Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

Minden diákunk útját és céljait a szívünkön viseljük, ezért mindig örömmel halljuk az angolozással kapcsolatos sikersztorikat. Ma Beával, egykori tanulónkkal beszélgettünk a Speak! Nyelviskolában szerzett tapasztalatairól, és arról, hogyan hasznosította a tudását az iskolán kívül.

Emlékszel még, hogy hol hallottál először a Speak! Nyelviskoláról?

Nem mostani történet, hogy elkezdtem itt tanulni, de mai napig emlékszem, hogyan indult a dolog. Egy kedves barátom ajánlotta az iskolát, majd hosszas utána olvasás után úgy döntöttem, hogy kitöltöm az ingyenes online angol szintfelmérőt, hogy lássam, egyáltalán hol állok. Korábban több évig tanultam angolul, de nem volt alkalmam sokat használni a nyelvet, azonban a munkám miatt egyre nagyobb szükségét éreztem, hogy felfrissítsem a tudásomat. Később a bemutatóóra után már rögtön éreztem, hogy jó kezekben leszek itt.

Hogy érezted magad az online angol bemutatóórán? Bizonyára pozitív volt az első benyomás, ha minket választottál!

Nem is tudom, az egész olyan könnyed volt! Kicsit úgy éreztem, mintha valaki elfújná az aggályaimat. Ahogy Péter a módszer lényegét magyarázta, kezdtem megnyugodni és elhinni, hogy ez nekem is menni fog. Szimpatikus volt a hozzáállása, az óra után pedig úgy éreztem, hogy bármire képes vagyok. Gondoltam, ha már a bemutatóórán ekkora lendületet kaptam, élesben már nem lesz megállás!

És nem is volt, hiszen egymás után három tanfolyamunkat is elvégezted! Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?

Először nagyon izgultam, fura volt újra visszaülni az “iskolapadba”. A csoportomban a lehető legkülönbözőbb emberek gyűltek össze, de mint kiderült, ettől csak még izgalmasabb volt az egész. Nagyon összebarátkoztunk, igazi csapatot alkotva gyűrtük le a munkaórák utáni angolozást. Hogy őszinte legyek, azt hittem, hogy sokkal jobban le fog fárasztani a dolog, de néha annyira jól szórakoztunk, hogy észre se vettük, hogy itt bizony most keményen tanulunk. Timi, a tanárunk minden mókában benne volt, pozitív kisugárzásának hála pedig még a legszürkébb napokon is könnyedén vettük az akadályokat.

Ha már iskolapad… Miben volt másabb a Speak!-ben angolozni, mint mondjuk a középiskolában?

Nem kellett tankönyveket, munkafüzeteket, súlyos szótárakat cipelnem! A viccet félretéve, tényleg imádtam, hogy a füzetemen és a SpeakEZ füzetemen kívül semmi mást nem kellett magammal vinnem az órákra. Elég nagy könyvmolynak tartom magam, de azt sosem gondoltam volna, hogy nem kell tankönyveket bújnom ahhoz, hogy megtanuljak angolul. Ez volt számomra a legnagyobb meglepetés, hogy megdőlt a tanulásról eddig kialakított képem. Rá kellett jönnöm, hogy szavakat és nyelvtani szerkezeteket is úgy tudok a leghatékonyabban elsajátítani, ha beszélek. És a Speak!-ben annyit beszéltem angolul, amennyit azelőtt még soha.

Az egyik kedvenc pillanatunk, mikor a diákjaink realizálják, hogy mi mindenre képesek. Neked is volt ilyen “aha” élményed?

Igen, élénken él bennem a pillanat. A második tanfolyamomat kezdtem, mikor a munkahelyemen egy elég váratlan helyzet állt elő. Bár nem az én feladatom volt akkoriban, de úgy alakult, hogy aktívan részt kell vennem egy fontos tárgyaláson, ami természetesen angol nyelven folyt. Felkészülni se volt rá időm, hiszen aznap reggel kaptam a hírt, hogy helyettesítenem kell a kollégámat. Rettenetesen izgultam, de a legnagyobb meglepetésemre a beszélgetés gördülékenyen ment, még ebben a szakmai környezetben is. A főnököm nagyon elégedett volt velem, de ami a legfontosabb, végre elhittem, hogy mire vagyok képes. Biztos vagyok benne, hogy a Speak! nélkül ez nem jöhetett volna össze. Azóta már az én feladatom a külföldi ügyfelekkel történő kapcsolattartás, hiszen előléptettek, amihez nagyban hozzájárult, hogy ennyit fejlődött az angolom.

Gratulálunk! Mi a véleményed az online nyelvórákról?

Szerintem nagyon klassz, hogy a váratlan helyzetben egy ilyen szuper megoldással rukkoltatok elő. Ez egy csomó új lehetőséget is teremtett. Sokan csatlakozhatnak az órához bárhonnan, akár egy másik városból vagy országból is. Így már tényleg semmi sem állhat az angolozás útjába.

Mit üzennél azoknak, akik most ismerkednek az angol nyelvtanulással?

Ne féljenek. Mindig a félelem tart vissza minket attól, hogy fejlődjünk, de el kell engedni azokat a gondolatokat, amik visszatartanak minket. Utána pedig már úgy megy minden, mint a karikacsapás!

Szeretnél te is ilyen jófej diáktársakkal angolozni? Leküzdenéd a félelmeidet, és elindulnál az úton, amelynek a végén elérheted az angollal kapcsolatos céljaidat? Akkor első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, majd tanulj meg angolul beszélni a Speak! Nyelviskolában!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This