Kép forrása: canva – canva.com

Tanzánia hatalmas nyelvi sokszínűséggel rendelkező ország. Amikor 1961-ben elnyerte függetlenségét, az egyik alapelve az volt, hogy egyetlen etnikai csoport sem dominálhat. Ennek biztosítására minden törzs a saját nyelvét használta, a szuahélit pedig az összes tanzániai egyesítése céljából lingua francaként alkalmazták, és ez ma sincs másképp. Angolul is széles körben beszélnek második nyelvként, ami Tanzánia gyarmati múltját tükrözi. Mai virtuális túránk ide vezet, az angoltudást most is kamatoztathatjuk!

Nézzük az elhelyezkedést!

Tanzánia Kelet-Afrika legnagyobb országa, Magyarországnál mintegy tízszer terjedelmesebb. Az Indiai-óceánnal és nyolc másik afrikai országgal határos: Kenya, Uganda, Ruanda, Burundi, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Zambia, Malawi és Mozambik. A Kilimanjaro hegység, amely egykor aktív vulkán volt, Afrika legmagasabb pontja, és a kontinens három legnagyobb tava határolja: a Victoria-tó – a világ második legnagyobb édesvizű tava – északon, a Tanganyika-tó nyugaton, a Nyasa-tó délnyugaton. Két „fővárosa” van: a történelmi település, Dar es-Salaam, amely a gazdasági és kereskedelmi központja, és Dodoma, ahová a kormány az 1970-es években áthelyezte a fő igazgatási szerveket.

Mit kell tudnunk Tanzánia történelméről?

Az Olduvai-szurdok Észak-Tanzániában a Louis és Mary Leakey által talált legrégebbi emberi települések helye. A területet gyakran „a civilizáció bölcsőjének” nevezik. Az Afrikai Nagy Tavak országa, Tanzánia formálisan 1964-től létezik, ekkor Tanganyika és Zanzibár tengerparti szigetcsoport egyesüléséből jött létre. Az előbbi Kelet-Afrika részeként német gyarmat volt az 1880-as évektől 1919-ig, amikor a Nemzetek Szövetsége alatt brit mandátummá vált. A második világháború idején brit katonai előőrsként szolgált, pénzügyi segítséget, hadianyagot és katonákat biztosított. 1947-ben Tanganyika az Egyesült Nemzetek Szervezetének gyámsági  területe lett a brit kormányzás alatt, ezt a státuszt egészen 1961-es függetlenségéig megőrizte. Zanzibár szigete kereskedelmi központként virágzott, amely egymást követően a portugálok, majd az Ománi Szultánság uralma alá került, a 19. század végére pedig brit protektorátusként működött. Julius Nyerere, Tanganyika függetlenségi vezetője és „baba wa taifa” évtizedekig irányította az országot, míg Abeid Amaan Karume Zanzibárt elnökként, a Tanzániai Egyesült Köztársaság alelnökként vezette. Nyerere 1985-ös nyugdíjba vonulását követően különféle politikai és gazdasági reformok kezdődtek. Őt Ali Hassan Mwinyi elnök követte.

Nézzünk pár elképesztő tényt Tanzániáról!

Tanzániát kiváló szafaris célpontként tartják számon a vadmegfigyelés világszínvonalú lehetőségeinek köszönhetően. Tanzánia ad otthont Afrika legjobb és legnagyobb parkjainak, valamint a legváltozatosabb és legkülönlegesebb tájaknak, amelyeket valaha is láthatunk. A füves területektől az erdőkig, sziklaképződményekig és hegycsúcsokig kétségtelen, hogy Tanzánia csodálatos lehetőségeket kínál a városnézés és fotóvadászat alternatíváira is. Állatvilága egyedülállóan gazdag, megóvására világhírű nemzeti parkokat hoztak létre. Ezek a változatos ökoszisztémák ideális feltételeket biztosítanak minden nagy szafari egyik legfontosabb aspektusának: az afrikai állatoknak. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop – a Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánzállománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik. De a legelő állatcsordák nem az egyetlen olyan része Tanzániának, amelyet érdemes felfedezni. Nyilvánvaló, hogy a portyázó ragadozók is jelen vannak. Tanzániában lehetőség nyílik oroszlánt, gepárdot, leopárdot és hiénát mustrálni. 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit kínál még ez a gyönyörű ország, íme, tíz ok, amiért ez Afrika egyik legjobb szafaris célpontja.

1. Tanzánia közel 30 százaléka nemzeti park

Tanzánia a világ legjobb nemzeti parkjaival büszkélkedhet. A Serengeti Nemzeti Park az egyik leghíresebb és legkedveltebb park, több mint egymillió nagy emlősfajnak ad otthont. A világörökség része, és abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a 7. világcsodának nevezték el. A Serengeti ugyanis a nagy afrikai állatvándorlások helyszíne, ahol a gnúk és a zebrák átkelnek a síkságokon friss gyepek után kutatva. Nagy bivalycsordáknak, elefántoknak, zsiráfoknak, leopárdoknak, impaláknak és gazelláknak, valamint a veszélyeztetett keleti fekete orrszarvúnak is otthont ad. Tanzániában található a legnagyobb elefántpopuláció is a Selous Vadrezervátumban. Egy másik híres tanzániai park a Gombe Stream Nemzeti Park, ahol Dr. Jane Goodall végezte a csimpánzokkal kapcsolatos híres tanulmányait.

2. A Kilimandzsáró Afrika legmagasabb hegye

Ernest Hemingway is írt a Kilimandzsáró szépségéről – ez a hófödte, kúpalakú hegy tényleg olyan helyszín, amelytől a lélegzeted is elakad. A mintegy 5895 méteres tengerszint feletti magasságban álló hegy Afrika legmagasabb bérce, és világviszonylatban is a legegetverőbb szabadon álló orom. Szinte mindenféle ökológiai felszínnek helyet biztosít, a megművelt területektől az esőerdőkön át az alpesi sivatagokig és a sarkvidéki csúcsokig. Míg ez a szunnyadó vulkán lélegzetelállító túrát kínál az aktív érdeklődőknek, a kényelemnek hódolók lentről nézve is megcsodálhatják a hegy nagyszerűségét.

3. A nagy afrikai állatvándorlás során több mint 2 millió állat utazik át a síkságon

A Great Wildebeest Migration során több mint 2 millió gnú, valamint zebra és gazella halad át Tanzánia és Kenya gyepjein legelőt keresve. Az utazás legizgalmasabb része kétségtelenül a Mara-folyó átkelője, ahol a hatalmas csordák a krokodilokkal dacolva igyekeznek a Masai Mara felé.

4. A Ngorongoro-kráter az egyik legjobb hely a Big 5 megtekintésére

A Big 5 kifejezés eredetileg az oroszlán, leopárd, orrszarvú, elefánt és afrikai bivaly vadászatának nehézségére utalt. Erről az öt nagy afrikai emlősfajról ismert volt, hogy veszélyesek, a trófeavadászok bravúrnak tartották hazavinni őket. Ha szeretnéd látni ezt a híres csapatot, akkor számodra Tanzánia másik kihagyhatatlan úti célja a világhírű Ngorongoro-kráter, amely az ország északi részén található. Úgy gondolják, hogy ez a termékeny völgy egy vulkáni robbanás eredménye, és ez a világ egyik legszebb természetes vadvilági szafari célpontja, sőt Afrika hét természeti csodájának egyike. A kráter zárt rendszere egy saját ökoszisztémát hozott létre, ami a legjobb lehetőségeket kínálja a vadak felfedezésére. Itt található a legsűrűbb ismert oroszlánpopuláció is. Bivalyok, elefántok, leopárdok és orrszarvúk is láthatók a számos más egyéb kedvelt afrikai klasszikus mellett, mint a strucc, zebra, gepárd, gnú, gazella, vagy éppen a vízilovak.

5. A Tanganyika-tó a világ második legnagyobb tava

A Tanganyika-tó térfogatát és mélységét tekintve a világ egyik legnagyobb édesvizű tava, számszerűsítve a második a szibériai Bajkál-tó után. Valójában akkora, hogy négy különböző országhoz tartozik: Tanzánia, Burundi, Zambia, Kongó. A tavat legalább 50 patak és folyó táplálja, a világ egyik leggazdagabb, tudományosan legértékesebb élőhelyeként ismerik.

6. Tanzánia egy igazán jellegzetes és ízletes konyha otthona

Ha bővíteni szeretnéd a gasztronómiai portfóliód, Tanzánia ehhez is megfelelő hely lesz. Itt ugyanis lehetőséged nyílik megkóstolni olyan vadon élő vadakat, mint a krokodil, a varacskos disznó, az antilop vagy akár a strucc. Egyéb helyi kedvencek közé tartozik a tilápia hal, a pilau rizs és a szamosa. A fűszerek teszik igazán különlegessé a helyi ételeket, míg a kókusz, a kardamom, a fokhagyma és a kurkuma használata számos hagyományos receptben szerepel.

7. A baobab fák könnyen 1000 évig élhetnek

A baobab egy gyönyörű és lenyűgöző fa, amely a tanzániai Tarangire Nemzeti Parkban látható. A baobab egyes fajai 1000 évig vagy tovább is élhetnek, bár a legrégebbi, Dél-Afrikában található fajról úgy vélik, hogy 6000 éves. Elképesztő, ugye?

8. A Tarangire Nemzeti Park az egyedülálló fára mászó oroszlánok otthona

A Tarangire Nemzeti Parkban nem csak a baobabokat lehet megcsodálni, mert ez a park a fára mászó oroszlánoknak is otthont ad. Hogy miért kezdtek bele az itt élő oroszlánok ebbe a rájuk nem jellemző, furcsa szokásba? Ki tudja – ez a mai napig vita tárgya a helyiek köreiben is. Lehet, hogy csak egy hűvös szellőt akarnak így elkapni, vagy menedéket keresnek a cetse legyek elől, de természetesen arra is van esély, hogy csupán a pazar kilátást szeretnék élvezni a magasból. Bármi is legyen az oka, érdemes megnézni, ahogy ezek a fenséges vadak mozognak az ágak között.

9. Zanzibár strandjai lenyűgözőek

Bár bizonyára a strand nem feltétlenül az első dolog, ami eszedbe jut, amikor egy afrikai szafarit képzelsz el, egy kirándulás Zanzibár gyönyörű szigetére a tökéletes módja egy ilyen túra lezárásának. Zanzibár strandjai nem véletlenül híresek. A fehér homok, a türkizkék víz és a ringatózó pálmák a világ legszebbjei közé emelik ezeket a strandokat.

10. A part menti búvárkodás eszméletlen élményeket kínál

Bár a szárazföldön is rengeteg a látnivaló, a víz alatt szintén egy csodavilág rejtőzik. A Zanzibár szigetein való búvárkodás vagy szabadtüdős merülés varázslatos találkozásokat tesz lehetővé a korallzátonyok között található csodálatos és egyedi víz alatti tengeri élőlényekkel. Láthatsz az oroszlánhalat, levélhalat, csikóhalat, zöld teknősöket és még békahalakat is.

Amint láthatod, Tanzánia egyedülálló és gyönyörű szafaricélpont, amely rengeteg látnivalót és aktivitást kínál, és egyedi tájak tekintetében is rendkívüli potenciállal bír. Azért ha egy szafarikalandra készülsz, nem árt, ha angolul jól beszélsz, mert egy ilyen helyzetben nincs helye félreértéseknek. Mit szólnál, ha tesztelnénk a jelenlegi nyelvtudásod? Utána pedig kezdjünk el vadul angolozni! Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This