A bemelegítéstől a célszalagig és egy angol nyelvtanfolyam, ami segít végigfutni a maratonit

Sokszor szoktam mondani a diákjaimnak, akik bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy folytassák-e a tanulást az első tanfolyamunk végén, hogy egy angol nyelvtanfolyam nem tanfolyam. Ezzel nem azt a ráfordított energiák és szorgalmat akarom leértékelni, amivel az első tanfolyamukat végigcsinálták, hanem arra szeretnék rámutatni, hogy az igazi meló csak az első 60 óra után kezdődik. 

Ha valaki abbahagyja az angol tanulást, és hosszabb vagy rövidebb kihagyás után újrakezdi, akkor első körben mindig azt kell rendbe tenni, amit eddig tanult. Mindig van oka annak, ha valaki „felhagy” az angollal, és ez az ok mindig az, hogy valahol megakadt.

angol-nyelvtanfolyam-warm-up

Volt valami, amit nem értett meg teljesen, és emiatt nem is tudott alkalmazni. Volt valami, amiről csak azt hitte, hogy tudja, de valójában nem volt teljesen tiszta a kép. Ez a valami lehet egy szó, vagy egy nyelvtani szerkezet is, gyakorlatilag bármi, amivel a tanulása során találkozhatott.

A diák, aki ilyen helyzetben van, nagyon ritkán fogalmazza azt meg, hogy azért fogja abbahagyni a tanulást, mert valamit nem ért. Általában ilyenkor jönnek a kifogások, a plusz feladatok, ilyenkor hirtelen minden sokkal fontosabb lesz az angolnál.

Ezért mondom azt, hogy ha egy ilyen helyzet után valaki újra elkezd tanulni, akkor először azoknak a dolgoknak kell a helyükre kerülni, amit korábban már tanult. Hogy kiderüljön, hogy pontosan hol akadt el, és hogy az emiatt benne lévő görcsöt fel tudjuk oldani, és újra haladni tudjon a célja felé.

angol-nyelvtanfolyam-warm-up2

Az első hatvan óra tehát gyakorlatilag bemelegítés; felkészülés arra, hogy újra megállás nélkül tudjon haladni, és hogy ne legyenek „sötét foltok”. Ha valaki ezen a ponton akarja abbahagyni, akkor minden kárba veszhet, amit addig elért.

Nem ígérjük, hogy könnyű lesz, és azt sem, hogy kevés ideig fog tartani, de ha valaki tényleg komolyan gondolja, tényleg „le akarja futni a maratonit”, akkor annak tudunk segíteni, hogy az ilyen vízválasztókon akadály nélkül lépjen át.

Erről szól a 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol nyelvtanfolyam a Speak!-ben.

Share This