Először is tisztázzuk, miért zseniális eszköz a mese az angol tanuláshoz.

Egyrészt egyszerű nyelvezetet használ, mivel alapvetően gyerekeknek készül, így nincs teletömve bonyolult szerkezetekkel.

Másrészt, ha esetleg nem tudod követni a mondatokat, nem értesz pár szót, amit hallasz, akkor sem fogsz lemaradni a történetről, mert vizuálisan is könnyen követhető a cselekményszál.

Végül ne felejtsük el, hogy a mesék rövidek és aranyosak. Így nem lesz nehéz motiválni magad, hogy leülj megnézni egy részt, és könnyen beillesztheted a napirendedbe.

Milyen típusú mesék közül válogathatsz?

1) Klasszikus mesék

Nem baj, ha másokhoz hasonlóan te is ragaszkodsz a régi, jól bevált népmesékhez. Ezáltal nem csak az angol nyelvből kaphatsz egy szeletet, de még a kultúrát, történelmi hátteret is megismerheted.

2) Szimplán szórakoztató mesék

Mi lehet jobb annál, hogy szórakozva tanulsz angolul? Ezeken a meséken keresztül könnyedén, észrevétlenül fogod elsajátítani az angol nyelv használatát. Különösen erősen fejlesztik kiejtést, a hallásértést, és mondatalkotást, sőt, akár a szlengeket is megtanulhatod.

3) Oktató jellegű mesék

Vannak mesék, amiket direkt arra találtak ki, hogy tanulhassanak belőle a gyerekek. Ez valóságos nyelvtanulási aranybánya a felnőtt nyelvtanulók számára.

Nem téveszd, ha azt gondolod, hogy ha a gyerekek is ezeken a meséken keresztül tanulnak meg beszélni kiskoruktól kezdve, akkor én is meg tudom csinálni.

Hogyan hozd ki a legtöbbet az angol nyelvű mesékből?

Ha van elérhető feliratozás, használd

A tanulási folyamat kezdetén különösen fontos a feliratok használata, hisz könnyebben megértheted miről is van szó.

Idővel próbáld meg elhagyni a magyar feliratozást, vagy csak néha rákukkantani a szövegre, ha éppen valamit nem értesz.

Később válts angol feliratra, így a szavak hamar beépülnek a szókincsedbe és később már nyugodtan elhagyhatod az angol feliratot is. Ez lesz a leghatékonyabb módja annak, hogy az agyadat „nyelvtanuló üzemmódra hangold.

Nézz mesét gyakran

Hasznos, sőt fontos, hogy napi rutint csinálj ebből. Nem olyan nehéz beépíteni a napjaidba, hiszen egészen rövid meséket is megtalálhatsz az interneten.

Minél több mesét hallgatsz, nézel végig, annál könnyebben fogod érteni a szavakat, és már nem is lesz olyan idegen az az idegennyelv.

Ne hezitálj, nézd újra a kedvenc epizódokat

Úgy látod, hogy sokat tanultál egy részből? Vagy éppen túl nehéz volt és nem értetted? Akkor nézd újra.

Előfordul, hogy van olyan, hogy egy könyvet többször előveszel, vagy visszalapozol, mert teljesen elvesztetted a fonalat (vagy épp ellenkezőleg: annyira jó volt, hogy még egyszer el akarod olvasni). Ez ugyanígy működik a nyelvtanulásnál is.

Miután többször megnézel egy részt, már emlékezni fogsz majd a történetszálra, így a szavakat, kifejezéseket automatikusan képekhez fogod kötni, ezáltal sokkal egyszerűbb lesz a memorizálás.

Plusz új információkat, tudáscsomagokat gyűjthetsz be, hiszen már nem a történet követése köti le az energiáidat.

Beszélj a karakterekhez

Tudom, ez elég furcsán hangozhat most, de hidd el hasznos.

Állítsd meg a részt ott, ahol csak szeretnéd és válaszolj egy kérdésre, vagy beszélj a karakterek helyett. Az sem gond, ha csak elmondod éppen mi történt. Írd le, mondd el, és meglátod pár rész után érzed a fejlődést.

Most pedig ajánlok is öt olyan mesét, amivel szórakozva tanulhatsz angolul.

5 angol nyelvű mese, amivel játékosan fejlesztheted az angolodat

1) „Martha Speaks”

A „Martha Speaks” egy olyan show, amiben egy kutya a főszereplő, aki betűlevest eszik és ezáltal megtanul beszélni.

A legjobb dolog ebben a mesében, amellett, hogy könnyen és rengeteget lehet belőle tanulni, hogy elképesztően vicces minden rész, minden sztori.

Nézz bele az egyik részbe:

Itt követheted a sorozatot: https://www.youtube.com/channel/UCs2Al8yEGrJaAZ-jmCLKQLA

2) „Word Girl”

A „Word Girl” egy másik show, ami szintén szavakat tanít.

Ebben a mesesorozatban a főszereplő hősnő a szavak erejével harcol a rosszfiúk ellen. Amellett, hogy muris a történet, brutál hasznos is, ugyanis elmagyarázzák a szavak jelentéseit.

Nézz bele az egyik epizódba:

Itt tudod követni a sorozatot: https://www.youtube.com/channel/UCi7zrtNTejwOkDZRpWfS2nQ

3) „Doki”

Minden részben a főszereplő, Doki, és barátai expedícióra mennek. Ezeken az utazásokon a világ különböző pontjait fedezik fel, új kultúrákat ismernek meg, és persze szavakat, amik ezekhez kapcsolódnak.

Zseniális mese, ha nem csak szavakat, hanem újabb és újabb kultúrákat is szeretnél megismerni.

Kukkants bele az egyik részbe:

Itt tudod megnézni a sorozatot: https://www.youtube.com/watch?v=91-sBIp8U2s

4) „Dexter’s Laboratory”

Amellett, hogy mindenki megtanult tökéletesen franciául a híres Dexter mondat által (Omelette du Fromage), ne feledkezzünk meg arról, hogy szuper eszköze lehet az angoltanulásnak is.

Haladó nyelvtanulóknak passzol igazán a Dexter sorozat, mivel egy rendkívül intelligens srác a főszereplő, aki bonyolult szerkezeteket és szavakat használ a beszéd során.

Ha nem ismernéd a mesét, akkor nézz bele itt és most:

 

5) „Phineas and Ferb”

Phineas és Ferb féltestvérek, akiknek az őrült nyári kalandjukat követheted a sorozatban. Minden rész ugyanazt a formulát követi, szóval könnyen lépést tarthatsz a sorozattal és rengeteg szerkezetet, szót ismételnek meg benne.

Sőt! Néha éneklésbe „fullad” a mese. Phineas és Ferb emellett mindig kreatív, tudományos dolgokat végeznek, amire az emberek körülöttük azt mondják, hogy be kellene fejezniük, mert túl fiatalok még hozzá.

Ez egy szuper emlékeztető arra is, hogy sosem késő angolul tanulni 🙂

Nézz bele a mesébe:

Ha úgy érzed a mesenézésnél többet szeretnél tenni azért, hogy megtanulj angolul beszélni, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát.

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This