Kép forrása: jeswin – www.freepik.com

Vasárnap délután a 8 éves unokahúgommal sétáltam a Városligetben, amikor egy aranyos mondattal azonnal rádöbbentett arra, hogy mennyit adhat az embernek egy angol tanfolyam. Figyelmeztetlek, ez az írás téged is tanulására inspirál majd! 😉

Az első márciusi napsugarakat egy maratoni játszóterezéssel ünnepeltem a tündéri unokatesóimmal. Elindultunk hazafelé és közben kerülgettük a sok-sok turistát, akik lelkesen fedezték fel a Ligetet. És ekkor a 8 éves Lili őszinte döbbenettel fordult oda hozzám, és csak annyit mondott, hogy „Mennyire sokan beszélnek itt más nyelven.”

Igaza volt és látszott rajta, hogy picit bosszantja is, hogy nem érti mit mondanak. Mivel egyébként kíváncsi természet és mindig érdekli, hogy miről beszélgetnek mások.

Engem azonban mellbe vágott a felismerés, miszerint már észre sem vettem, hogy mennyire sok a külföldi, mert a legtöbben angolul beszéltek és tökéletesen értettem őket.

Nem éreztem azt, hogy kívülálló vagyok, hiszen pont úgy értettem őket, mint a parkot élvező budapestieket. Ez pedig tudatosította bennem, hogy mennyire kitárult előttem a világ, amióta beszélek angolul. Elgondolkodtam azon, hogy csak az elmúlt pár napban mennyi mindenből maradtam volna ki, ha nem megy az angol és egészen ledöbbentem.

Hiszen angoltudás nélkül…

  • … nem értettem volna, ahogy a játszótéren szaladgáló brit kisfiú apukája nevetve „panaszkodik” hiperaktív gyermekéről egy indiai kislány apukájának. (Pedig igazán jól esett hallgatni az aranyos párbeszédüket.)
  • … nem tudtam volna összefutni  az afrikai barátommal és elújságolni neki, hogy hamarosan költözöm.
  • … nem tudtam volna elmenni társasozni egy csapat jófej külföldi fiatallal, akikkel szinte azonnal összebarátkoztunk. (És őszintén sajnálnám, ha nem ismertem volna meg az orosz lányt és a venezuelai srácot, akikkel azonnal megtaláltuk a közös hangot.)
  • … nem nevethettem volna magam könnyesre a péntek esti céges csapatépítőnkön, ahol angolul poénkodtunk a kollégákkal.
  • … nem tudtam volna megnézni a kedvenc videóimat és sorozataimat. Hiszen mára szinte mindent angol nyelven nézek és rengeteg olyan kedvencem lett, amikhez magyar szinkron (vagy felirat) soha nem készült.

Az angol egy izgalmasabb világ kapuját nyitja ki

Azután, hogy ezt végig gondoltam csak még jobban megerősödött bennem, hogy az angol bizony egy teljesen új világra nyitott kaput nekem. Egy jobb és izgalmasabb világra. Ahol nem jelentenek akadályt a különböző kultúrák és a határok, hiszen megvan a közös nyelv, amivel kapcsolódni tudunk egymáshoz. Ez pedig egészen felemelő érzés.

Egy jó angol tanfolyam pedig valójában pontosan ebben segít. Nem a nyelvtanra vagy a szókincsre koncentrál, hanem arra, hogy tudj kommunikálni és kinyíljon előtted a világ.

Tapasztald meg a beszédközpontú angol tanfolyamok élményét a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel:

Jelentkezem

Share This