Hogyan tanulj angolul szavakat? 7 tipp, amivel mágnesként ragadnak majd rád az angol szavak

Seszínű borító, középen kettéválasztott olcsó papírlap, baloldalra felírod az angol szót, jobboldalra a magyar jelentését – és már alszol is. A hagyományos szótanulási módszerek ugyanolyan dögunalmasak, mint amilyen a keddi dupla matekóra volt a gimiben. Most adok Neked 7 egyszerű tippet, amivel hatékonnyá és élvezetessé teheted a tanulást, és mágnesként fognak ragadni rád az angol szavak.

Hány szót kell megtanulnod ahhoz, hogy beszélni tudj?

Egy teljesen hétköznapi brit, amerikai, vagy ausztrál maximum 2000 szót használ a hétköznapokban. Ennyi szóból áll a beszélt angol nyelv 79,7%-a. Szóval, ha elsőre nem a Wall Street Journal tőzsdei rovatának a megértése, hanem egy stresszmentes éttermi rendelés, vagy izzadtságmentes szobafoglalás a cél, akkor ezt a számot kell belőnöd magadnak.

A Longman Communication egyébként összeszedte azt a 3000, leggyakrabban használt szót, kifejezést, amivel tutira nem adnak el angol nyelvterületen. Ide kattintva letöltheted a listát.

Oké, de hogyan tudod megtanulni ezt a 2000 alapszót?

A hagyományos szótanulási módszerekkel általában becsődölnek a nyelvtanulók. De miért?

Tételezzük fel, hogy 2-3 perc alatt be lehet biflázni egy szót. Ez azt jelenti, hogy a 2000 szavas alapszókincs elsajátítására 4-6000 percre, vagyis közel 66-100 órára van szükséged. Napi 1 órányi aktív szótanulással számolva ez a mennyiség bő 2-3 hónap alatt ledarálható. Nem is tűnik olyan vészesnek, igaz?

Két baj van csak vele: állati unalmas és zéró a hatékonysága. Bele is fulladsz a szótárfüzeted betűóceánjába és az agyad sem lesz képes feldolgozni a napi dózist. A szótárazgatással és a magolással gyorsabban fognak kihullani a fejedből a „megtanult” szavak, mint ahogy meg tudod emészteni a következő adagot. (Ha nem hiszed, teszteld le magadon és járj utána.)

De vannak olyan trükkök, amelyek egyszerűvé, szórakoztatóvá és eredményessé tehetik a szótanulást.

7 egyszerű tipp, amivel mágnesként ragadnak rád az angol szavak

  1. Csak akkor tudod, ha használod

Triviális? Egyáltalán nem az. Egy szót nem lehet csak papíron tudni: csak akkor fog kiderülni, hogy mennyire aktív a szókincsed, amikor leszólítod az első szembejövő embert a Tower-nél és megkérdezed tőle, hogy melyik sorba kell beállnod, ha meg akarod nézni a koronázási ékszereket.

Egy kocsmai beszélgetés, egy Skype hívás az indiai munkatársaddal, vagy egy Facebook üzenet megírása tökéletes alkalom arra, hogy bevesd azokat az új szavakat, kifejezéseket, amiket legutoljára tanultál.

Belebakizol? Kit érdekel. Mert, ahogy a Punnany Massif mondja: „ha rontottál, tanulhatsz belőle, ilyenkor nincs más hátra, mint előre.Meg van az a gyakorlat teszi a mestert dolog is, ami közhely létére nem egy hülyeség.

angol-nyelviskola-dream

  1. Az olvasás menő

Egy szótárfüzetet lazán bevágsz a fiókba, ha elunod a tanulást. Egy Agatha Christie-t, vagy egy Vanity Fair cikket viszont angolul sem fogsz tudni letenni.

Ha sokat olvasol, és nem rohangálsz állandóan a szótárhoz, hogy kikeresd az első ismeretlen szó jelentését, akkor a jóisten sem ment meg a sikerélménytől. Használd a fejed, következtesd ki a szövegkörnyezetből az adott szó, kifejezés jelentését (utána, de csakis utána nyugodtan csekkolhatod a szótárt) és élvezd a hatékony szótanulás mámorát.

  1. Kapcsold össze

Ha látsz egy angol szót, akkor mondd ki hangosan akár többször is. Mire hasonlít? Milyen emléket idéz fel benned? Milyen színnel, illattal, számmal, sorozatkarakterrel tudod összekötni?

A gondolattársítás lefegyverzi az agyadat, és képtelen lesz ellenállni az asszociációkkal beégetett szavak elraktározásának.

  1. Tapétázd ki a lakásodat

Lehet, hogy a férjedet, vagy a feleségedet az őrületbe fogod kergetni vele, de elég hatékony módszer, ha post it-ekkel dekorálod ki otthon a használati tárgyakat. Használd fel a környezetedet a nyelvtanulásra!

Írd fel az adott tárgy nevét és 2-3 olyan igét is csapj hozzá, amivel gyakran használod az adott főnevet. Egy példa: a hűtő oldalára ne csak azt tűzd ki, hogy fridge, hanem írd oda, hogy open és close. Szerinted hány nap kell hozzá, hogy soha többé ne felejtsd el őket?

words-szotanulas

  1. Online szótanulás

A net kimeríthetetlen tudásforrás. Sok hasznos szótanuló program, okostelefonra letölthető, ingyenes applikáció van, amikkel játékosa formában tanulhatsz szavakat. Sorban állás közben, a buszon, vagy a metrón úgy is a telefonodat szoktad nyomogatni. Mi lenne, ha vicces videók, vagy tuti receptek nézegetése helyett játszanál egy jót és közben megtanulnál 5-6 új kifejezést?

Elárulok egy titkot: a Speak! Nyelviskola is megnyitotta saját virtuális osztálytermeit az egyik ilyen online szótanuló alkalmazásban (Quizlet), hogy ezzel is támogassuk a diákjainkat a tanulásban. Az online szótanulás tökéletes kiegészítő eszköze egy csoportos angol tanfolyamnak.

  1. Apropó játék

Ha videójátékfüggő vagy, akkor használd a szenvedélyed szótanulásra.  Quantum Break, Uncharted 4, GTA, Doom, The Crew, vagy FIFA 16 – tök mindegy. Azt se szégyelld, hogy munkaidőben farmozol, vagy éppen a Forge of Empires-t tolod, mert rengeteg szót tanulhatsz belőlük.

A gyerekek is játszva tanulnak: ki mondta, hogy nekünk felnőtteknek ezt csak unalmasan szabad?

angol-szotanulas-words

  1. Ha már szótár, akkor ezt használd

A szótanuláshoz használj egynyelvű szótárt. Tegyél egyet az ágyad mellé, tölts le egyet a telefonodra és nyiss meg munka közben egy online szótárt, hogy bárhol bármikor rá tudj keresni a Téged érdeklő kifejezésre.

Az egynyelvű szótárak rákényszerítenek még több szó megtanulására, és segítenek átkattintani az agyadat „minden percben nyelvtanuló” üzemmódra.

A szótanulás fontos, hiszen a szavak azok a pixelek, amelyekből összeáll a big picture. De, ha nem csak a szavakat szeretnéd szórakoztatóan, magolás és görcsölés nélkül tanulni, hanem a nyelvtani alapokat is így fektetnéd le, akkor van egy ajánlatom.

Jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre és próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel egyszer és mindenkorra száműzheted az unalmas, tankönyvalapú, elméleti nyelvtanulást az életedből – és közben megtanulsz magabiztosan angolul beszélni:

Share This