Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

Angoltanulás közben beszéddel, hallott szöveg értelmezésével rendkívül gyorsan fejlesztheted a tudásodat. Arról ritkábban esik szó, hogy az olvasás szintén egy nagyon értékes gyakorlat. Valamiért az emberek általában félve tekintenek erre az elfoglaltságra, ezért most összeszedtük a legfőbb előnyeit. Így talán neked is megjön a bátorságod és a kedved ahhoz, hogy angol nyelvű könyvet ragadj a kezedbe!

Bővítheted a szókincsedet

Olvasás közben rengeteg új szóval és kifejezéssel találhatod szembe magad. Ha úgy érzed, hogy túl sok ismeretlen szóval kell megbírkóznod, az egyértelmű jele annak, hogy nem a szintednek megfelelő olvasmánnyal kezdted a gyakorlást. Próbálj meg úgy választani, hogy oldalanként maximum 5-6 számodra új kifejezés vagy szó legyen a limit, így nem érzed majd magad túlságosan leterhelve, de azért kihívás is lesz az olvasás. Ajánljuk, hogy szótárazz. Kevésbé ajánljuk, de kipróbálhatod azt a módszert is, hogy milyen az, ha szövegkörnyezetből próbálod meg felépíteni a jelentést. Ha még nem érzed magad elég magabiztosnak, válassz olyan történetet, aminek a cselekménye ismerős számodra vagy olvasd újra angolul a kedvenc olvasmányodat!

Fejlesztheted az íráskeszségedet

Ahogy egyre több szöveget olvasol, egyre színesebb mondatszerkezetekkel és megoldásokkal is találkozol majd. Remek példákat találhatsz nyelvtani struktúrákra, melyeket élő beszédben nem feltétlenül hallhatsz, ezekből ihletet meríthetsz, és te magad is beépítheted őket a tudástáradba, így a szókincsed mellett a kifejezőképességed is egyre bővül! Az angol nyelv írott formában történő gyakorlásához remek új módszereket sajátíthatsz el, szinte észrevétlenül.

Személyre szabhatod a gyakorlást

Ez az a gyakorlat, ahol semmiféle szabálynak nem kell megfelelned. A tempódat te határozhatod meg, elidőzhetsz minden oldalon, vagy akár pörgetheted is az olvasást és naponta akár 30 oldalt is letudhatsz. Rajtad áll, hogy melyik módszert tartod hasznosabbnak. Ez az egyik nagy előnye az olvasásnak, hiszen mások vagyunk, és mindannyian más-más tempóban vagyunk a leghatékonyabbak. De felhívnánk a figyelmet még egy szuper dologra, ami az angolnyelvű olvasást igazán vonzóvá teheti számodra. Te választhatod ki, hogy mit szeretnél olvasni! Ha arról olvasol, amit szeretsz és ami örömet okoz, akkor a gyakorlást sosem fogod nyűgként megélni. Ahhoz, hogy az angolnyelvű olvasás rutinná fejlődjön, tudatosan kell belekezdened. Jelölj ki egy 15 perces intervallumot minden nap, amikor zavartalanul foglalkozhatsz az olvasmányoddal. Te mikor szeretsz olvasni? Ébredés után, ebédszünet közben vagy éppenséggel lefekvés előtt? Válaszd a számodra legkényelmesebb opciót, a lényeg az, hogy lehetőleg minden nap legyen időd a gyakorlásra.

Serkentheted az elmédet

Az olvasás egy igencsak aktív tevékenység, ugyanis mikor egy szöveget olvasol, az agyad egyszerre több dologra is fókuszál: elképzeli a szcenáriót, értelmezi a leírt szavakat, sőt, még azt is mérlegeli, hogy tetszik-e neki az adott szöveg. Arról nem is beszélve, hogy még magasabb fokozatra kapcsolnak a fogaskerekek, ha mindezt angolul teszi az ember! Több kutatás is bizonyította már, hogy számos jó hatása van az olvasásnak: megmozgatja és fiatalon tartja az agyat, segít ellazulni és oldja a stresszt, javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációs képességet, sőt, még az analitikus gondolkodás fejlesztésében is szerepet játszhat.

Szélesítheded a látókörödet és új dolgokat tanulhatsz

A legjobbat a végére tartogattuk, hiszen amellett, hogy az angolodat fejleszted, rengeteg más dolgot is tanulhatsz olvasás közben! Minden csak azon múlik, hogy milyen olvasmányt választasz. Nem kell rögtön egy 600 oldalas nagyregénnyel kezdened, sőt, melegen ajánljuk, hogy inkább kis lépésekben haladj. Kezdd a gyakorlást újságcikkekkel, hírekkel. Érdekel a foci? Akkor a sportrovatot mostantól angol nyelven is csekkolhatod. Ezek után megpróbálkozatsz esetleg hosszabb hangvételű cikkekkel, interjúkkal is, de ha elég erőt érzel magadban, áttérhetsz a rövid történetekre. Ha érdekel a szépirodalom, bátran válassz verseket, izgalmas élmény lesz őket összehasonlítani az általad ismert versek struktúrájával! Ha még félsz belekezdeni egy regénybe, keress egy mesekönyvet, és olvasd el azt! A lényeg, hogy az olvasással kapcsolatos önbizalmad fokozatosan épüljön fel egészen addig, hogy már a Büszkeség és balítélet című klasszikus elolvasása is egyszerű legyen, akár az egyszeregy.

Megjött a kedved az olvasáshoz, de előtte még csiszolnád a nyelvtudásod? Az első lépés az ingyenes online angol szintfelmérő kitöltése, hogy a szintednek megfelelő csapatban fejlődhess! Kijavítjuk és utána felhívunk, hogy együtt átbeszéljük.

Várunk a következő beszédcentrikus online angol nyelvtanfolyamon a Speak! Nyelviskolában!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This