Kép forrása: senivpetro – www.freepik.com

Avagy így fér össze az önkéntes karantén és az angoltanulás.

Bizonytalanság, de még gyorsan egy nagybevásárlást, nincs tojás… hosszú a sor a gyógyszertár előtt, türelmetlenség, riadt szemek mindenhol, kihegyezett fülek az öt méteres körzetben elhangzó köhögések és tüsszentések hangjára. Távolságtartás 2 méter legalább, testben és lélekben. Minden elmarad, minden bezárt… az uszi, a mozi, a kedvenc kávézóm, a játszótér, mely mellett elhaladva máskor olyan jó rápillantani az önfeledten játszó gyerekekre… és a nyelviskola is, az én „játszóterem” ahol angolozhatok önfeledten.

Ja igen, egyébként persze itthon maradtam. Kívül káosz, de én itt bent lecsendesíteném az elmémet és ráhangolódnék egy kis angoltanulásra.

Főzök egy teát, leülök az asztalomhoz, felnyitom a laptopot. Péter a Speakben azt mondja, hogy a szövegalkotás nagyon hasznos. Word szövegszerkesztő, klikk, open. Elhatároztam, hogy írok egy fogalmazást, méghozzá angolul. Hmm… de nehéz. Minden kezdet nehéz, angolul főleg. Every beginning is hard. Na tehát akkor kezdjük is. Jó de hogyan? Ja, igen megvan már. Na, lássuk a medvét… Sajnos nem jut eszembe az a szó angolul, hogy „vállfa”… pedig tudtam. Nem tudok e nélkül belekezdeni.

Mi van velem… mindig mindent elfejtek, olyan nyomorultul érzem magam. Hülye vagyok… Pedig már vagy fél éve tanulok angolul…

Csöngetnek, ajtót kell nyitnom. Szimpatikus fiatalember maszkban, a csomagommal a kezében. Megjött a rendelésem. Átveszem, aláírom, kifizetem, viszlát. Izgatottan bontogatom a csomagot, pedig pontosan tudom mi vár rám. Belepillantok, a doboz belsejében kecsesen egymást alig érintve vadonatúj vállfák sorakoznak fegyelmezetten, mintha ők is karanténban lennének. Na de hol is tartottam?

Visszaülök a székembe, szürcsölök egy korty teát, áh igen a fogalmazás..  még mindig nem jut eszembe a szó. Minek is hitegetem magam, hogy egyszer megtanulom ezt a nyelvet… Elkalandozik a figyelmem, a régi varrógépre pillantok, eszembe jut a gyerekkorom, amikor először varrtam. Milyen nehéz is volt befűzni a gépbe a cérnát, évekig gyakoroltam, hogy egyenletesek legyenek az öltések.

Mit mondana a 20 évvel ezelőtti önmagam, ha most látna? Lehet, hogy türelmetlen vagyok… egy apró kudarc után vállfára tenném az angolozást, beakasztanám a szekrénybe és otthagynám.

Pedig régen ugyanúgy mint most, a tanulás munka volt és idő. Minden változatlan, én változtam. A varrógép mellett ott áll a csomagom a vállfákkal. A barna kartondobozra egy szó van írva „hanger”. Egy másodperc leforgása alatt hirtelen minden összeáll, meg van a szó, meg fogom tudni írni a fogalmazást.

 

Ha a motivációd már megvan és szeretnél belevágni az angoltanulásba, akkor kezdj ingyenes online szintfelmérésünkkel. Segíteni fog, hogy könnyen menjen a tanulás:

Töltsd ki az ingyenes online szintfelmérőt ide klikkelve!

 

Keresztes Dóra

Keresztes Dóra, angoltanár
Speak! Nyelviskola

Share This