Kép forrása: drobotdean – freepik.com

Az angol konyhán hosszú ideje divat gúnyolódni világszerte. Való igaz, hogy nem a legizgalmasabb gasztronómia a briteké, ennek ellenére is találni benne hagyományos, egyben ínycsiklandozó ételeket. Mutatunk néhány „elrettentő példát”, majd felsorolunk öt olyan étket, amelyet minden ínyencnek érdemes kipróbálnia, ha például Londonban jár.

„A britek meghódították a fél világot a fűszerekért, majd úgy döntöttek, egyik sem ízlik nekik.”

Sűrűn ugratják ezzel a viccel az angolokat, amikor a nemzeti konyhájuk kerül szóba. Egy átlagos európainak valóban akadnak ebben különleges, néha már ijesztő szereplők. A black pudding például egy izgalmas desszertnek hangzik, miközben hagyma, sertészsír, faggyú, zabpehely és vér keverékéről van szó, gyakorlatilag egy véres hurka, míg a haggis egy juhbélbe, esetleg birkabendőbe töltött egyveleg, amelyben találunk birkaszívet, májat, tüdőt, hagymát, zabpelyhet és szalonnát. Egyik sem az a könnyű ebéd, amely után energiával telve indul neki az ember a nap folytatásának. A klasszikus angol reggelire (tojás, bacon, angol kolbász, gomba, paradicsom, babkonzerv) ugyanez igaz.

Akad azonban az angol konyhának mosolygós oldala, ahol ínycsiklandozó ételeket találunk. Apropó ínycsiklandozó: angolul erre a mouth-watering kifejezést használjuk. Nézzük tehát, melyik a szerintünk az öt legfinomabb hagyományos brit étel!

1. Fish and chips

Kezdjük egy street fooddal, ez a fish and chips. Nem kell tőle felejthetetlen gasztronómiai élményt várni, viszont pompásan tud esni egy rohanós napon, ha a hamburger/hot dog vonal helyett egy izgalmasabb étel csúszik le a torkunkon. A fish and chips eredetét az 1860-as évekre teszik, amikor a vasúton szállított halat annyira várták már az árusok, hogy szinte azonnal el is kezdték értékesíteni, amint megérkezett. A klasszikus elkészítési mód szerint a tőkehalat vagy lepényhalat sörtésztás bundában, olajban sütik ki, majd újságpapírba csomagolva, sült krumpli kíséretében „szervírozzák” – napjainkban az újságpapírt lecserélik hagyományos papírra, a nyomtatófestékről ugyanis kiderült, nem ajánlott azt megenni… Nem egy fine dining, ám finom és laktató étel, amellyel szinte mindenhol lehet találkozni. Egyesek szerint malátaecettel meglocsolva a legjobb, de kapható tartármártással, citrommal is. Ehető mellé ecetes főtt tojás, míg az éttermekben legtöbbször zöldborsópürét (mushy peas) kínálnak hozzá. Érdekesség: a chips a briteknél a sült krumpli neve, míg a „magyar” chipset crisps elnevezéssel illetik.

2. Shepherd’s pie

Nagy kedvenc a briteknél a shepherd’s pie, azaz a pásztorpite. Hagyományos és klasszikus étel, amelynek alapja – a név alapján nem meglepetés – a darált bárányhús. Hogy mi kell még hozzá? A hús leginkább száraz vörösbor hozzáadásával készül, amelyet összesütnek hagymával, krumplipürével, esetleg borsóval, répával, valamint petrezselyemmel, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítik. A krumplipüré a felső réteg, ezt sajttal is meg lehet szórni, majd az egészet a sütőben tökéletesre, aranysárgára pirítani. Ha ugyanez az étel marhahúsból készül, az a cottage pie. Ez a kifejezés jelent meg korábban, már 1791-ben használták, míg a shepherd’s pie 1854-ben került elő először. További variációk léteznek a pitére, családja válogatja, mit tesznek még hozzá, de az alapok mindenhol ugyanazok.

3. Yorkshire pudding

A black pudding után nem lesz meglepetés, hogy ez sem egy klasszikus puding, inkább egy sós felfújt, amely sűrű, palacsintaszerű tésztából készül. Az első receptje 1737-ből származik. Az eredeti neve dripping pudding volt, amely a legenda szerint Yorkshire tartományban számított nagy kedvencnek, innen kapta a 18. század végén ismertebb elnevezését. Annál tökéletesebb, minél magasabbra emelkedik a sütés során: azt tartják róla, a Yorkshire pudding nem is Yorkshire pudding, ha nincs legalább négy hüvelyk, azaz 10,16 centiméter magas. Eredetileg előétel volt, azzal a funkcióval, hogy olcsón megtöltse a gyomrot, így utána a szegény házaknál elég legyen kevesebb hús a jóllakottsághoz. Napjainkban inkább köretként vagy édességként fogyasztják. Hogy ez ellentmondás? Nem az! Ha köretnek használják, a hússütés után maradt szafttal öntik nyakon, mellé pedig zöldség, tormaszósz és sült krumpli kerül, desszertként viszont lekvárral, kompóttal, csokoládészósszal, esetleg vaníliakrémmel ízesítik. Ha a toad in the hole elnevezést látjuk egy brit étlapon, ne a szószerinti fordítással értendő „varangy a lyukban” jusson eszünkbe: ez szintén Yorkshire pudding, ám ráadásként kolbászokat sütöttek bele.

4. Ribeye steak

Felvehettük volna egyszerűen a steaket is a listára, ám ezek közül az angoloknál a ribeye steak a legnépszerűbb egy korábbi felmérés szerint sokáig ez volt a brit éttermek legnépszerűbb vacsoramenüje. A ribeye egyébként a marha bordájának gerinc felöli, húsos része, amely a legkiválóbb a hirtelen sütéshez. Azért „eye”, mert a hús közepén szemnek tűnő izomrost található. Szaftos, intenzív íze miatt világszerte kedvelt, ezért leginkább akkor tekinthetjük britnek, ha angol vagy skót marhából készül. Előbbi a Herefordshire, utóbbi az Aberdeen Angus, ami az egyik legismertebb, legelterjedtebb minőségi húsmarha. A ribeye steak zsíros és puha, jól átsütve is finom, a britek viszont a rare, azaz a szinte nyers elkészítési módot részesítik előnyben. Köretként a sült krumpli, a paradicsom, a hagymakarika, illetve a gomba a legnépszerűbb mellé. A húsimádók számára tökéletes választás, amely ugyan kapható hazánkban is, ám egy angliai látogatás során mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi elkészítési módot.

5. Cheesecake

A végére desszertet hagytunk: ez a cheesecake, azaz a sajttorta. Szintén ismert hazánkban, világszerte is nagy kedvenc, így talán kevesen tudják, hogy ez a legnépszerűbb angol desszert. Bár már az ókori görögöknél létezett az ősi formája – az időszámításunk előtt 5. századból is találtak erről feljegyzéseket –, a modern sajttorta angol. Egy hasonló édesség feltűnik egy 1390-es angol szakácskönyvben, cheesecake néven pedig a 15. század óta ismert Nagy-Britanniában. A napjainkban használt elkészítési mód a 18. század környékén alakult ki, majd vált azonnal kedvenccé. Ekkor tűnt el a receptből az élesztő, és került a helyére a tojás, ezzel sokkal ízletesebb, édesebb lett a végeredmény. A modern sajttorta általában több rétegből áll, a legvastagabb ezek közül természetesen a puha, friss sajt, amely a legtöbb esetben cottage cheese, krémsajt vagy ricotta. Emellé megy a tojás és a cukor a krémbe, míg az alja kekszből vagy piskótából készült réteg. Létezik sült változat, de sütés nélkül, a hűtőben is elkészíthető, szépen összeáll a végeredmény. Kerülhet bele vanília, citrom, csokoládé, karamella, gyümölcs, de tulajdonképpen bármi, ami még különlegesebbé teszi az összhatást.

Meghoztuk az étvágyad? Ismerkedj meg alaposabban az angol konyha remekeivel. Ehhez persze meg kell barátkoznod az angol nyelvvel, amire a leggyorsabban és leghatékonyabban beszéd közben kerülhet sor. Ebben segít a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszere. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket most!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This