Kép forrása: canva – canva.com

Tudom, most sablonos leszek, ha elárulom melyik az a könyvsorozat, ami velem is megszerettette az olvasást, de hát nincs mit tenni, ez a valóság. Amikor először vettem a kezembe az első angol nyelvű könyvemet, egy új világ nyílt meg előttem. A Harry Potter és a Bölcsek köve volt az az alkotás, amely elindította szeretetemet az angol nyelvű könyvek iránt. Ahogy idősödtem, természetesen felfedeztem más írókat és regényeket, amelyek még jobban elmélyítették a szeretetemet az olvasás és az angol nyelv iránt. Ebben a blogbejegyzésben szeretném megosztani veletek kedvenc angol nyelvű könyveimet, és hogy miért hiszem, hogy az angol nyelvű olvasás rendkívül előnyös lehet azoknak, akik szeretnék megtanulni a nyelvet.

Kép forrása: theworks.co.uk

J.K. Rowling- Harry Potter-sorozat

A Harry Potter-sorozat valószínűleg több generáció számára volt az első kapocs az olvasással, és ez így van a számomra is. Rowling elképesztően gazdag és részletes világot teremtett, amelyben a varázslat és a kalandok izgalmasan egymásba fonódnak. A sorozat folyamatosan bővült, ahogy Harry és barátai felnőttek, és az angol nyelven történő olvasásban én is folyamatosan fejlődtem. Az első könyvtől kezdve, ahol emlékszem, még a magyar nyelvű könyvet az angol mellé téve olvastam, az utolsó könyvig, ahol már szinte teljesen értettem az angol nyelvet, ez az utazás felejthetetlen volt.

Kép forrása: iuu.org.tr

Colleen Hoover regényei

Colleen Hoover egy olyan írónő, aki a social media felületein manapság nagyon népszerű. Az egyik ilyen platformon jött velem rengetegszer szembe számtalan regénye, majd pedig egy könyvesbolt sikerlistájának élén is. Eleinte úgy gondoltam, hogy nem lesz nekem való, nem szeretem a romantikus novellákat, egészen addig a pontig. Végül győzött a kíváncsiság, miért is ennyire népszerű az írónő. Regényei engem mindig azonnal beszippantanak, valamiért alig tudom letenni őket. Az ő könyveit csak és kizárólag angolul olvasom, igazán könnyen érthető a nyelvezete. Úgy gondolom az eredeti angol nyelv még inkább segít megérteni és érezni a történetek atmoszféráját, mondanivalóját. Colleen Hoover, bár a népszerűsége mellett megosztó is, én kifejezetten szeretem ahogyan ír, izgalmas és olvasmányos történetei magával ragadóak.
Az ő regényeit jó szívvel ajánlom olyanoknak, akik még csak gondolkodnak azon, hogy bele vágnak az angol nyelvű olvasásba.

Kép forrása: The New York Times

Agatha Christie regényei

Az angol krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie szintén szerepel a kedvenc angol nyelvű könyveim listáján. Az ő regényei tele vannak rejtélyekkel, fordulatokkal és meglepetésekkel, amelyek izgalmasak és lebilincselőek. Az olvasásuk során nem csak az izgalmat és a rejtélyek megfejtését élvezhetem, hanem a klasszikus angol nyelvhasználatot is, amelyet Agatha Christie olyan kiválóan alkalmaz. Az ő művei ideálisak ahhoz, hogy fejlesszem az angol nyelvérzékemet és mélyebb betekintést nyerjek az igényes angol irodalomba.

https://youtube/r4tifTWu4qc

BookTok – Az olvasás közösségi jelensége

Egy modern témát sem hagyhatok ki, amikor a kedvenc angol nyelvű könyveimről beszélek. A BookTok egy közösségi média platform, amely az olvasással és könyvekkel foglalkozik. Itt olvasók osztják meg véleményüket, ajánlásokat és kreatív tartalmakat a kedvenc könyveikkel kapcsolatban. Ez az online közösség új lehetőségeket nyitott meg az olvasás szerelmeseinek, hogy megosszák élményeiket és új regényeket fedezzenek fel. A BookTok inspiráló és izgalmas hely, ahol még több könyvet fedezhetek fel, és kapcsolatba léphetek más olvasókkal világszerte.

Miért is jó angolul olvasni

Ejtsünk néhány szót arról is, hogy miért is jó angolul olvasni, ha valaki meg szeretné tanulni a nyelvet. Az angol nyelven történő olvasás számos előnnyel jár, itt van néhány ok, amiért ajánlom ezt a gyakorlatot.


1.         Bővíti a szókincset:
Az angol nyelvű könyvek olvasása segít kiterjeszteni a szókincset és megismerni új kifejezéseket, kifejezésmódokat és nyelvtani szerkezeteket.


2.         Fejleszti a nyelvtani és helyesírási készségeket: Az angol nyelven történő olvasás során folyamatosan találkozunk a helyes nyelvi szerkezetekkel és az írott nyelv sajátosságaival, amelyek hozzájárulnak a nyelvtani és helyesírási készségek fejlesztéséhez.


3.         Megismertet az angol nyelv kulturális és irodalmi aspektusaival: Az angol nyelvű irodalom elmerülést nyújt a különböző kultúrákba és gondolkodásmódokba. Így nemcsak a nyelvet tanuljuk, hanem szélesebb perspektívát is nyerünk a világról.


4.         Gyakorlatot nyújt az olvasásban és a folyamatosan javuló szövegértésben:
Ahogy egyre több könyvet olvasol angolul, fejlődni fogsz az olvasási sebességben, a szövegértésben és az olvasott információk feldolgozásában.

5.         Önbizalmat ad a nyelvhasználatban: Talán ez az egyik legfontosabb, hogy az angol nyelven történő olvasás során megtapasztalhatod, hogy egyre könnyebben érted meg az angol nyelvű szövegeket. Ezáltal növekszik az önbizalmad a nyelvhasználatban, és bátrabban kezdesz beszélni és írni angolul is.


6.         Kulturális és szórakoztató élmény:
Az angol nyelvű könyvek olvasása nemcsak nyelvtanulási célt szolgál, hanem szórakoztató és kulturális élményt is nyújt. Az írók stílusa, a történetek világa és a karakterek mélyebb megismerése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyvek élvezetes olvasmánnyá váljanak.

Az angol nyelvű könyvek világa izgalmas és inspiráló lehetőségeket kínál az olvasás és a nyelvtanulás szerelmeseinek. A Harry Potter-sorozattól kezdve, amely megszerettette az olvasást több generációval, egészen akár a Colleen Hoover regényekig, amelyek tele vannak érzelmekkel, az angol nyelvű könyvek széles skálája elbűvölő és tanulságos utazást nyújt. Az Agatha Christie regények pedig izgalmas rejtélyekkel és a klasszikus angol nyelv gazdag felhasználásával szórakoztatnak és tanítanak bennünket. Ne felejtsük el a BookTok közösséget sem, amely lehetővé teszi az olvasók számára, hogy megosszák élményeiket és felfedezzenek új könyveket, és ráadásul mindezt általában angolul.

Az angol nyelven történő olvasás sok előnnyel jár, beleértve a szókincs bővítését, a nyelvtani készségek fejlesztését, a kulturális és irodalmi ismeretek gazdagítását, az olvasási képességek javítását, valamint az önbizalom és az élvezet növelését a nyelvhasználatban. Tehát merülj el az angol nyelvű könyvek varázslatos világában, és fedezd fel a nyelv és az irodalom szépségeit és mélységeit az olvasás által. Az angol nyelvű könyvek olyan eszközök, amelyek segítségével felfedezheted a nyelvet és annak kultúráját, miközben élvezetes és szórakoztató élményeket nyújtanak. Az angol nyelven olvasott könyvek lehetővé teszik, hogy mélyebben megértsd a karaktereket és azok motivációit, valamint érezd az eredeti szöveg árnyalatait és a humort, amelyek néha elvesznek a fordításban, ezáltal mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a történetekkel és az íróval.

Az angol nyelvű könyvek olvasása tehát nemcsak izgalmas és szórakoztató élményt nyújt, hanem egyben nyelvtanulási eszköz is. Az eredeti szövegek segítenek fejleszteni a szókincsedet, a nyelvtani szerkezeteket és a szövegértést. Emellett kulturális és irodalmi ismereteket is szerzel, amelyek szélesebb perspektívát nyújtanak a nyelvről és a világról.

Ahogy én magam is tapasztaltam, az angol nyelvű könyvek olvasása segített megszeretni és elsajátítani a nyelvet. Az olvasás során találkoztam új szavakkal, kifejezésekkel és nyelvi szerkezetekkel, amiket lassan beépítettem a saját nyelvtudásomba.

Az olvasás nem csak a nyelvi készségeket, hanem az általános tudást is fejleszti, sokféle témát érintenek, így közben új ismereteket is szerezhetek az irodalomtól kezdve a történelemig vagy a tudományig. Az olvasás által bővül a világról alkotott képem, és kulturális sokszínűséget tapasztalok meg az írók különböző perspektíváin keresztül.

Az angol nyelvű könyvek olvasása tehát nemcsak szórakoztató és izgalmas, de hatékony módja is a nyelvtanulásnak. Elmerülhetsz a kedvenc történeteidben, felfedezheted az írók világát, és közben fejlesztheted a nyelvtudásodat. Ez egy folyamat, amely idővel és gyakorlással előrevisz az angol nyelvben, és egy új dimenziót nyit meg az olvasás élményében.

Ahogy a Harry Potter sorozat, Colleen Hoover regények és Agatha Christie könyvek példája is mutatja, az angol nyelvű irodalom izgalmas és sokszínű lehetőségeket rejt magában. Tehát merülj el a könyvek varázslatos világában és élvezd az angol nyelv által nyújtott izgalmas utazást! Ha pedig szeretnél félelem nélkül, bátran és választékosan beszélni, akkor gyere a Speak!-be tanulni és előtte első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Osztrogonácz-Ábrám Szabina
a Speak! Nyelviskola tanára

Share This