Kép forrása: canva – canva.com

Birmingham mérete alapján Anglia és az Egyesült Királyság második legnagyobb, kulturális-történelmi szempontok szerint pedig az egyik legjelentősebb városa. Gondolkoztál már azon, hogy pontosan miről is ismert Birmingham? Persze a mára globális jelenséggé előléptetett, Steven Knight által megalkotott Peaky Blinders bandán túl! Nos, a Speak! „A világ legnagyobb angol nyelvű városai” sorozatból most 40 szórakoztató tényt fogsz megtudni a Shelbyk ikonikus, lehengerlő atmoszférával bíró településéről, úgyhogy tarts velünk!

Lokáció

Birmingham tehát az Egyesült Királyság második legnagyobb városa. Anglia földrajzi központja közelében fekszik, a nemzeti vasúti és autópálya-rendszerek kereszteződésénél. Birmingham a West Midlands-i agglomeráció legnagyobb városa, Anglia egyik fő ipari és kereskedelmi területe, amelynek adminisztratív, rekreációs és kulturális központjaként működik. A város körülbelül 177 kilométerre fekszik Londontól északnyugati irányban, de akkor térjünk is át az ígért és emészthetőbb általános tényeket tartalmazó felsorolásos formulára a metropolisz tekintetében.

 1. Nevét a régi angol „Beormingaham” szóból kapta, ami Biormingas települését jelenti. Egy Beorma nevű törzs emberei voltak az alapítók.
 2. Birminghamben természetesen az angol az elsődleges nyelv, amelyet a lakosság körülbelül 85 százaléka beszél.
 3. A városban körülbelül 2 millió 900 ezer ember él, míg összesen 3 millió 600 ezer a kapcsolódó nagyvárosi területen.
 4. A birminghami embereket viccesen brummie-knak nevezik, a város becenevéből, Brumból. Az itt beszélt angol dialektus neve is ez.
 5. Mivel Birmingham Anglia szinte kellős közepén található, innen nagyjából 4 óra alatt el lehet utazni az ország bármely pontjára.
 6. Birmingham Európa legfiatalabb városa, lakosságának 40 százaléka 25 évnél fiatalabb.
 7. Öt nagy egyetemével Birmingham fontos oktatási központnak számít.
 8. Birminghamnek hét testvérvárosa van, köztük Chicago (USA), Guangzhou (Kína), Lyon (Franciaország) és Milánó (Olaszország).
 9. 2012-ben a The New York Times magazin Birminghamet a világ 20 leglátogatottabb helye közé sorolta.
 10. A birminghami repülőtér az Egyesült Királyság hetedik legforgalmasabb repülőtere.

Egy kis történelem

Birmingham első hivatalos piaci oklevelét 1166-ban adták ki, de csak a 14. századtól jelzik meghatározó településként. A folyami közlekedés hiánya ugyanis elzárta a középkorban fontos tengeri kapcsolatoktól, és ez igencsak visszavetette a fejlődését, egészen a 18. század végéig, amikor az ipari forradalom magjává vált Nagy-Britanniában. Birmingham lakossága a 17. század végi 15 ezerről egy évszázaddal későbbre 70 ezerre nőtt, de a folytatásban maradjunk a tényszerű felsorolásnál, hogy minél több érdekességgel szolgálhassunk.

 1. A Birmingham környékén talált kőkori leletek időszámításunk előtt 8000-ből származnak.
 2. 1700-ra Birmingham lakossága a 15-szörösére nőtt, így Anglia és Wales ötödik legnagyobb városa lett.
 3. A birminghami feltalálók, Lewis Paul és John Wyatt 1732-ben találták fel a görgős fonógépet. 1738-ban ezt a koncepciót tekintették a pamutipar gépesítésének első sarokkövének.
 4. 1760 és 1850 között Birmingham háromszor több szabadalommal rendelkezett, mint bármelyik brit város.
 5. Joseph Priestly birminghami vegyész 1774-ben fedezte fel az oxigént.
 6. A Soho Manufaktúra, amelyet Matthew Boulton épített 1761-ben Birminghamben, akkoriban Európa legnagyobb gyára volt.
 7. 1765-ben alapították meg a Lloyds Bankot Birminghamben. Ma is ez az egyik legnagyobb bank az Egyesült Királyságban.
 8. Birmingham híres csatornarendszerét 1820-ban kezdték építeni.
 9. 1838-ban Birmingham volt a Grand Junction Railway, valamint a londoni és birminghami vasút végállomása. Akkoriban ezek voltak a világ első távolsági vasútvonalai.
 10. 1875-ben a világ összes tollhegyének (a tollnak a tintába mártott és a papír felületét érintő része) háromnegyede Birminghamben készült.
 11. A második világháború alatt Birmingham városát súlyos bombázások érték a német Luftwaffe részéről a Birmingham Blitz nevű hadművelet során.
 12. 1970 végéig a háztartások jövedelme Birminghamben meghaladta az összes brit várost, beleértve Londont is. Ennek eredményeként Birminghamet Nagy-Britannia legvirágzóbb városának tartották.
 13. 1974-ben a Birmingham 6-ot azzal vádolták, hogy bombarobbantási sorozatot indítottak a városban, 21 ember halálát okozva. 16 év börtön után szabadon engedték őket, mert sokan megkérdőjelezték az ítélet jogalapját.
 14. Birmingham adott otthont a 24. G8-csúcstalálkozónak 1998-ban.
 15. A Birmingham és Wolverhampton közötti metróvonal 1999-ben indult útjára.

15 további lenyűgöző birminghami tény, amely valószínűleg meg fog lepni!

Lehet, hogy a Peaky Blinders lobogtatja a város zászlaját a nemzeti televíziózás világában, de a világ egyik leghíresebb filmes produkciójához Birminghamből származott az ihlet. J. R. R. Tolkien, az Oscar-díjas filmtrilógiává alakított A Gyűrűk Ura szerzője Birminghamben nőtt fel. 1895 és 1911 között Tolkien kilenc házban élt a város déli részén, köztük a King’s Heathben. Sok időt töltött a Hall Greenben is, ahol Moseley Bog és Sarehole Mill inspirálta az ikonikus sorozatot. De nézzük tovább!

 • Birmingham az Egyesült Királyság egyik legzöldebb városa, több mint 8000 hektárnyi parkkal. Ez nagyobb terület, mint 1300 római Colosseum együttvéve.
 • Birminghamben több mint 56 kilométeres csatornarendszer található. Akár hiszed, akár nem, még Velence csatornahálózatán is túltesz, pedig Velence kapta a csatornák városa megtisztelő címet.
 • Birminghamet a heavy metal otthonának is nevezik, olyan úttörő zenekarok debütáltak itt, mint a Black Sabbath vagy a Judas Priest.
 • Egyéb híres birminghami zenekarok közé tartozik a Duran Duran, az UB40, az Electric Light Orchestra, a Streets, a Beat és a GBH.
 • Birminghamben található Európa legnagyobb regionális könyvtára és közművelődési tere, a Birminghami Könyvtár. Évente körülbelül 2,5 millió látogatót fogad.
 • Az Egyesült Királyság legrégebbi működő mozija, az Electric Cinema szintén Birmingham városában található.
 • Évente több mint 500 ezer ember keresi fel a Birminghami Hippodrome-ot. Ez az öt nagy futballstadion kapacitásával bíró hely az Egyesült Királyság legforgalmasabb színháza.
 • Az Egyesült Királyság ékszereinek 40 százalékát Birminghamben állítják elő. Ez évente 435 millió 200 ezer font értékű ékszert jelent!
 • A világ legnagyobb városi parkja, amely nem fővárosi lokalizációval rendelkezik, a Sutton Park, amely szintén Birminghamben található. Több, mint 2400 hektáron fekszik, és ezzel Európa hetedik legnagyobb parkja.
 • Matthew Boulton (1728–1809) birminghami ipari úttörő finanszírozta az első gőzgépet. Ma az Egyesült Királyság 50 fontos bankjegyén szerepel.
 • A birminghami levest, a történelmi helyi ételt szintén Matthew Boulton alkotta meg 1793-ban. Párolt marhahúsból és zöldségekből állt. Ma már vannak ennek modern változatai is természetesen.
 • A világhírű hajó, a Titanic horgonyát a Birminghamtől északnyugatra fekvő Black Countryban készítették el. Itt építették meg a világ első gőzgépét is.
 • A városban hét Michelin-csillagos étteremmel Birminghamben van a legtöbb Michelin-csillagos étterem Londonon kívül az Egyesült Királyságban.
 • Ma Birmingham több mint 50 fesztiválnak ad otthont évente.
 • Annak ellenére, hogy jelenleg az amerikai Hasbro cég tulajdonában van, a gyilkossági rejtélyekre épülő Cluedo játékot Anthony E. Pratt találta fel Birminghamben 1943-ban.

Mennyi és mennyi nem mindennapi információmorzsa, ugye? Mit gondolsz, mindebből mennyit tudnál átfordítani angolra? És hogy menne egy laza, kötetlen beszélgetés a városról egy birminghamivel? Megbirkóznál vele? Ha úgy érzed, hogy kéne még egy kicsit csiszolni az angolodon, akkor a beszédközpontú Speak! Nyelviskolában szeretettel várunk téged is. Első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This