Angol szintfelmérő: ki tartsa kézben a gyeplőt?

Sok diákkal találkoztam már, akiknek nagyon határozott elképzelése volt arról, hogy mit és hogyan szeretne megtanulni. Magamat is ilyen diáknak tartom. Nemrég kezdtem el spanyol órákra járni egy magántanárhoz, és a választásom azért esett a mostani tanáromra, mert úgy éreztem, hogy pontosan azt fogom kapni, amit szeretnék. Tanárként azt hiszem sokkal pontosabb elképzeléseim vannak arról, hogy mit akarok csinálni egy nyelvórán, mint valakinek, aki sosem tanított, de rá kellett jönnöm, hogy nem mindig nekem van igazam. Be kellett látnom, hogy az óráimon nem én leszek a főnök, és el kellett fogadnom, hogy a tanárom tudja, mit csinál. Nagyon nehéz valaki másra rábíznia magát az embernek; nem csak a nyelvórákon, de az élet összes többi területén is. Mert a kérdés egy angol szintfelmérő esetében is az: ki tartsa kézben a gyeplőt?

angol-szintfelmérő-gyeplő

Ha valaki eldönti, hogy tanulni akar, akkor engednie kell. Hagynia kell, hogy segítsenek neki azok, akiknek ez a munkája. Teljesen érthető, ha elsőre bizalmatlan vagy egy nyelviskolával kapcsolatban, hiszen ezen a területen nagyon könnyű manapság rossz tapasztalatokat begyűjteni. Jogos a kiszolgáltatottság érzése is, jogos a frusztráció, ha hosszú évek alatt sem sikerült annyira megtanulnod angolul, hogy magabiztosan tudj társalogni.Bizonyára ezek az érzések okozzák, hogy egy-egy diák már úgy jön be hozzánk, hogy nem is szeretne szintfelmérőt írni, mert ”tudja, hogy hol tart”. Sokszor előfordul, hogy a szintfelmérő javítása közben derül ki, hogy egy adott diákot nem sorolnék például teljesen kezdő csoportba, habár ő oda sorolná magát. Szerencsére nálunk ezt a döntést soha nem a diák hozza meg. Nagyon fontos, hogy azonos szintű emberek dolgozzanak együtt egy csoportban, és hogy senki sem maradjon le, vagy unatkozzon az órán.
Ha beiratkozol egy tanfolyamra, bizonyára van valami célod a dologgal. A tanárod azon lesz, hogy ezt a célt elérd, és minden, amit tesz, az órai tanítástól a házi feladat kijavításán át a hiányzások bepótlásáig, érted van. Nem szokványos nézőpont ez, ugyanakkor úgy gondolom, hogy máshogyan nem érdemes csinálni. Ahhoz, hogy fejlődj, olyan közegben kell lenned, ahol minden körülmény tökéletes. Nem biztos, hogy nálad lesz a kormány, de ez még nem jelenti azt, hogy nem oda érkezel meg, ahová szeretnél.
Pető Zsanett (Speak! Nyelviskola)
 angol-szintfelmérő-gyeplő
Share This