Az ösztönös zsenik korszaka lejárt- 13 nyelvtanulási tipp és egy angol nyelvtanfolyam, amivel elkezdhetsz élni

Emberek! Az ösztönös zsenik korszaka lejárt! Eljött a tudatos zsenik korszaka, hosszú távon ők fognak kényelmesen túlélni.  Ti is tapasztalhattátok, hogy akik elértek bármit az életben, elképesztően tudatosak voltak! Az alábbi írás arra tesz kísérletet, hogy Titeket is tudatossá tegyen – már ami az angoltanulást illeti. Nem azt mondtuk, hogy könnyű lesz, hanem azt, hogy hatékony, baromira hatékony. Kemény megfeszített munka vár Rátok. Elég is a dumából, fogjunk hozzá! Dunay Péter 13 nyelvtanulási tippje és egy angol nyelvtanfolyam, amivel elkezdhetsz élni.

  1. Szereted a jó filmeket? Válts angolra!

Kezd a kedvenc filmeddel, amit már sokszor láttál. Próbáld ki, hogy a DVD-n a magyar szinkron mellé beállítod az angol feliratot. A következő alkalommal fordítsd meg a dolgot: az eredeti hang mellé állítsd be a magyar szöveget, végül pedig nézd meg a filmet szinkron nélkül, angol felirattal. Ezzel a módszerrel a füled gyorsabban rááll az angol szavakra, ráadásul sok új kifejezést, szófordulatot és szavakat is tanulhatsz. A nyelvtanulás egyik legfontosabb eleme a szótanuláson kívül a hallás utáni szövegértés és a szép, magabiztos kiejtés. Ha félsz, hogy rosszul ejted ki a szavakat, nem mersz majd megszólalni. Angolul beszélni pedig csak beszéd közben lehet megtanulni.

angol-nyelvtanfolyam-kezdj-el-elni

  1.  Játékra fel!

Az okostelefonok, tabletek és PC-k világában a technika segítségével nem csak híreket, könyveket olvashatunk, közösségi oldalakat böngészhetünk vagy e-mailezhetünk, hanem az érdeklődésünknek megfelelő játékokat is játszhatunk. Az angol nyelvű játékok használatával észrevétlenül sok új szót, kifejezést sajátíthatunk el és minél többet játsszunk velük, annál jobban rögzülnek a tanultak. Szóval kedves szülők most fogják be a fülüket, de mindenkit arra biztatunk, a 9 évesektől a 99 évesekig, hogy játszatok sokat, mert a játék nem csak szórakoztató kikapcsolódás, hanem egyúttal jó lehetőség a nyelvtanulásra is. Egyszóval kertészkedjetek, építsetek városokat, rendezzetek be különös világokat és hódítsátok meg a legtávolabbi net-királyságokat: játékra fel!

„Nagyon jó a csoport, amiért eleve jó érzés jönni! Nagyon jó újra feleleveníteni az elfelejtett tudást, magabiztosabban használni a nyelvet. Jobban odafigyelek az angol nyelvű előadásokra, filmekre, szövegekre! Lassan elkezdhetek egy angol nyelvű könyvet, mert Esztert megkérdeztem, mikortól és ő azt mondta… „You are going to read a book in English.” (H. G.)”

  1. Fejtsd meg John Lennont!

Mindenki szeret zenét hallgatni. Utazás, főzés, munka, tanulás vagy futás közben, meditáció vagy egy pihentető kádfürdő mellett, de egy jó házibulit is nehéz elképzelni zene nélkül. Megvannak a kedvenc haza és külföldi előadóink, együtteseink, akiket szívesen és sokszor hallgatunk.  Kapcsoljuk össze a zene iránti szeretetünket és a nyelvtanulást: ne csak hallgassuk a kedvenceinket, fordítsuk is le a legjobb számukat. Ezzel nem csak új szavakat, kifejezéseket tanulhatunk meg, de fejleszthetjük a hallás utáni szövegértési képességünket is és érteni is fogjuk miről énekel és milyen üzenetet közvetít a kedvenc előadónk.

  1. Szerezz külföldi barátokat!

Angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni! A zenehallgatás, a filmnézés és a különböző számítógépes játékok nagyon hasznos tanulási segédeszközök, de nem helyettesítik a kommunikációt. Pedig a nyelvtudás alapja a kommunikáció, a kommunikációé pedig a társalgás. Ezért nagyon fontos, hogy legyenek olyan külföldi ismerősök, barátok, akikkel kötetlenül, lazán tudsz beszélgetni, akik előtt nem ciki gyakorolni a nyelvet. Ha külföldre utazol, vagy kinézel nyáron a Szigetre ismerkedj meg külföldiekkel, barátkozz össze velük és tartsd fent a kapcsolatot. Vagy menj fel a Facebookra és keress olyan csoportokat, ahol netes beszélgetőtársakat keresnek a felhasználók. Nem csak a nyelvet gyakorolhatod, de új barátokat és élményeket is szerezhetsz!

„Számomra ez a tanfolyam azért volt hasznos, mert több év után újra merek angolul beszélni külföldiekkel, akár egy szórakozóhelyen, akár ha leszólítanak turisták az utcán. Sok minden előjött, amit korábban már tanultam, illetve a hibásan rögzült szószerkezetek (igealakok) is a fejemben.” (M.D.)

angol-nyelvtanfolyam-kezdj-el-elni

  1.  Érdekel, hogy mi történik a világban?

Nem csak filmekkel, játékokkal és zenével, de Magyarországon fogható vagy neten elérhető angol vagy amerikai TV csatornák műsoraival is fejlesztheted a nyelvtudásodat! A BBC vagy a CNN hírei nem csak arra jók, hogy megtudd mi történik a nagyvilágban, de a tökéletes angolsággal beszélő hírolvasók és műsorvezetők segítenek a kiejtésed csiszolásában is.  Nem csak a tájékozottság, de a nyelvtudás is magabiztossá tesz! Kösd össze a kettőt, vesd bele magad az angol tanulásba!

Én nagyon köszönöm Júlia munkáját. Sokszor belefogtam már az angoltanulásba, de néhány hét után feladtam. Nem tetszett az angol nyelv, gondolom pont amiatt, hogy nem ment, és a tanár nem tudott motiválni. Júlia kiejtése lenyűgöző és minden vágyam, hogy egyszer ilyen szépen beszéljek. Az angol nyelvtanfolyam számomra már ezért is sikeres volt. Lelkes lettem, meg merek szólalni, és a tudásom is bővült. Hálás vagyok nektek, örülök, hogy vagytok. Sokat segített a módszeretek és a szívemet melengeti, hogy a folyosón már az első héten a nevem szólítottatok. I am very greatful for your job. Well done, keep calm and keep going!” (J.M.)

  1.  Költöztesd be Shakespeare-t a lakásodba!

Zenehallgatás vagy filmnézés előtt, a külföldi ismerősökkel való beszélgetés és a játékok után, de még a reggeli BBC hírek előtt szakíts időt egy kis olvasásra. A nyelv alapja a beszéd, a beszéd alapja a mondat, a mondaté pedig a szó. A szavak a nyelvtudás építőkockái, amik ha hiányoznak nagyon instabil lesz a nyelvtudásod. Új szavakkal és kifejezésekkel pedig olvasás közben találkozhatsz a legsűrűbben. Ha angolul szeretnél olvasni, akkor olyan témájú könyvet válassz, ami érdekel, amit nagyon szeretsz, mert ez motivál majd, hogy meg akard érteni a szöveget. Már Magyarországon is kaphatók olyan könnyített olvasmányok angolul, amelyek a szintednek megfelelő nehézségű szövegekre egyszerűsítik le a klasszikusokat Shakespeare-től Jane Austen-on át Agatha Christie-ig.

  1.  Oszd be az idődet!

Az időnk hatékony beosztása óriási feladat, ezért ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor vadásznunk kell a lehetőségeket arra, hogy olyasmivel töltsük, ami igazán fontos. Ha elkezdesz angolul tanulni, határozottnak és szenvedélyesnek kell lenned. Ha igazán akarod, akkor lesz időd megcsinálni a házit, lesz időd elolvasni egy angol nyelvű cikket a metrón, lesz időd on-line kitölteni egy feladatot. Egy kutatás szerint a magyarok naponta átlagosan 280 percet, vagyis több mint 4,5 órát töltenek a TV előtt és 3-3,5 órát lógnak a neten, ami európai rekord. Mi lenne ha ebből egy kis időt lecsippentenél magadnak az angol tanulásra? Hidd el, megéri.

„Élvezetes volt az angol nyelvtanfolyam, jó hangulatúak voltak az órák. A tanfolyam intenzitása megköveteli a rendszeres tanulást, mert különben nem épül be az anyag az ismereteinkbe. Ebből adódóan a feladat megoldása során sokat gondolkodtam, így nem volt időm befejezni. Az ige 3 alakját a következő szint előtt megtanulnom, s akkor képes leszek a csoporttal folytatni. Kihívás számomra együtt haladni a többiekkel, mert kevesebb időm van a tanulásra.” (R.K.)

  1.  A legnagyobb ellenséged a „majd holnap” gondolat

Elfoglaltak vagyunk és a nyelvtudás megszerzésén kívül még sok más célt is el szeretnénk érni. De légy őszinte: veled milyen gyakran fordul elő az, hogy akkor is elmegy a nap nyelvtanulás vagy gyakorlás nélkül, ha közben elvileg erre koncentrálsz a legjobban? A legnagyobb ellenséged a „majd holnap” gondolat! Gyakorolj minden nap egy kicsit és meglátod mennyivel gyorsabban eléred a kitűzött célt.

  1. Ne jó akarj lenni, hanem minden nap egy picivel jobb, mint tegnap!

Sokan hiszik, hogy a nyelvérzék velünk születik, és megváltoztathatatlan. Ezért hajlamosak vagyunk olyan célokért dolgozni, amelyek arról szólnak, hogy valamit bebizonyítsunk magunknak („meg tudok tanulni angolul”) ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, hogy fejlesszük önmagunkat („képes vagyok sikeres nyelvtanulóvá válni”). A nyelvérzék tulajdonképpen belülről fakadó motiváció, ügyesen fejlesztett tanulási képességek és a tanulásra szánt idő hármas képlete. És ezek egyike sem velünk született és megváltoztathatatlan! Azok a nyelvtanulók, akik azzal foglalkoznak, hogy egyre jobbak legyenek, nemcsak a célt értékelik majd, hanem az utazást is. Summa summarum: nem jó akarj lenni, hanem minden nap egy picivel jobb, mint amilyen tegnap voltál!

„Az angol nyelvtanfolyam alatt nagyon jó csoportba kerültem, és a tanárnőnk ehhez nagy segítséget nyújtott. Teljesen megvagyok elégedve a módszerrel. Jól éreztem magam és azt gondolom, hogy továbbra is ezt az iskolát választom mert már jártam tanfolyamra, de így még sehol sem tanítottak. Az én tudásom sajnos már rajtam is múlt, amivel nem vagyok maximálisan megelégedve, de ez az én hibám. Azon leszek, hogy ezt pótoljam és újult erővel tovább folytassam.” (Mária)

angol-nyelvtanfolyam-kezdj-el-elni

         10. Optimistán, de reálisan!

Azt már biztosan tudod, hogy amikor kitűzöl egy célt magad elé, akkor sokat segítenek a pozitív gondolatok. Főleg, ha arról gondolkodsz, hogy el fogod érni a célod, és elképzeled, milyen lesz majd a határtalan szabadság és a jóleső büszkeség, hogy te tudsz angolul! De kutatások bizonyítják azt is, hogy ha azt várod, hogy valami „történik”, vagy ha csak ímmel-ámmal dolgozol, és azt hiszed, valami egyszer csak „lesz”, akkor sokkal kisebb valószínűséggel éred el a célod. Sose becsüld alá, mennyi nehézséggel fog járni a célod felé vezető út! A nyelvtudás megszerzése küzdelmes, kemény munkával és verejtékkel jár, akármit is mondjanak a reklámok.

        11. Ne gondolj a jegesmedvére!

Próbáld ki ezt a gyakorlatot: mondogasd magadnak, hogy „ne gondolj a jegesmedvére!” Nos, mire gondolsz? Naná, hogy a jegesmedvére. Kutatások igazolják, hogy a gondolatok elkerülésére tett kísérletek csak még erősebbé, aktívabbá teszik ezeket a gondolatokat. Tervezd el, hogyan fogod a jelenlegi rossz szokásaidat jobb szokásokká és hétköznapi rutinná alakítani! Mit fogsz ezentúl a rossz beidegződések helyett csinálni? Például ha úgy érzed, nincs kedved angolt tanulni, ne ezen keseregj, mert akkor nem csak kedved nem lesz, de végül neki se fogsz a tanulásnak. Helyette inkább koncentrálj egy konkrét feladatra (pl. „ma megtanulok 5 új angol kifejezést), amit azonnal el fogsz/tudsz kezdeni, ahogy hazaérsz.

 „Mi tetszett a legjobban? Az emberséges környezet, a hétvégi e-mailek, az, hogy az angol nyelvtanfolyam szinte magánórává vált, a pozitív légkör mind az órán, mind az iskolában és Petra maximális igyekezete. Mit nyertem a tanfolyammal? Könnyebben szánom rá magam az angol tanulásra, egy héten többször is foglalkozok vele, otthon is.” (Róbert)

       12. Tudod milyen messze van még a célvonal?

A céljaid elérése az első pillanattól kezdve a nyelvtanulásban történt haladásod tudatos és őszinte ellenőrzését követeli meg! Ezért is nélkülözhetetlen feltétele a sikeres nyelvtanulásnak egy jó angol szintfelmérő kitöltése, hiszen ha azt sem tudod honnan indulsz, azt sem fogod tudni, hogy mikor érheted el a céljaidat és milyen lépéseket kell megtenned érte. De miért fontos, hogy a tanulási folyamat során is állandóan ellenőrizd önmagad?  Engedd meg, hogy a kérdésre kérdéssel feleljek: hogyan tudnál változtatni, vagy a tanulás technikai hibáin javítani, ha nem tudod, hol tartasz vagy, hogy mennyire hatékonyan tanulsz? Ráadásul folyamatosan alkalmazkodnod kell a felmerülő problémákhoz, az élethelyzeted megváltozásához (új állás, új kapcsolat, külföldi utazás, plusz elfoglaltságok stb.), ami miatt lehet, hogy felül kell vizsgálnod a módszereidet, időbeosztásodat. A lényeg: mindig legyél tisztában azzal, hogy éppen milyen szinten van a tudásod, mennyi időt és energiát tudsz a tanulásra szánni, milyen hatásfokkal tudsz tanulni és mit kell tenned azért, hogy végül magabiztosan átszakíthasd a célszalagot.

           13.  Kezdj el élni! Az utolsó tanács

Sokat beszéltünk a motivációról, a tudatosság fontosságáról, a konkrét célok és a pozitív gondolkodás erejéről és azokról a konkrét, praktikus módszerekről, amik segíthetnek a nyelvtanulásban. A kedvenc filmünk, a legjobb külföldi előadók dalai, a tudásszintünkhöz igazított könyv, vagy a hajnalig játszott számítógépes játékok mind-mind hasznos segítséget jelentenek.

Az utolsó tanácsunk Neked, a tudatos zseni-generáció új képviselőjének egy olyan eszköz, amely segít valóra váltani az álmaidat. Egy eszköz, ami célon tart, teljesítményre sarkall és kemény munkára ösztönöz. Egy hely, ahol minden tudást és segítséget megkapsz ahhoz, hogy ne csak a nyelvtanulásban, de az életben is sikeres lehess.

Ez a hely a Speak! Nyelviskola, az eszköz pedig az intenzív angol nyelvtanfolyam. Júniustól augusztusig a Speak! kitárja a kapuit azok előtt, akik fordítani akarnak a Sors kerekén. Az elvesztegetett napok, hetek, hónapok ideje lejárt: ez a nyár más lesz, mint a többi. Hozd meg életed eddigi legjobb döntését és fedezd fel a világot magabiztos nyelvtudással a zsebedben. Ismerkedj, szólítsd le a legszexisebb lányt vagy srácot a Nagyszínpad előtt, vesd bele magad az évtized bulijába, hagyd, hogy a nyelvtudással kinyíljon előtted a világ.

Speak! Nyelviskola: kezdj el élni!

Share This