Mi a közös egy Sacher tortaszeletben, egy metrótérképben és egy fényképezőgépben? Két szó: angol nyelvtanfolyam

25 éves lettem, ami önmagában nem képvisel túl nagy hírértéket és az élet sem lépett ki miattam a megszokott medréből. A születésnapom reggelén kicsit félve néztem bele a tükörbe, de a szokásos ősz hajszálakon kívül –apai örökség- nem láttam semmilyen külső jelet, ami hirtelen „öregedésre” utalt volna. Egész nap, munka közben gyermeki izgalommal vártam az esti vacsorát, mert tudom, hogy a menyasszonyom boszorkányosan jól főz és –nem tagadom- az ajándékomra is kíváncsi voltam. Koccintás, kétfogásos vacsi –ami mi tagadás: fenséges volt-, gyertyafújás, tortaszeletelés, újabb koccintás és a várva várt pillanat: egy útikönyv és két, 4 napos kirándulójegy Bécsbe, másnapi indulással. Telitalálat. De mi köze a szülinapomnak a Speak! Nyelviskolához? Vagy másként megfogalmazva a kérdést: mi a közös egy Sacher tortaszeletben, egy metrótérképben és egy fényképezőgépben? Két szó: angol nyelvtanfolyam.

angol-nyelvtanfolyam-sacher

Reggel 7:10, Keleti pályaudvar. Ránézésre tudod melyik vonatra kell felszállnod és alig 3 óra az út Bécsbe. Az odautazás már önmagában egy élmény és nem csak a sebesség miatt végtelen fénycsíkká összeálló zöld tájak, a felhőkig törő áramvonalas szélerőművek, vagy az egykori határátkelőből maradt apró sárga táblácska miatt. Hanem azért is, mert a felszállás pillanatától kezdve egy másik univerzumba csöppensz bele. Ha leülsz a székedre és figyelsz, nem is kell nagyon sokáig hegyezned a füled, hogy a megszokotthoz képest ismerős-idegen hangokat is meghallj. Élménybeszámolót tartó idősebb német turistákat, hangoskodó olaszokat négy sorral hátrébbról és egy tökéletes csók után bizalmasan beszélgető angol szerelmespárt a szemközti négyes helyen. Varázslat 50 négyzetméteren.

A leszállás után szinte euforikus örömet érzek. Új város, új emberek, új kalandok, ízek, illatok: minden sarkon valami, amit még nem láttál. Minden utca rejt valami titkot, minden macskakő, aprócska tér egy új lehetőséget. Bátran hagyjuk hátra a szokásos városnéző útvonalakat, barangolunk önfeledten a városban, útba ejtve egy autentikus és meghitt helyi cukrászdát, ahol persze megkóstoljuk a város büszkeségét, a Sacher tortát is.

De miért nem félek egy idegen, 1,6 milliós nagyvárosban és miért szeretek eltávolodni a kitaposott turista ösvényektől? Mert a Föld legtávolabbi pontján is ott van „zsebemben” a kommunikációképes nyelvtudás. Mert nem félek odamenni egy kutyasétáltató osztrák férfihoz és útbaigazítást kérni, ha véletlenül lesétáltunk a térképről. Mert nem okoz gondot bemenni az Operaház mögötti turista információs központba és kérni egy tömegközlekedési térképet, ha el szeretnénk jutni a város egy távolabbi pontjára. Mert amikor a Stephansdomnál udvariasan megszólít minket egy brazil csoport, hogy készítenénk-e róluk egy közös képet, nem kell szemlesütve motyognom valami hasonlót, hogy „Sorry, I don’t speak English” és mivel nem értem a kérdést a beálló végtelennek tűnő csendben továbbállnom.

angol-nyelvtanfolyam-sacher

Mert a nyelvtudás semmivel nem összehasonlítható szabadság és biztonságérzetet ad. Az angoltudás birtokában úgy érzem, hogy nincs félnivalóm sehol a világon. És ez az érzés sokkal többet ér, mint egy nyelvtudást igazoló hivatalos papír. Ez az életminőségünkről, a boldogságunkról szól. Arról, hogy milyen életet szeretnénk és tudunk élni; hogy a világ ott hever a lábunk előtt, ha képesek vagyunk lehajolni érte. Ha van bennünk annyi kitartás és szorgalom, hogy egy angol nyelvtanfolyam keretében megtanuljunk angolul. Emiatt az érzés miatt mondom minden barátomnak, ismerősömnek, aki hosszú évek óta küzd az angollal, hogy ne adja fel és tegyen még egy próbát. Hogy van egy hely Budapest belvárosában, ahol egészen mást gondolnak az angol nyelvtanfolyam „hagyományos” feladataihoz és módszereihez képest az angoltanulásról és angol tanításról, hogy érdemes egy esélyt adni nekik.

Mert a Speak! ma talán az egyetlen olyan angol nyelviskola az országban, amely nem csak a papír megszerzését, vagy a futószalag oktatást tekinti hivatásának, hanem törődik is a diákjaival és a személyes céljaikhoz igazítja a tanítást. Egy angol nyelvtanfolyam, ami odafigyel, ösztönöz, motivál, tanít, beszélget veled és beszéltet téged. Egy angol nyelvtanfolyam, ami akkor is jó megoldás, ha már többször próbálkoztál és sokszor elbuktál. Egy angol nyelvtanfolyam, ami nem sóz rád fölöslegesen egy újabb nyelvkönyvet, nem kényszerít bele plusz költségekbe, csak egyetlen dolgot kér: kitartó gyakorlást. Egy angol nyelvtanfolyam, ahol életszerű helyzetekre készítenek fel és nem nyelvvizsgázni tanítanak meg, hanem angolul beszélni. Hogy bátran, magabiztosan és felszabadultan ugorhass fejest az ismeretlenbe és ne maradj le a saját életedről. Ez a Speak! Nyelviskola és ez az új generációs angol nyelvtanfolyam eszméje.

Share This