Kép forrása: DCStudio – freepik.com

Nyugi, nem foglak Kevinnel és a többiekkel zaklatni, olyan filmeket gyűjtöttem össze, amik bár karácsonyiak, semmiképp sem tartoznak az agyonjátszott kategóriába. Nem is lenne sok értelme a klasszikus ünnepi kedvenceket felsorolnom, hiszen valljuk be, lassan már kívülről fújjuk a szövegüket, így pedig nem jelent kihívást, hogy eredeti nyelven nézzük meg őket. Igen, ezzel a filmajánlóval hátsó szándékom is van, méghozzá az, hogy rávegyelek, hogy angolul, esetleg felirattal nézd meg őket, így nem csak a karácsonyi hangulatodra lesznek nagy hatással, de még az angoltudásodat is fejleszteni fogják!

Klaus – A karácsony titkos története

Klaus (2019)

Úgy gondolom, hogy a felnőttek nem néznek elég mesét, pedig hatalmas szükségük lenne rá, ezért az utóbbi évek egyik legmeghatóbb történetével nyitom a sort. Smeerensburg egy hideg és sötét szigeten fekvő városka, ahol a barátságtalan lakók élete fenekestül felfordul, amikor új postás áll szolgálatba, akit büntetésből helyeztek át a zord és unalmas városkába. A feladata, hogy egy év alatt 6000 levelet kézbesíten egy olyan helyen, ahol az emberek nemhogy levelet nem küldenek, de még beszélő viszonyban sincsenek egymással. A Netflix első saját gyártású, egész estés rajzfilmjét a spanyol Sergio Pablos írta és rendezte, aki korábban több Disney mese készítésében is közreműködött, mint például A Notre Dame-i toronyőr, a Herkules, vagy a Tarzan. Pablos azt szerette volna, ha a történet a klasszikus mesék világát idézné fel, ezért a 90-es évek vége óta népszerű számítógépes animációkkal ellentétben új, organikus technikákat alkalmazott a készítés során, amelyekkel különleges képi világot hozott létre. A varázslat működik, hiszen a megható történet mellé a látvány is hozzájárult ahhoz, hogy az alkotás ilyen szívet melengetőre sikerült.

Szerelem a végzeten

Serendipity (2001)

Szinte biztos vagyok benne, hogy a film magyar címe nagyban felelős azért, hogy ez az alkotás ennyire radar alatt van, mert valljuk be, csak a százezredik romantikus történet kaphat ennyire béna címet, pedig ez a film minden, csak nem elcsépelt vagy unalmas. Kell ennél több indok arra, hogy miért érdemes eredeti nyelven nézni a filmeket? A Serendipity esetében Kate Beckinsale csodálatos brit akcentusa is nyomós érv, de ennél is fontosabb, hogy a film két főszereplője arra keresi a választ, hogy vajon az előre megírt sors, vagy a véletlenek alakítják-e az életüket. Nem egy tipikus karácsonyi film, viszont a történet éppen az ünnep előtt néhány nappal kezdődik a New York-i Bloomingdale’s áruházban. Főhőseink, Sara és Jonathan itt találkoznak először egy pár kesztyű felett, és végül úgy döntenek, hogy az egész estét együtt töltik Manhattanben sétálgatva. Néhány óra elég arra, hogy rájöjjenek, tökéletes párt alkothatnának, a bökkenő csupán az, hogy mindketten boldog párkapcsolatban élnek. Jövőjüket a sorsra bízzák, abban reménykedve, hogy előbb vagy utóbb a végzet ismét összehozza őket. A film remek humora, tökéletes zenéje valamint John Cusack és Kate Beckinsale könnyed játéka miatt vált az egyik kedvencemmé, és már-már hagyomány, hogy minden télen újranézem. 

Karácsonyi krónikák

The Christmas Chronicles (2018)

Kezdjük ott, hogy az a film, amiben Kurt Russel játsza a Télapót, csak jó lehet. Ha pedig azt is hozzáteszem, hogy a film egyik producere az a bizonyos Chris Columbus, aki többek között a Reszkessetek betörők, valamint a Harry Potter és a bölcsek köve rendezője, akkor a karácsonyi varázslat egyenesen garantált. Ennek ellenére amikor leültem megnézni, egy kicsit aggódtam, hogy ez a film is csak egy lesz a sok közül, és a karácsonyi giccsen kívül mást nem viszek majd tovább belőle. Nagyobbat nem is tévedhettem volna, ennek a történetnek ugyanis óriási szíve van! Egy testvérpár elhatározza, hogy megpróbálják felvenni, ahogy a Télapó becsempészi az ajándékokat a fa alá, ám az akció annyira félresikerült, hogy a repülő szán tönkremegy, az ajándékokkal teli puttony eltűnik, a repülő rénszarvasok pedig elszabadulnak. Innen nehéz nyerni, hiszen a szokásos “mentsük meg a karácsonyt” tematika sok ünnepi film vesztét okozta már, de a Karácsonyi krónikák bravúrosan felülmúlja minden korábbi rossz élményemet. És hogy miért működik? Kurt Russel Télapója annyira bravúros, hogy a film minden pillanatában meglepetést okoz. Ez nem az a Télapó, akit ismerünk, ő ugyanis fitt, vagány, imád a szánjával száguldozni és még a sitten is képes karácsonyi hangulatot varázsolni. Tuti, hogy az egész család rajongani fog ezért a filmért.

Karácsonyi vakáció

National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Ha klasszikus amerikai vígjáték, akkor a Családi vakáció sorozat az, ami először eszembe jut. Szerintem az összes rész végtelenül szórakoztató, de az én kedvencem a Karácsonyi vakáció, amit bár néha elcsíphetünk az ünnepekkor a tévében is, mégsem örvend akkora népszerűségnek, mint a Reszkessetek, betörők. A Griswold család lelkesen készül az ünnepre, de benne van a levegőben, hogy a karácsony kész katasztrófa lesz, ráadásul az egész rokonság is a nyakukba szakad, és egymást követik a balszerencsés események. Ezen az sem segít, hogy Clark, a családfő fejébe vette, hogy az idei lesz a legkáprázatosabb karácsony a Griswoldék életében, és ezért szinte bármilyen őrültségre képes. 

Ollókezű Edward

Edward Scissorhands (1990)

Sokak szerint Tim Burton remekműve nem karácsonyi film, de ha a Die Hard annak számít, akkor az Ollókezű Edward is, ugyanis az egész narratíva arra épül, hogy egy nagymama azt meséli az unokájának, hogy mégis miért esik a hó minden karácsonykor egy floridai városkában. Edward egy különc, ám jószívű feltaláló teremtménye, egy érző és gondolkodó lény, ám sajnos mielőtt még teljesen elkészülhetett volna, teremtője meghal, így kezén ujjak helyett éles ollók éktelenkednek. Peg, a jószívű kertvárosi anyuka talál rá az elárvult fiúra, és hamarosan az egész szomszédság megbarátkozik a furcsa jövevénnyel. A dolgok azonban elkezdenek rosszra fordulni, amikor Edward szerelmes lesz. Tudom, hogy Tim Burton elvont világa és a Johnny Depp által megformált karakter nem mindenkit hoz lázba, de ennek a filmnek mindenképpen megéri adni egy esélyt.

Megjött a kedved a karácsonyi filmnézéshez, de előtte még csiszolnád a nyelvtudásod? Akkor az első lépés az ingyenes online szintfelmérő kitöltése, hogy a szintednek megfelelő csapatban fejlődhess! Alig várjuk, hogy csatlakozz hozzánk a következő beszédcentrikus angol nyelvtanfolyamon a Speak!-ben!

Share This