Mi az 5 legbiztosabb jele annak, hogy éppen egy „akciós angol nyelvtanfolyam” óráin ülsz?

Tudod, hogy néz ki az olyan nyelvtudás, amiből kispórolták a munkát? Mint a Téglást Bökönnyel összekötő út szabolcsi szakasza. Lyukasan. Foghíjasan. Félkészen. Befejezetlenül. Ha választanod kellene, hogy egy ilyen útra viszed ki az első körre a vadonatúj autódat, vagy mondjuk az M1-esre, akkor melyiket választanád? Ha pedig autósként hajlandó lennél fizetni is a jobb út használatáért, akkor nyelvtanulóként miért az „akciós angol nyelvtanfolyam” kulcsszóra keresel rá a Google-ban?

Akciós angol nyelvtanfolyam alatt nem csak a „300 Ft/órás” tanfolyamokat értem. Úgy is lehet akciós egy angol nyelvtanfolyam, hogy nem a szolgáltató spórolja meg a minőséget, hanem Te spórolod ki a munkát a tanulásból.

angol-nyelvtanfolyam-akcio

Mi az 5 legbiztosabb jele annak, hogy éppen egy „akciós angol nyelvtanfolyam” óráin ülsz?

  1. Nevetségesen alacsony óradíjat fizetsz.
  2. Megvetettek veled legalább egy tankönyvet, vagy munkafüzetet. (Valószínűleg ott helyben.)
  3. Legalább 3-4 különböző tudásszintű ember ül veled egy csoportban.
  4. Az órán nem kell megszólalnod angolul.
  5. A tanfolyamon nem vagy rákényszerítve a folyamatos gyakorlásra, otthon meg egyébként sem foglalkozol vele.

Az „akciós angol nyelvtanfolyam” nem csak az egyik legszemtelenebb iparági lehúzás, de a legnagyobb bűn, amit magad és a tanulásod, haladásod ellen elkövethetsz. Pénz és időpocsékolás, de ami még ennél is rosszabb: megerősíti az emberek fejében azt a tévképzetet, hogy angolul játszi könnyedséggel, erőfeszítés nélkül is meg lehet tanulni.

Nem akarlak kiábrándítani, de muszáj lesz: nem lehet. Nem azért, mert buta, vagy anti-nyelvtehetség lennél és még csak azért sem, mert hiányzik belőled a mitikus nyelvérzék. (Zárójel: ha valaki összetalálkozik az utcán Mr/Ms/Mrs Nyelvérzékkel, mutassa már be nekem, köszi.)

Azért nem lehet spórolósan megtanulni angolul, mert a tanulás nem csak abból áll, hogy felfalsz 5 angol könyvet, beseggelsz 1200-1500 szót és megtanulsz 6-8 igeidőt. A nyelvtani magyarázatok és kifejezések rapid felporszívózásától még nem fogsz tudni angolul írni, olvasni, és végképp nem fogsz tudni angolul beszélni.

Ahhoz, hogy megtanulj angolul kommunikálni, kommunikálnod kell. Meg kell tanulnod alkalmazni a definíciókat; használat közben kell bevésned a szavakat, kifejezéseket, nyelvi alakzatokat, hogy azokat egy csettintésre elő tudd majd venni, ha kell.

angol-nyelvtanfolyam-sale

Folyamatosan gyakorolnod, gyakorolnod és gyakorolnod kell, és ezt a folyamatot nem lehet mesterségesen felgyorsítani. (Az egyetlen természetes kivételt ez alól az anyanyelvi környezet jelenti, de ez más lapra tartozik.)

A kommunikációd minősége és a nyelvtudásod stabilitása attól függ majd, hogy hány órányi gyakorlást tettél bele a tanulásba.

Ne a jövődön spórolj.

„Akciós angol nyelvtanfolyam” helyett legyen a jelszó a hatékony angol nyelvtanfolyam.

 

Share This