Kép forrása: KamranAydinov – www.freepik.com

Arról álmodsz, hogy megértsd kedvenc zenéidet? És arról, hogy amikor hallasz egy fülbemászó dalt a rádióban, akkor rögtön tudd, hogy miről szól? Segítünk!

A zenék tökéletes eszközei lehetnek a nyelvtanulásnak – erről többször írtunk is már. De milyen lépéseket érdemes tenned, ha kifejezetten azért szeretnéd fejleszteni az angolod, hogy megértsd kedvenceidet? Adunk pár hasznos tippet:

1) Nézd meg a dalszöveget

Egyértelmű, de mégis sokan elfelejtik! És talán elsőre csalásnak gondolod, de lássuk be, hogy a dalszöveg a tökéletes mankó, ami mindig segít a dal értelmezésében. Mi azt javasoljuk, hogy miközben hallgatod a dalt nézd a szöveget is, így egyre több szó kiejtése fog rögzülni agyadban – ez pedig a jövőben segíthet más zenéket dalszöveg nélkül megérteni.

2) Hallgasd meg ezerszer

Az egyik legegyszerűbb tipp, hogy hallgasd meg RENGETEGSZER azokat a dalokat, amiket szeretnél megérteni. Ha tényleg koncentrálva hallgatod, akkor egyre több szót fogsz kihallani a szövegből. (De ahogy írtuk a dalszöveget is ér nézni közben).

A sok újrahallgatás pedig fülednek is segít „hozzászokni” az angolhoz, így idővel egyre több dalnál fogod kihallani a szövegfoszlányokat.

3) Válassz a szintedhez illő zenét

Kezdőként próbálkozz egyszerű szövegű, lassú pop dalok megértésével. Ezekkel több sikert érhetsz el és utána könnyen továbbléphetsz a bonyolultabb dalokra.

Viszont haladóként – vagy ha a zenehallgatással kifejezetten angolodat szeretnéd erősíteni – érdemes bonyolultabb dalokat választanod. Mind a hip-hop, a rap, és a rock műfajában rengeteg olyan szerzemény közül csemegézhetsz, ami már igazi szókincsfejlesztő élmény. (És itt se feledd, ha nagyon el vagy veszve soha nem ciki rákeresni a dalszövegre és szótárazni egyet.)

+ 1 Gyakorold a beszédet is

Ha egy nyelven tényleg képes vagy eltársalogni, akkor már a zenék megértése sem fog gondot okozni. Magyarul is beszélsz, így aztán a magyar zenék meg sem kottyannak, ugye?

Pont ezért azt javaslom, hogyha szeretnéd könnyedén megérteni az angol nyelvű zenéket, akkor fejleszd az angol beszédkészséged. Hidd el, hogy sokkal látványosabb hatása lesz, mintha csak az elméletre és a dalszövegek szótárazgatására koncentrálnál.

A 100% beszéd, 0% könyv módszer ebben tud segíteni. Ráadásul még élvezetessé is teszi a tanulást, így szinte olyan kellemes lesz, mint a zenehallgatás. Próbáld ki online:

Jelentkezem
Share This