Kép forrása: canva – canva.com

Gondolkodtál már rajta, hogyan zajlik a szeretet ünnepe II. Erzsébet és családja körében? Talán nem meglepő, hogy karácsonykor is saját családi hagyományaik mellett több száz éves, viktoriánus-kori uralkodói tradíciók előtt is tisztelegnek. 

A királynő kedvenc ünnepe egyértelműen a karácsony, és mindent meg is tesz azért, hogy minden évben tökéletes legyen minden. A mai napig aktívan kiveszi a részét a szervezésből, és már hetekkel előtte nekiáll az ünnepi menetrend megtervezéséhez, és 750 karácsonyi üdvözlőlap elküldésénél is segédkezik. A család még a díszítésből is kiveszi a részét, ugyanis hagyományosan ők helyezik fel az utolsó díszeket a karácsonyfára.

“A hosszú élet legszebb pillanatai közé tartozik, hogy az ember végignézheti, ahogy a gyermekei, az unokái, majd a dédunokái segítenek a karácsonyfa feldíszítésében” 

– mondta 2015-ös karácsonyi beszédében II. Erzsébet.

Nem a Buckingham palotában töltik az ünnepeket

Habár a londoni Buckingham-palota a királynő állandó lakhelye, a karácsonyt a 80-as évek óta a norfolki Sandringham melletti Sandringham-házban tölti a család. Kézenfekvő megoldás lenne Londonban maradni, esetleg Windsorban ünnepelni, ahogy azt korábban tették, de a királynő a sandringhami birtokot preferálja. Az is előfordult már, hogy nem minden családtagnak jutott külön lakosztály, így egyeseket a személyzetnek fenntartott szárnyban szállásolták el. Hogy a zsúfoltságot elkerüljék, néhány éve a karácsonyi előtti napokban a Buckingham-palotában is ünnepi vacsorát ad, Sandringhambe pedig csak a szűk család tart vele. Az ünnepek után az angol királynő egészen február 6-áig, édesapja, VI. György brit király halálozási évfordulójáig a Sandringham-birtokon tartózkodik.

Ebben a videóban megnézheted, hogy az évek során milyen ruhákban mutatkozott karácsony tájékán a brit királyi család:

Előbb bontanak ajándékot, mint a britek

Nagy-Britanniában az ajándékbontás hivatalos időpontja december 25-én, reggel esedékes, de a királyi család már 24-én este megajándékozza egymást a Sandringham kastély egyik legszebb szalonjában, a Red Drawing Roomban. De vajon milyen ajándékot kaphat az, akinek mindene megvan? A család erre is talált megoldást, bevett szokás náluk, hogy vicces meglepetésekkel örvendeztetik meg egymást. Ha igaz a pletyka, II. Erzsébet egyszer egy “Ain’t Life a B*tch!” feliratú zuhanysapkát kapott ajándékba Harry hercegtől. A vacsora viszonylag későn, az ajándékbontás után, általában 20:30-kor kezdődik, ekkor szolgálják fel az első fogást. Érdekesség, hogy a királynő mély ellenszenvet érez a fokhagyma iránt, ezért az ünnepi vacsora során egyik étel sem tartalmazza ezt a hozzávalót. A furcsa szeszélyeit II. Erzsébet különleges gesztussal ellensúlyozza, a vacsora során ugyanis a főszakácsot is meginvitálja egy koccintás erejéig. 

Mozgalmasabb a karácsonyuk, mint bárki másnak

December 25-én egy korai reggeli után az angol uralkodó család 9 órakor a St Mary Magdalene templomba vonul egy privát mise erejéig, majd egy gyors átöltözést követően 11 órakor a hívők számára is fenntartott misén is részt vesznek. Karácsony napján a hagyományos ünnepi ebéd a szenteste elköltött vacsoránál is nagyobb eseménynek számít. A menü általában pulyka hagymás-zsályás töltelékkel, baconnel és gesztenyével sült kelbimbó, burgonyapüré, sült burgonya, házi mártás, és az elmaradhatatlan karácsonyi puding brandyvel. 

Nézd meg a királynő első, televízióban sugárzott karácsonyi beszédét 1957-ből:

Ebéd után a királynő elvonul, hogy megtartsa szokásos karácsonyi és évértékelő beszédét, amit minden brit háztartásban figyelemmel kísérnek, eközben a család többi tagja a White Drawing Roomban társalog a délutáni tea társaságában. A forró ital mellé természetesen harapnivaló is jár, a legkedveltebb a jam penny sandwich, ami nem más, mint vajjal és lekvárral megkent aprócska szendvicsek, de ilyenkor szolgálják fel a hagyományos Yule log süteményt is, valamint csokoládék és péksütemények széles választékát. Estére igazán laza programot szerveznek, évek óta hagyomány, hogy a bálteremben filmeznek éjszakába nyúlóan.

Kíváncsi vagy a királynő következő ünnepi beszédére, de még nem elég biztos az angol nyelvtudásod? 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel megtanítunk angolul, hogy gyerekjáték legyen megérteni! Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz következő online angol tanfolyamunkhoz!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This