Angol tanfolyam: a lustaság az első számú közellenség. Mitől lesz sikertörténet a nyelvtanulás?

Belegondoltatok már, hogy milyen okai lehetnek egy kudarcos nyelvtanulásnak? Miért van az, hogy látszólag minden erőfeszítés ellenére mégis újra és újra elbukunk? Egy angol tanfolyam sikeressége sok mindenen múlhat. Múlhat az oktatási módszereken, a jó csoportbeosztáson, a tanulási folyamat szakmai felépítésén és a tanári teljesítményen is. De legyen bármilyen jó a közösség, professzionális a szakmai háttér és odafigyelő, felkészült a tanári csapat, ha hiányzik a kemény, kitartó munka és nincs egyéni erőfeszítés, akkor eredmény sincs. Mert egy angol tanfolyam esetében a lustaság az 1. számú közellenség.

angol-tanfolyam-lustaság

Az ember életében, akárcsak az emberiség történetében, folyamatosan váltakoznak az aktív, teremtő és a passzív, (ön)pusztító időszakok. Ennek az évezredes körforgásnak a részeként az emberi képzelőerő és kitartás soha nem látott „nagyságokat”, monumentális alkotásokat, lenyűgöző kulturális teljesítményeket hozott létre. „Megszelídítettük” a vad természetet, élhetővé tettük a lakókörnyezetünket, utakat, hidakat, falvakat és városokat építettünk. Meghódítottuk a vizeket, megmásztuk a legmagasabb hegycsúcsokat és olyan szerkezeteket építettünk, amellyel az égig, sőt annál is magasabbra törtünk. Káprázatos szépségű épületeket emeltünk, csodálatos festményeket, szobrokat, verseket alkottunk és zenével árasztottuk el a Földet. De miközben jogosan lehetünk büszkék ősapáink és ősanyáink, szüleink és nagyszüleink teljesítményére, látnunk kell az érem másik, kevésbé fényes oldalát is. Ez az oldal a negativitás, a nemtörődömség és a lustaság oldala. Látnunk kell a pusztító háborúkat, az értelmetlen erőszakot, a gyűlöletet, a szegénységet is. Látnunk kell az emberi tevékenység miatt elszennyezett folyókat, letarolt erdőket, kihalásra ítélt fajokat és az utcákat elárasztó szemétfolyamokat. Az elszalasztott lehetőségeket, a meg nem élt álmokat, a beletörődést és a lemondást.

Valahogy így viszonyulunk mi, emberek az angol tanfolyam, angol tanulás, nyelvtudás kérdéséhez is. Az emberi természet „napos oldala” munkál bennünk akkor, amikor elhatározzuk, hogy elég volt a kiszolgáltatottságból, a „kanapé-nyaralásokból”, a lehetőségek nélküli életből és meg akarunk tanulni angolul. De ott bujkál bennünk a „kisördög”, amikor bár részt veszünk egy angol tanfolyam óráin, nem foglalkozunk a tananyaggal, nem teszünk erőfeszítéseket a sikerért és nem gyakorlunk eleget. Amikor hagyjuk eluralkodni a hiábavalóság érzését és hagyjuk legyőzni magunkat önmagunk által. Hagyjuk, hogy az akaratunkat elsorvassza a kényelmes semmittevés. Mert valljuk be: könnyebb letenni a fegyvert, mint felállni a vereség után és egy nehéz nap után újabb erőfeszítést tenni, leckét írni, szavakat tanulni. Pedig éppen ezt kell tennünk. Nem mások miatt. Nem az angol tanfolyam vezető tanára, a szülői elvárások, vagy a barátaink, hanem önmagunk miatt. Miért? Mert csak a saját lustaságunk legyőzésével kerülhetünk közelebb a céljainkhoz és válthatjuk valóra a legmerészebb álmainkat. Csak a kemény munka, a kitartó gyakorlás visz közelebb ahhoz az élethez, amelyet élni szeretnénk. Mert a vérrel, verítékkel megszerzett tudást, így a nyelvtudást sem veheti el tőlünk senki, és általa magasabbra tehetjük az önmagunk által felállított lécet, aminek a megugrásával egy jobb életre válthatunk jegyet.

angol-tanfolyam-lustaság

Mi, a Speak! Nyelviskolában igyekszünk minden feltételt megteremteni a sikeres nyelvtanuláshoz. Szintfelmérőnkkel és személyre szabott oktatási tanácsadásunkkal segítünk megtalálni a számodra legmegfelelőbb csoportot. Az angol tanfolyam „szimulációján”, vagyis a bemutatóórán a saját szemeddel is meggyőződhetsz arról, hogy nálunk a beszédközpontú angol tanfolyam nem csak duma és az órák több mint 90%-a tényleg beszéd. Tanáraink az első lépésektől melletted állnak és a szakmai javaslatokon, tanácsokon túl emberileg is segítenek, hogy a nyelvtanulás öröm, az angol tanfolyam sikerélmény legyen számodra. Egy valamire viszont mi sem vagyunk képesek: nem akarhatjuk helyetted. Ösztönözhetünk, segíthetünk fenntartani a motivációdat –és hidd el: meg is tesszük-, de nem járhatunk el helyetted órára, nem írhatjuk le helyetted az anyagot, nem beszélhetünk és írhatunk helyetted házi feladatot. Akarnod kell a sikert. Mi abban segítünk, hogy ha az akarat megvan, a nyelvtudáshoz vezető út egyenesebb, simább és örömteli legyen.

(Az első kép forrása: google.com)

Share This