A Nagy Arc tündöklése és bukása – Avagy miért rúgnám ki egy angol nyelvtanfolyam első órájáról páros lábbal C. Ronaldót?

103 millió euró, azaz 31 milliárd forint. Ennyit érnek Cristiano Ronaldo lábai a Real Madrid szerint. A 94 millió euróért szerződtetett Cé azonban nem csak minden idők egyik legjobban fizetett, legértékesebb ballábat birtokló, de egyúttal legkülönlegesebb játékosa is. Egy csillag, akinek a játékáért milliók lelkesednek világszerte. De legalább ugyanennyien könyvelték el minden idők egyik legpocsékabb csapatjátékosának és legegoistább futballistájának is. C. Ronaldo kétségkívül Nagy Arc a szó legnemesebb és legkevésbé hízelgő értelmében is. Nagy egyéniség és nagy probléma; őstehetség és páva; ritka kincs és óriási tehertétel. Jogos a kérdésed: miért lenne Ronaldo probléma? Hiszen ő maga a két lábon járó megoldás! Akkora sztár, hogy akár egyedül is megtöltené a Santiago Bernabeu stadiont. És itt van a probléma. Ma a Nagy Arc tündökléséről és bukásáról olvashattok és arról, hogy miért rúgnám ki egy angol nyelvtanfolyam első órájáról páros lábbal C. Ronaldót.

angol-nyelvtanfolyam-ronaldo

Cristiano Ronaldo azért jó példa, mert megtestesít egy problémát, amit hónapokkal ezelőtt sikerült egyszer és mindenkorra megoldanunk itt a Speak!-ben. Erre a problémára sokáig nem néztünk rá tudatosan, az élet viszont folyamatosan elénk sodorta, kikényszerítve egy megoldást. A megoldás megszületett, a problémás esetek száma pedig nem nőtt, hanem csökkent. Ma közelít a 0-hoz.

De mi ez a probléma és mi köze van C. Ronaldónak bármilyen angol nyelvtanfolyam bármelyik órájához? A válasz: az Én kultusza. Sok „mini-C. Ronaldo” rohangál fel-alá a világban és ebből következően jó néhány közülük hozzánk is betéved. Korábban ezek az arcok ugyanolyan jól érvényesültek nálunk, mint az élet más területein. Az ilyen emberek általában különleges bánásmódot, sok törődést, megkülönböztetett figyelmet kérnek és kapnak. A tehetségük, az eszük, vagy az egyéniségük miatt elvárják a kivételezést, az „egyéni szempontok” érvényesítését, vagyis a mindenki másra vonatkozó szabályok felfüggesztését.

Ám nem csak erről ismerszik meg a Nagy Arc. A Nagy Arcnak nem elég, hogy egyszer –az angol nyelvtanfolyam példájánál maradva pl. a beiratkozásnál- különleges bánásmódban volt része. Nem, a Nagy Arc mindig elvárja a plusz figyelmet, a személyisége és a szükségletei tiszteletben tartását és folyamatosan igyekszik lazítani a szabályokon. Nem ír leckét, későn érkezik, nem hajtja végre a tanári utasításokat, mert „ő jobban tudja”; nem csinálja teljes erőbedobással a gyakorlatokat. Eredmény? Tök jó szándékkal „Gyere Józsika, üljünk le és beszéljük meg mi a gond?”-típusú kommunikációt kezdeményező nyelviskola, durcás Nagy Arc, aki megkapta, amit akart. A figyelmet.

angol-nyelvtanfolyam-ronaldo

De mi a gond azzal, ha egy angol nyelviskola a problémás esetekre összpontosítja a figyelmét? A saját kárunkon kellett rájönnünk arra, hogy ezzel a konfliktuskezeléssel az a gond, hogy egy rossz, helytelen viselkedési formát jutalmazunk. Arra figyelünk, aki nem tartja be a játékszabályokat, vagyis nem csapatjátékos. Miközben azok, akik keményen dolgoztak, küzdöttek és hajtottak feleannyi figyelmet sem kaptak tőlünk. Pedig ők azok, akik miatt egy angol nyelvtanfolyam sikeres és működőképes lesz.

Nem tudatosan, de előbbre soroltuk az Én-t, a Mi-nél. A sztárcsatárt a csapatnál. De tanultunk a hibáinkból. Kimondtuk és alapelvként rögzítettük, hogy a csapat, vagyis a csoport az első. Nem az, aki „nem passzol” és mindig „önzőzik a pályán”, legyen bármilyen ellenállhatatlan személyiség, vagy szupertehetséges, nagyon okos valaki. A csapat az első. A csapat, amit közös cél vezérel, és amelynek a tagjai egymást segítik. A csapat, amit együtt semmilyen Nagy Arc sem tud megállítani, vagy leuralni.

angol-nyelvtanfolyam-ronaldo

A Speak!-ben tudásszinttől és létszámtól függetlenül minden angol nyelvtanfolyam közös tulajdonsága, hogy nem csak tudást akar adni, hanem csapatot is építeni. Azért, hogy minden óra jó hangulatú, felszabadult és feszültségmentes legyen. Mert a sikeres nyelvtanulásnak ez az alapja.

Hát ezért rúgnám ki egy angol nyelvtanfolyam első órájáról páros lábbal C. Ronaldót. Mert nem az esti gólparádéért vannak itt az emberek, hanem azért, hogy megtanuljanak angolul.

Share This