhatatlan késztetést azt írásra, mint általában, akkor is írnom kell, mert ez a dolgom. És vajon kell ennél jobb lehetőség, hogy elmeséljem nektek ezt a történetet? Aligha. Mint azt már valószínűleg kitaláltátok ez a történet is a helyes motivációról szól. Arról, hogy a munkádban és a magánéletedben is törekedned kell arra, hogy amit csinálsz azt ne csak szívvel-lélekkel, de az esetek jelentős részében foggal-körömmel is csináld.

angol-nyelvtanfolyam-muszaj

De visszatérve a címben feltett kérdésre: mikor lesz a lehetből muszáj és mitől lesz hatékony egy angol nyelvtanfolyam? A válasz az, hogy akkor lesz a lehetőségből kötelesség, amikor szembesülsz egy ilyen helyzettel és jól döntesz. És egy angol nyelvtanfolyam attól lesz hatékony, ha ezen a válaszúton te, mint nyelvtanuló, a helyes irányba indulsz el. Abba az irányba, ami a kitartó munkán és a rendszeres gyakorláson keresztül a magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvtudáshoz vezet.

Egy angol nyelvtanfolyam, akkor jár el bölcsen, ha mindent megtesz azért, hogy a diákjainak ne a „majd holnap megcsinálom”-bolygó körül forogjanak a gondolatai. Egy angol nyelvtanfolyam akkor lehet hatékony, ha a mindennapi sikerélmények és apró győzelmek tudatosításával folyamatosan magas szinten tartja a diákok motivációját. Mert belső hajtóerő nélkül nem fog menni.

Persze ehhez te is kellesz. Mert a legjobb angol nyelvtanfolyam is tehetetlen, ha te „nem vagy benne a buliban”. Az első lépés tehát valójában az, hogy akard a sikert. A többit már ránk bízhatod.

Share This