Angol, tanulás, angol tanulás – Hogyan lesz az angoltanár?

A bejegyzésben egy újabb részletet olvashattok Dunay Péter és Hrncsár József „Nem mersz megszólalni angolul?” c. könyvéből. Az angol tanulás folyamatának egyik legfontosabb szereplőiről, a tanárokról.

„A tanárjelöltek zöme leragad az elméletnél, kapkodja a fejét, hogy mennyi módszer van, de igazán egyiket sem tudja érdemben megvizsgálni, az pedig hogy melyiknek pontosan mi az eredménye, végképp rejtély marad előtte.

angol-tanulás-speak

Újból visszakanyarodnék az elejéhez. Tudom, hogy mi az a crawl. A diák felismeri a műveltető szerkezetet. A tanárok felismerik a módszereket. Csak akkor leszünk rosszul, ha valaki azt mondja: „Csinálj egy crawl-t!”, „Csinálj egy műveltető szerkezetet!”, vagy „Csinálj egy diákot, aki megszólal!”.

Ez az egész zűrzavar végigsöpör az összes érintetten, és végül a diáknál csapódik le. A fejétől bűzlik a hal. Ahhoz, hogy komolyabb áttörést tudjunk elérni ezen a területen, a diákokat közelebb kell hozni a módszerhez. Meg kell mutatni nekik a rendszert, a lépéseket, a válaszokat, annak érdekében, hogy önállóvá tudjanak válni.

Azt is tudom, mivel alkalmam volt rengeteg tanárral találkozni, hogy ők sem tartják optimálisnak a helyzetet. Ezért is mondom mindig, hogy jó emberekből nincs hiány. Sokan tapasztalták, hogy egy hét Londonban többet ért, mint 4 év angol tanulás a gimnáziumban. Sok tanár állítja, hogy 1 hónapon keresztül, heti 40 órát tanítani többet ér, mint 4-5 egyetemen vagy főiskolán eltöltött év.

angol-tanulás-speak

Ez azért van, mert azonnal megtapasztalja, hogy az elmélet milyen eredményt hoz, ha használja. Ezzel ellentétben, a képzésén az idő 95 százalékában azzal találkozik, hogy mik a tanítással kapcsolatos elképzelések. Szinte teljesen kimarad a tett, aminek hiányában nem látható az eredmény sem.

Azok a problémák, amelyek felmerülnek az angol tanulás során, azonosak azokkal a problémákkal, amelyeket egy olyan ember tapasztal meg, aki tanárnak készül.”

(Dunay Péter-Hrncsár József: Nem mersz megszólalni angolul?Avagy a nyelvérzék mítosza.)

 

Share This