Az ellentétek vonzzák egymást, avagy mikor lehet, és mikor nem lehet betemetni a lövészárkot hagyományos és beszédközpontú angol nyelvtanfolyam között?

Szingli és házas. Városi és vidéki. Borgurman és vallásos sörfogyasztó. Bulizós és otthonülő. Apple-fan és Android-hívő. Az életünket, a ruhatárunkat, a döntéseinket, de még az ismerőseinket is bekategorizálhatjuk ilyen és ehhez hasonló ellentétpárok segítségével. Néha az az érzésem, mintha minden sarkon várna ránk egy óriásplakát, ami azt üzeni: „A vagy B, tessék választani!” De vajon tényleg a fekete-fehér döntések és ellentmondások korában élünk? Vagy eljutottunk arra a pontra, hogy a végtelenbe táguló univerzumban kényelmesen elférnek egymás mellett ezek a párhuzamos világok? És miért van az, hogy bizonyos különbségek áthidalhatók akár egy angol nyelvtanfolyam esetében is, míg máshol a korábban megásott lövészárkokat egy Empire State Building nagyságú földhalom se képes betemetni?

Az ellentétek vonzzák egymást – tartja a népi mondás. De, ami egy mágnes két pólusára igaz, nem feltétlenül az az emberi viszonyokra. Az ellentmondások részei az életünknek, a kapcsolatainknak, jellemzik a döntéseinket, őrületbe kergetik a családunkat és néha pokolian megnehezítik a terveink megvalósítását.

angol-nyelvtanfolyam-sakk

Sok olyan elvárással, vággyal, szándékkal, tettel és érzéssel éljük az életünket, amik csak futólag ismerik egymást és nem jutnak el a köszönőviszonyig sem. Szeretnénk több pénzt keresni, de nem akarunk több időt távol lenni a családunktól a munka miatt. Törjük magunkat egy előléptetésért, de amikor megkapjuk, kiszárad a torkunk és azonnal elkezdjük keresni a vészkijáratot, mondván: mi nem erre a hatalmas felelősségre szerződtünk. Szeretnénk többet utazni, világot látni, de sokszor félünk kilépni az ismeretlenbe és inkább a megszokott, bevált utakat választjuk.

A nyelvtanulással kapcsolatban is sok különböző dolgot szeretnénk egyszerre. Gyors eredményeket várunk, de nem tudunk, vagy nem akarunk annyi energiát beletenni a tanulásba, amennyit kellene. Elegünk van abból, hogy tanfolyamról tanfolyamra előírják nekünk az újabb és újabb porfogó könyv megvásárlását, de aztán el sem tudjuk képzelni, hogyan máshogy lehetne angolul tanulni. Olykor több figyelmet és személyre szabott tantervet szeretnénk, de ásítozunk a 4500 Ft/órás magánórán az unalomtól. És, ami talán mind közül a legtöbbször fordul elő: minőségi szolgáltatásra vágyunk, de nem akarjuk megfizetni a prémium kategória árát.

Ezek olyan típusú ellentétek, amiket csak választás útján tudunk feloldani. Döntést kell hoznunk azzal kapcsolatban, hogy mit várunk el és ezért mennyit vagyunk hajlandóak vállalni. Nem csak pénzben, hanem időben, energiában, szorgalomban, kitartásban. Mennyit akarunk és tudunk kockáztatni egy angol nyelvtanfolyam óráival.

Mert, aki azt mondja, hogy a megfelelő angol nyelvtanfolyam kiválasztása kockázatmentes projekt, az nem mond igazat. Könnyen lehet, hogy csalódunk. Megbánhatjuk, hogy egy hatástalan tanfolyamra költöttünk 60 ezret egy 3 napos, romantikus, prágai hosszúhétvége helyett. Átkozhatjuk magunkat, hogy megint rossz lóra tettünk, vagy egyszerűen csak benéztük és a rossz szolgáltatót választottuk.

angol-nyelvtanfolyam-twin

Soha sincs 100%-os garancia arra, hogy nem fogunk csalódni. De az szinte biztos, hogy az angoltanulásban az ellentétek nem vonzzák, hanem kizárják egymást. Egy angol nyelvtanfolyam egyszerre nem lehet tankönyvpárti és beszédcentrikus, egy magánóra pedig egyéni és mégis interaktív. A szivárvány ezer színében pompázó világunkban még mindig vannak olyan helyek, ahol a színskála két végpontra szűkül: feketére és fehérre. De a belső ellentmondások feloldásával, bölcsen mérlegelve tudni fogod, hogy melyik szín passzol jobban hozzád.

A végtelenbe táguló univerzumban kényelmesen elférnek egymás mellett párhuzamos világok. De végül Neked kell döntened arról, hogy végül melyik lesz az az angol nyelvtanfolyam, vagy nyelviskola, amelyiktől azt várod, hogy segítsen célba jutni. Kevesen házasodnak pár hét ismertség után, vagy együttélés nélkül. Van olyan fontos ez a döntés is, hogy rászánj egy kis időt és a saját szemeddel is megnézd, kipróbáld a választásodat, mielőtt elköteleznéd magad. 

Share This