Kép forrása: ijeab – www.freepik.com

A legtöbb ember most arra kényszerül, hogy a megszokottnál sokkal többet legyen otthon. Ez az időszak megviselő lehet, de sokat segíthet ha rászoksz az angol nyelvű podcastek hallgatására. Hiszen fejlesztik nyelvtudásod és a magány érzetét is csökkentik.

Kezdjük az elején és tisztázzuk le, hogy mi is az a podcast. A Wikipédia így magyarázza el:

„A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast.

A „Podcast” szó az „iPod” és a „broadcast” (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából keletkezett. A kifejezés félrevezető lehet, mert a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte.”

Én ezt röviden úgy foglalnám össze, hogy a podcast egy online hallgatható sorozat. 🙂

Sok podcast hasonlít a rádióműsorokra, de valójában rengeteg féle létezik. Vannak például hírműsorként működő podcastek, beszélgetős podcastek (ahol egy talkshow-hoz hasonlóan mindig valami érdekes témáról csevegnek, vagy épp meginterjúvolnak valakit).  De nagyon népszerűek például a bűnesetekkel, vagy rejtélyes gyilkosságokkal foglalkozó podcastek is. És léteznek olyan híres podcastek is, ahol minden epizódban egy kis történetet, vagy novellát mesélnek el. Sőt tudományos témájú, és érdekes tényekkel foglalkozó műsorok is vannak.

Angoltanulóként a legjobb barátaid lesznek

Őszinte leszek, kezdő angoltanulóknak nem ajánlanám a podcastezést, hiszen a megértésükhöz kell már egy kicsit magasabb szintű tudás. De ha közép, vagy haladó szinten vagy akkor biztosan imádni fogod őket!

Hiszen a podcast hallgatás:

  • Szórakoztató, mert biztosan találsz olyan témát, ami érdekelni fog.
  • Időtakarékos, hiszen elég hallgatnod őket. Így betehetsz egy podcastet főzés, takarítás, vagy akár munkába járás közben. Ezzel maximálisan kihasználva az idődet.
  • Fejleszti a szókincsed és a hallásutáni szövegértésed, szóval nagyon jó hatással lesz angolodra.
  • Ingyenes, ez pedig soha nem hátrány. Csak egy okostelefon, vagy számítógép kell és már hallgathatod is.

Szóval érdemes belevágnod! 🙂

A hab a tortán, hogy segíthet csökkenteni a magány érzését

Bevallom, nekem volt egy nehezebb időszak az életemben, amikor nagyon sokat segített a kedvenc podcastem. Amikor egyedül éreztem magam és el voltam veszve a negatív gondolatokban, akkor csak beraktam és máris olyan érzésem volt, mintha becsatlakoznék egy kellemes baráti beszélgetésbe.

Ha nehezen viseled ezt az otthon, bezárva töltött időszakot, és hiányzik a társaság, akkor neked is segíthet. Ugyan nem oldja meg az ember problémáit, de átmenetileg jobban érezheted magad attól, hogy számodra szimpatikus emberek „beszélnek hozzád”.

Pár jó tanács podcast választáshoz

Ha szeretnéd fejleszteni angolodat és belevágni a podcast hallgatásba, akkor a legegyszerűbb, ha megnyitod a Spotify vagy Apple Music alkalmazást és kikeresed a Podcastek részt. Rögtön ajánlani is fogják neked a legnépszerűbbeket, amikbe azonnal bele tudsz hallgatni.

(Ha pedig számítógépen hallgatnád, akkor érdemes a Youtube-on rákeresned a „podcast” kifejezésre, rengetegen felrakják ugyanis oda is adásaikat.)

Angolod fejlesztése szempontjából még ezekre érdemes figyelned:

  1. Figyelj a kiejtésre! Válassz olyan podcastet, ahol a beszélők kiejtése elsőre ismerősnek és könnyen értetőnek tűnik. Ha belehallgatsz és furcsának érzed az akcentust, akkor nem javaslom kezdésnek. Hiszen fontos, hogy megértsd amiről beszélnek. Így is rengeteget fogsz fejlődni azáltal, hogy hallgatod.
  2. Válassz olyan témát, ami érdekel! Hamar fel fogod adni a podcast hallgatást, ha untat a téma. Így ne az alapján válassz, hogy miből tanulhatnál a legtöbbet, hanem az alapján, hogy mi tűnik érdekesnek.
  3. Kezdd valami könnyeddel! Lehet, hogy léteznek például jogi témájú podcastek, amik izgalmasnak tűnnek számodra. Mégis azt javaslom, hogy kezdésnek válassz valami könnyedebb témát, ahol a szókincs sem lesz olyan letaglózó. Rengeteg könnyed és vicces beszélgetős podcast létezik, amikkel egyszerű lesz elindulnod.

De a legfontosabb tanácsom, hogy ne halogasd, vágj bele még ma a podcastezésbe! Ha már találsz 1-2 kedvencet, akkor könnyű lesz „ráfüggeni” és simán kipipálhatod majd a napi angolozást.

Ha pedig szeretnéd a beszédedet is fejleszteni, akkor azt javaslom, hogy ismerd meg a 100% beszéd, 0% módszer:

Jelentkezem

Share This