Az ismétlés a tudás nagyapja

Szeretem a jó történeteket. A vicceset, a szomorút, a kedvest, az elgondolkodtatót, a meghatót, az inspirálót, a mérsékelten ijesztőt, a szívszorítót, a kitaláltat és az igazat is egyformán szeretem. Ennek a sztori-függőségnek a gyökerei valószínűleg a gyerekkoromig nyúlnak vissza. A szüleim is sokat meséltek nekem esténként, rengeteg mesevideót néztünk a testvéremmel, de a legtöbb történetet mégis a nagyapámtól hallottam. A papának mindig mindenről eszébe jutott egy elmesélni való történet. Nem volt mindig vicces. Nem volt mindig tanulságos. Nem is mindig értettem, hogy mi a sztori lényege. Az egészben a leglenyűgözőbbnek magát a mesélést találtam. Szeretnéd tudni, hogy mit tanultam meg a papám történeteiből? Hogy miért ittam minden szavát akkor is, amikor ugyanazt a történetet mesélte, mint az előző vasárnapi ebéden? És, hogy mi lehet a közös egy angol nyelvtanfolyam és a papa meséi között?

angol-nyelvtanfolyam-mese

A papa élettörténete már önmagában meseszerű. Egy tipikus 20. századi sztori a szegény, vidéki fiúról, aki az eszének, a tehetségének, a szorgalmának és némi szerencsének köszönhetően kitört a reménytelenségből és a nagyival bejárták a fél világot. Lehet, hogy a saját élete Disney-szerűsége miatt vonzódik a papa ennyire a jó történetekhez, de az biztos, hogy ellenállhatatlanul jó mesélő.

És sose fogy ki a sztorikból. Ösztönös tehetség, aki pontosan tudja mit, mikor és hogyan mondjon. Játszik a szavakkal, a hangjával, a tekintetével, a gesztusaival, és senki nem nevet jóízűbben nála, akit ismerek. Egyszerűen lefegyverző.

Az a legérdekesebb a papa történeteiben, hogy akkor is szívesen hallgatom őt, ha már megszámolhatatlanul sokszor mondta el ugyanazt a történetet. Elgondolkodtató, hogy egy olyan világban, ahol a tegnapi hír, már nem is hír, egy Facebook-poszt élettartama pedig max. 25 perc, miért hatnak rám ennyire ugyanazok a sztorik.

Rá kellett döbbennem, hogy a papa ugyanolyan, mint egy jó tanár. Azzal, hogy újra és újra felteszi a régi lemezeket, egyszerűen belém sulykolja, valósággal beégeti a tudatomba a történeteit. Éppúgy, mint egy rutinos tanár a Püthagorasz-tételt, vagy a Himnusz szövegét. Azzal, hogy időről időre visszatér egy régi, klasszikus történethez, nem engedi, hogy elfelejtkezzem egy számára fontos emlékről, családi történetről, vagy egy rég nem látott rokonról.

A papa történetei és egy angol nyelvtanfolyam órái között elsőre talán nem sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Más tészta- mondaná erre a népi bölcs, akinek –csak jelzem- a bölcsessége is szájhagyomány, vagyis ismétlés, generációkon való átöröklés útján terjed immár évszázadok óta. Zárójel bezárva.

angol-nyelvtanfolyam-papa

De, hogy egy másik klasszikus szólást idézzek, a látszat néha csal. Mert, ha a társadalom többségének olyan papája lett volna, mint nekem, akkor ez az ország talán egy picit könnyebben boldogulna a nyelvtanulással. Mert az ismétlés nem csak egy jó történet fennmaradásának, hanem a sikeres tanulásnak is a záloga. Mindegy, hogy miről van szó: autóvezetésről, cipőfűzőkötésről, vasalásról, vagy angoltanulásról, a tanulás az tanulás. Az ismétlés, a gyakorlás pedig megkerülhetetlen feltétele annak, hogy a papíron megszerzett tudás alkalmazott tudássá, létformáló erővé váljon.

A legnagyobb problémát az angollal kapcsolatban az okozza az embereknek, hogy képtelenek alkalmazni a megtanultakat és egyszerűen megbénulnak, lefagynak, ha éles helyzetre kerül sor. Ettől még nem lesz valaki hülye, nehéz felfogású, és pláne nem kell a nem létező nyelvérzék hiánya miatt aggódnia. Ez a probléma tisztán és egyértelműen a gyakorlás, az ismétlés hiányára vezethető vissza.

Ha túl sok az elmélet, túl nagy dózisban érkeznek újabb és újabb információk és nem hagyunk elég időt és teret a gyakorlásra, az ismétlésre, akkor a tudásunk felületes és sérülékeny lesz. Felületes, mert nem volt ideje elmélyülni és sérülékeny, mert nem szembesültél elég éles helyzettel ahhoz, hogy bátran, magabiztosan használni is tudd.

Egy angol nyelvtanfolyam lehet drága, olcsó, szupergyors, akciós, könyvalapú, vizsgafelkészítő, intenzív, szintemelő, felzárkóztató, aktivizáló és még sok minden más is. De csak akkor lesz hatékony és éred el vele a céljaidat, ha folyamatos beszédre, kitartó gyakorlásra és sok ismétlésre épül.

Akkor viszont menni fog. És lesz róla egy jó sztorid, amit elmesélhetsz az unokáidnak.

Share This