Kép forrása: Nature photo created by freepik – www.freepik.com

Mi köze lehet a malacoknak angoltudásod fejlesztéséhez? A sima sertéseknek nem sok, de egy rajzfilmhős coca sokat tehet érted!

Kisgyerekes szülőknek valószínűleg nem kell bemutatnom Peppa malacot (azaz Peppa Pig-et). Ez a kedves rajzfilm nagy népszerűségnek örvend a 0-5 év közöttiek körében. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a felnőttek is sokat tanulhatnak a kismalactól.

Peppa a gyerekeket egyszerű és aranyos leckékre tanítja az életről, a felnőtteknek pedig az angoltanulásban segíthet.

Na de miért tanulnál pont egy malactól?

Először hadd szögezzem le, hogy valószínűleg pusztán a mesenézéstől még nem fogsz megtanulni angolul. Azonban remek kiegészítése lehet egy angol tanfolyamnak, vagy az angolóráidnak. Hogy miért?

Azért, mert Peppa csodás brit akcentussal és egyszerű szókinccsel beszél a mesében. Kezdő nyelvtanulóként is könnyedén megérted majd, hogy mi történik az adott epizódban. Így ha eredeti nyelven nézed, akkor segíthet fejleszteni angoltudásodat, szókincsedet, hallás utáni szövegértésedet és még a kiejtésedet is.

(Ha nem érted, hogy mégis hogyan lehet hatással a kiejtésedre egy ilyen passzív tevékenység, mint a mesenézés, akkor olvasd el ezt a cikkünket.)

Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége

Elsőre talán unalmasnak, vagy akár degradálónak tűnhet egy ilyen egyszerű kis mesét nézni érett felnőttként. De hidd el, hogy kezdésnek az egyszerű dolgokkal kell elindulnod. Amikor olvasni tanultál akkor sem Tolsztoj műveivel kezdtél neki. Először könnyű kis meséket olvastál. Na pont ebbe a kategóriába tartozik a Peppa malac is.

Nemrég járt nálunk egy hölgy bemutatóórán, hogy kipróbálja a 100% beszéd, 0% könyv módszert. Tanárunk Péter az órai gyakorlás közben rögtön kiszúrta, hogy milyen szép a kiejtése. Óra végén beszélgettek kicsit, és Péter kíváncsian kérdezte, hogy fejleszti-e valamivel a kiejtését. A hölgy kicsit kényelmetlenül „bevallotta”, hogy Peppa malacot néz. Péter pedig lelkesen gratulált neki! 🙂 Hiszen látványos volt, hogy milyen jó hatással van angoljára a mesenézés. (Látod, végül még egy egész cikket is írtunk emiatt Peppáról.)

Szóval ne szégyelld te sem, nézz nyugodtan mesét és fejlődj vele! Ha vannak kisgyerekeid, akkor vond be őket is, hiszen így ők is rengeteg angol szót elsajátíthatnak. És őket valószínűleg még a történet is leköti majd – ami talán neked picit unalmas lesz.

Rövid és ingyenes

Még két gyors érv a mesenézés mellett, aztán tényleg befejeztem Peppa fényezését. 🙂

Egy átlagos Peppa Pig epizód nagyjából 15-25 perc hosszú, így könnyedén fogsz tudni időt szakítani rá. Ráadásul nem kell a letöltésével bajlódnod, vagy fizetned érte. Rengeteg epizód megtalálható angolul a Youtube-on. És ha van Netflix előfizetésed, akkor ott is nézheted. A legtöbb helyen angol feliratot is könnyedén be tudsz kapcsolni hozzá, így igazán könnyű dolgod lesz.

Remélem belevágsz az angol mesenézésbe. Ha pedig igazán komolyan gondolod az angol tanulást, akkor ne feledd, hogy ha nem a megfelelő tudásszinten kezdesz neki a tanulásnak akkor kudarcra vagy ítélve. Ezért azt javaslom, hogy elsőként töltsd ki az ingyenes és online szintfelmérőnket:

Jelentkezem

Share This