„A tanár, aki elmondja, hogy „ez a helyes”, meg „ez így van és kész”, az nem tanár: az egy frusztrált BKV ellenőr.” – interjú Bognár Gergővel, a Speak! Nyelviskola tanárával

SpeakMan: Mióta erősíted a Speak! csapatát? Hogy életed meg az azóta eltelt időszakot?

Bognár Gergő: 2,5 éve kezdtem el tanítani a Speak!-ben. Ez az időszak nagyon jó volt, mert nemcsak az iskola fejlődött sokat, hanem én is. Minden egyes órán, amin oktatóként részt veszek, sokat tanulok, ezért tanárként és „angolul beszélő” emberként is folyamatosan fejlődök. Talán ezzel a fejlődés szóval tudnám a legjobban leírni, hogy milyen volt az elmúlt 2,5 év.

SpeakMan: Miért szeretsz nálunk tanítani?

Bognár Gergő: Jó a légkör, fiatalos a csapat, a vezetőség pedig nagyon korrekt és támogató. Itt minden színes: az emberek, a környezet, a csoportok. Nincs az a máshol megszokott, „természetes” szürkeség.

Az egész sulinak jó a „hozzáállása”. Nálunk nincs az, mint más nyelviskolákban, ahol diákként, vagy tanárként jártam, hogy „ha nem jön, a diák akkor nem jön, úgyis csak a pénz kell.” A Speak!-ben a diákok megkapnak minden törődést, utánuk nyúlunk, ha azt látjuk, hogy kezdenek letérni az útról, és simogatjuk a buksijukat 🙂

A módszert pedig nagyon jónak tartom. Kevés nyelv alkalmas arra, ahogy itt tanítjuk, de az angol igen, mert nem ragoz, hanem mindent külön, izoláltan helyez el. Ezért is hívják izoláló nyelvnek. És erre nagyon jó módszert talált ki a főnök, „az öreg”. 🙂

SpeakMan: Van olyan szpíkes sikersztorid, amire igazán büszke vagy?

Bognár Gergő: Több is. Volt egy diákom, aki alacsony szintről kezdte el nálunk a tanulást, és az utolsó tanfolyama után 88%-os eredménnyel tette le a felsőfokú nyelvvizsgát.

Egy másik diákomnak saját bevallása szerint lövése sem volt az angolról: csak annyit tudott, amennyit 9gag-en, vagy a Facebook-on látott, hallott, olvasott. Amikor felírtam a paradigmasort, hogy én te ő mi ti ők, akkor még röhögött is, hogy: „Ó kétszer van az, hogy you!”.

És belőle egy eszméletlen jó angolul beszélő ember lett.

Minden órára jött, minden házit megcsinált, használta a Quizletet, utána olvasott dolgoknak –őt még a nyelvészeti része is érdekelte, amit órán nem fejtek ki, mert felesleges. És ő a mai napid királyul nyomja. Simán rá mernék bízni egy A1-1-es csoportot.

bognar_gergo_interju

SpeakMan: Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Bognár Gergő: Szerintem azért, mert amiért fizet, azt meg is kapja. Sőt, sokkal többet.

A diákok többségének a fejében az a kép él, hogy ők az angolért, az angoltanításért, angoltanulásért fizetnek. De ez nem teljesen igaz.

Valójában nem az angolért fizetnek, hanem azért, hogy legyen valaki, aki a „nyakukra lép”, amikor feladnák, megállnának, abbahagynák a tanulást.  Aki motiválja, ösztönzi őket a folytatásra, és persze közben jó módszerrel, sok tudást is csepegtet beléjük.

Ha csak az angolért fizetnének, akkor nyugodtan felmehetnének a netre, letölthetnének egy csomó ingyenes leckét, és rengeteg mindent megtanulhatnának így is. Meggyőződésem, hogy azok a diákok, akik hozzánk járnak, ezért a folyamatos, jó értelemben vett „baszogatásért” járnak a Speak!-be.

És a kommunikáció miatt. Mert itt nincs olyan dolog, amiről ne lehetne kommunikálni. Ők is felhívnak, ha nem tudnak jönni órára, mi is felhívjuk őket, ha nem jönnek, és akkor totálisan ledöbbennek, hogy „úristen, ilyet még sosem láttam/tapasztaltam/éreztem máshol”.

Nagyon nagy törődést kapnak tőlünk, mellette pedig „hajtjuk őket, mint az állat”. De aki teljesít, az kap. És aki itt van, azzal mi jóban vagyunk.

SpeakMan: Mi motivál óráról-órára?

Bognár Gergő: Hát hogy kapok érte pénzt! Már régóta nagy híve vagyok a neméhenhalásnak. 🙂

De viccet félretéve: a változatosság és a tudásátadás motivál. A tanár nem az az ember, aki a tudást birtokolja, hanem aki megteremti azt a környezetet, amiben a diák haladni, fejlődni tud, utána pedig csendesen a háttérbe tud húzódni.

A tanár, aki elmondja, hogy „ez a helyes”, meg „ez így van és kész”, az nem tanár, az egy frusztrált BKV ellenőr.

bognar-gergo-interju

SpeakMan: Hogyan látod magadat és a Speak!-et 5 év múlva?

Bognár Gergő: Szerintem 5 év múlva innen is el fogunk költözni, mert még nagyobb lesz a suli, még többen leszünk, és már nem fogom tudni a nevét mindenkinek. Elég durván fogunk terjeszkedni.

Én hol leszek 5 év múlva? Meglesz a doktorim, az egyetem mellett pedig továbbra is a Speak!-ben fogok tanítani.

Te is szeretnéd a Speak! csapatát erősíteni? Ha van felsőfokú nyelvvizsgád, és kipróbálnád magad angoltanárként, akkor küldj még ma egy fényképes életrajzot a tanarok@speaknyelviskola.hu címre, mert annyi diák szeretne nálunk tanulni, hogy alig bírjuk az iramot 🙂

 

Ha pedig téged nem, de az egyik családtagodat, barátodat, barátnődet érdekelheti az állás, akkor kérlek oszd meg velük (a szöveg aljánál vannak ehhez gombok) ezt az interjút – mi is hálásak leszünk érte, és ő is meg fogja köszönni.

Share This