Novemberben Szandra lett a Hónap Diákja díjunk egyik nyertese. Egy interjúban elmesélte nekünk hogyan segíti az angoltanulás munkáját, és mi motiválja.

Névjegy: Sipos – Szabó  Alexandra általános iskolás kora óta tanul angolul, a megkopott nyelvtudását szerette volna felfrissíteni és beszédkészségét fejleszteni. 8 hónapja tanul nálunk, és ma már egy angol nyelvű állásinterjú sem riasztja vissza. 🙂 Elmeséli hogyan jutott el idáig.

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

Szandra: 25 éves vagyok, 2 éve dolgozom főállásban HR-esként egy munkaerő kölcsönző és -közvetítő cégnél. Jelenleg épp munkahely váltásban vagyok, amihez nagy segítséget adott a Speak!.

Szabadidőmben igyekszem minél többet mozogni, legyen szó akár futásról, yogáról, vagy csak egy hétvégi túráról a barátaimmal.

Kezdetek

SpeakMan: Miért szeretnél megtanulni angolul?

Szandra: Munkám során egyre többször kényszerültem arra, hogy angolul kommunikáljak. A fő célom az volt, hogy ez minél gördülékenyebben menjen.

SpeakMan: Tanultál már régebben is angolul? Ha igen, akkor mik voltak a tapasztalataid?

Szandra: Általános iskolás korom óta tanulok angolul, kezdetben magántanárhoz jártam, majd az iskolában is az angolt kezdtem el tanulni. Kezdetben könnyen ment, mert az alapokat már megtanultam Laci bácsitól, az akkori angol tanáromtól. Laci bácsi hasonló módszerrel tanított minket, az óra nagyrészében angolul beszélgettünk, és házi feladatként a délutáni játék során angol kazettákat hallgattunk.

Tanulmányaim alatt több angol tanárral is volt dolgom, de mindenki a kötött iskolai tananyag alapján tanított, amit már kevésbé éreztem sikeresnek. Ekkor már nem is volt izgalmas az angol tanulás. A középfokú nyelvvizsga megszerzését követően egyáltalán nem használtam az angolt, így az egyetemi évek során nagyon megkopott.

SpeakMan: Hogyan találtál rá a Speak! Nyelviskolára és mi volt az első benyomásod rólunk?

Szandra: Az évek során több magántanárral is tanultam, de azután úgy döntöttem, hogy szeretnék kipróbálni egy nyelviskolát, hogy pontosan lássam jelenleg hol tartok és mennyi időt kell még befektetnem, ahhoz, hogy elérjem azt a szintet, amit kezdetben kitűztem.

Több nyelviskolában is voltam próbaórán, bemutató órán, de végül egyértelműen a Speak! nyelviskola mellett döntöttem. Már a bemutató órán kiderült, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy az órák jó hangulatban teljenek és egy családias légkör alakuljon ki, ahol a tanulók bárkihez bátran mernek fordulni. Számomra az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy egy olyan közösségbe kerüljek, ahova szívesen járok hétről hétre.

Angol tanulási élmények

SpeakMan: Mióta tanulsz nálunk, és mennyit fejlődött a nyelvtudásod azóta? Milyen hatással van az életedre az angoltanulás?

Szandra: Körülbelül 8 hónapja tanulok a Speak!-ben. 3 kurzust sikeresen zártam eddig, jelenleg a 4. felénél tartok. Még 1 évet kellene járnom ahhoz, hogy a hátralévő összes szintet végig csináljam.

A munkám során folyamatosan érződött a fejlődés, az új munkahely keresésénél pedig magabiztosságot adott az angol interjúknál. A tanárom Eszti, órán kívül is sokat segített az angol interjúk felkészülésében, amiért nagyon hálás vagyok.

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltötted itt. Milyen a kapcsolatod a tanároddal/tanáraiddal és a csoporttársaiddal?

Szandra: A tanárom Eszti, kezdetektől fogva vele tanulok. Eszti imád utazni, és a színházak nagy rajongója, így könnyen megtalálja a közös hangot bárkivel. Nemcsak mint tanár, hanem emberileg is egy nagyszerű embert ismerhettem meg a személyében.

Mivel az órák nagy részében egymással beszélgetünk, így a csoporttársaimat is gyorsan megismertem, nem volt szükség a kötelező bemutatkozó játékokra. Gyakorlatilag minden órán van lehetőséged egy személyes élményt, tapasztalatot elmesélni pár csoporttársadnak. Ha pedig épp nincs kedved magadról beszélni, bármikor megoszthatsz egy kitalált történetet is. Például az egyik csoporttársamnak már részletesen ismerem a jövőbeni gyerekeit. 🙂

Hónap Diákja cím

SpeakMan: Mit gondolsz miért te lettél a hónap diákja?

Szandra: Hogy miért én lettem a hónap diákja?! Valószínűleg nem gondolták teljesen át, hogy kit választanak. 🙂 Komolyra fordítva a szót, igyekszem az órákra pontosan járni és óráról órára készülni. Ez meglátszik a szintfelező és szintzáró dolgozataimon is. Bízom benne, hogy a későbbiekben is hű tudok maradni ehhez a kitüntetéshez.

SpeakMan: Hogyan fejleszted az angolodat a tanfolyamon felül?

Szandra: A tanfolyamon felül egy olyan alkalmazást használok, amely 12 percben foglal össze angolul egy-egy könyvet, amit akár el is tudsz olvasni vagy az utazás közben egyszerűen csak meghallgatni. Itt rengeteg olyan szóval találkozom, amit a tanfolyamon már tanultam korábban és még azt is kiválaszthatod, hogy épp milyen típusú könyv köti le a figyelmed.

Motiváció a tanuláshoz

SpeakMan: Miből tudsz motivációt meríteni a tanuláshoz, és hogyan maradsz motivált?

Szandra: A folyamatos fejlődésből tudok motivációt meríteni a tanuláshoz. Az angol a mindennapi munkámat könnyíti meg, így egyelőre nem nehéz motiváltnak maradni.

SpeakMan: Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele az angoltanulásba? Vagy mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni?

Szandra: Azoknak akik most vágnak bele az angol tanulásba azt tudnám tanácsolni, hogy gondolják át, hogy tudják-e vállalni a heti két alkalmat és ha igen, akkor már csak a kitartás fog kelleni, a Speak! pedig mindenben támogat.

congrats

 

Köszönjük az interjút Szandra! 🙂 További sok siker kívánunk álmaid állásának megtalálásához, és meg egyszer gratulálunk a Hónap Diákja címhez.


Szeretnél te is ilyen nyelvtanulási sikereket elérni? Akkor próbáld ki beszédközpontú, jó hangulatú angol tanfolyamainkat:

Jelentkezem
Share This