Kép forrása: www.freepik.com

Nekünk még sokszor mondták a tanáraink, hogy egy angol nyelvvizsgával a zsebünkben biztonságban a jövőnk. De vajon még ma is helytáll ez az állítás?

Középiskolás koromban sokszor traktálják minket azzal, hogy próbáljuk meg minél hamarabb letenni a nyelvvizsgát, hiszen rengeteg előnyük származik belőle. Kell a diplomához és a jó munka megszerzéséhez. Arról nem is beszélve, hogy csak így van esélyünk külföldön elboldogulni, ha esetleg kiköltöznénk.

De vajon napjainkban is előnyt jelent a nyelvvizsga? Hiszen már több mint 115 ezren kaptak diplomát nélküle. A munkahelyeken és a külföldi boldogulásnál pedig már inkább az kerül előnybe, aki BESZÉLI a nyelvet, nem az, akinek papírja van róla.

Félre ne érts, a nyelvvizsgának ma is van értéke és sok mindenben segíthet. De nagyot változott a világ az elmúlt néhány évben. Ezért én úgy gondolom, hogy napjainkban már nem ad biztonságot.

A tudás ad biztonságot és nem a papír

A nyelvvizsgával ellentétben ha folyékonyan beszélsz angolul, az tényleg előnyt jelent. (És persze ha már idáig eljutottál simán megcsinálhatod a nyelvvizsgát is, de a papírnál ma már fontosabb a gyakorlati tudás.)

Hogy miért jelent ad biztonságot? 3 okot is tudok:

1) Óriási előnybe kerülsz a munkaerőpiacon

A legtöbb munkaadó ma már olyan embereket keres, akik tárgyalóképes nyelvtudással rendelkeznek. Egyre kevesebben kérnek erről papírt. Ellenben az egyre gyakoribb, hogy már az első interjúk valamelyikén tesztelik a nyelvtudást azzal, hogy hirtelen angolra váltanak. Ezen a ponton pedig a többség megbukik.

Így ha Te magabiztosan tudsz angolul beszélni és interjúzni, akkor komoly előnybe kerülsz. Ez az előny pedig jobb pozíciót, kényelmesebb munkakörülményeket, és magasabb fizetést jelenthet. Amik nagyban növelik a biztonságérzetet.

2) Elboldogulsz külföldön

Ezt szerintem nem is kell részleteznem. Egyértelmű, hogy aki tényleg tud angolul, az külföldön sokkal könnyebben elboldogul. Legyen szó akár egy pár napos nyaralásról, akár arról, hogy külföldre költözzön az ember és ott tanuljon, vagy építsen karriert és családot.

3) Biztonságban leszel az internet világában

Kevesen gondolnak bele, hogy napjainkban mekkora befolyással van az életünkre az internet. Innen tájékozódunk a hírekről, innen tanulunk, és itt ismerkedünk. Márpedig kutatások szerint a világhálón található összes tartalom 51,6 százaléka angol nyelven íródott. Így ha nem az igazi az angoltudásunk, akkor hátrányba kerülünk.

Sokkal könnyebben bedőlünk álhíreknek és átveréseknek. És sokkal nehezebben értesülhetünk a világ híreiről független csatornákon keresztül.

A magabiztos angoltudás tehát tényleg komoly biztonságot ad (míg a nyelvvizsga inkább csak a hab a tortán).

Tedd meg az első lépést afelé, hogy megtanuld folyékonyan beszélni a nyelvet! Próbáld ki a Speak! Nyelviskola beszédközpontú angoltanulási módszerét:

Jelentkezem
Share This