Kép forrása: www.freepik.com

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy milyen gátat építhetnek benned a visszajelzések – és hogyan oldhatod fel ezt a gátat, hogy végre merj beszélni angolul.

Óvódás koromban volt a termünkben egy szép cserepes virág, aminek óriási, fényes levelei voltak. Nagyon tetszett nekem, így sokszor nézegettem és simogattam a leveleit. Egyszer ezt észrevette az óvónő és azt hitte, hogy le akarom tépkedni a leveleit. Így büntetésből a sarokba állított hosszú időre. Végigsírtam a napot és mély nyomot hagyott bennem, hogy próbáltam kedvesen viselkedni a szép növénnyel, de mégis le lettem érte szidva. Gondolhatod, hogy ezek után a jövőben inkább visszafogtam magam és hozzá se mertem érni a növényekhez…

Hogy miért mondom el neked? Azért mert lehet, hogy a Te életedben is volt valami hasonló „sarokba állítás”, ami visszafog abban, hogy meg merj szólalni angolul.

Rengeteg olyan tanuló fordul meg nálunk, akinek írásban már elég jól megy az angol, de teljesen leblokkol, ha arra kerül a sor, hogy megszólaljon. Ennek egyik oka a beszédgyakorlás hiánya – hiszen ez sokszor teljesen kimarad a hagyományos angolórákból.

De meglepődnél, hogy milyen gyakran áll a beszédtől való félelem hátterében pár szúrós megjegyzés és „sarokba állítás”. Sokan vannak, akiknek a múltban a tanáruk élesen kritizálta a kiejtésüket, vagy épp azt állította, hogy semmi nyelvérzékük és soha nem fognak megtanulni angolul. Az ilyen kritika pedig mély nyomot hagyhat, pont mint nálam a gyerekkori sarokba állítás. És különösen fájó, ha Te csak jól próbáltál tanulni és mégis valami kellemetlen beszólást kaptál érte.

Ne érts félre, nem önmagával a kritika adással van a baj. Hanem azzal a kritikával, ami nem épít téged, csak a benned lévő gátlásokat építi. Egy igazán jó tanár ilyen kritikát soha nem ad.

Hogyan győzhető le ez a gát?

Ha benned is van félelem, vagy bizonytalanság a múltban kapott megjegyzések miatt, akkor egy olyan tanárt és módszert kell keresned, ami a jót erősíti benned és csak építő módon kritizál. Hiszen a megfelelő tanár és módszer kombinációval folyamatosan fejlődik majd a tudásod, miközben folyamatosan pozitív megerősítést kapsz. Így a gátak idővel szépen leomlanak.

De ehhez Neked kell megtenned az első – és sokszor legnehezebb – lépést. Döntsd el, hogy újra belevágsz az angolba és nem hallgatsz többet a negatív hangokra. Ha szeretnél egy építő visszajelzést kapni arról, hogy milyen tudásszinten vagy és merre érdemes elindulnod, akkor töltsd ki ingyenes online szintfelmérőnket:

Kattints ide és töltsd ki a szintfelmérőt!

Share This