Folytatjuk tanárainkkal az interjúsorozat. Ma Kovács Ádám, a Speak! Nyelviskola tanára árulja el: Hogyan tanult meg angolul? Hogyan használja a mindennapokban az angolt? Mért lett angol tanár?  Hogyan éli meg az online angolt? Hogyan látja a jövőt? és még sok minden mást.

Mondj pár dolgot magadról!

Amennyiben létezik az univerzális nyelv (az angolon kívül persze ) véleményem szerint ez a zene. Továbbá imádom az olvasást is, idéntől fogadtam meg, hogy több könyvet és kevesebb cikket szeretnék olvasni. Jelenleg Budapesten élek, hosszútávú terveim között szerepel, hogy egy másik országban telepszek le, preferencia szerint vagy Western Europe vagy Southeast Asia valamelyik országában.

Hogyan tanultál meg angolul?

Óvodás koromban, a Cartoon Network animációs csatorna minden meséjét angolul sugározta és gyerekként természetesen hozzá voltam ragadva a képernyőhöz. Próbáltam visszagügyögni, ahogy a kedvenc karaktereim beszélnek, az amerikai akcentus elsajátítását ennek tudom be. Ez indított el az utamon az angol nyelvvel kapcsolatban.

Hogyan használod az angolt a mindennapjaidban?

Nem telik el úgy nap, hogy ne tanítanék és/vagy szívnék magamba valamilyen angol tartalmú videót, könyvet, zenét, cikket.

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?

A diákok sikerélményei, amikor beszámolnak, hogy már magabiztosabbak és bátrabban meg mernek szólalni, mint korábban. Angol beszélgetéseik, levelezéseik során szerzett sikerélményeik. We don’t do it for the income, we do it for the outcome. (Nem a bevételért, hanem az eredményért dolgozunk.)

Miért lettél angol tanár?

Általános suliban nem értettem, hogy az osztálytársaim nagy részének miért tűnik nehezebbnek a nyelv alapjainak elsajátítása. Itt született meg bennem a gondolat, hogy a későbbiekben szeretnék segíteni az embereknek a nyelv tanulásában.

Hogyan lettél a Speak! tanára és mikor?

2018 nyarán kezdtem meg a közös munkát a Speak! Nyelviskola csapatával. A három lépcsős interjút/felvételit követően, egy rövid, kiválóan felépített betanulós időszak következett és utána már bele is csobbanhattam a tanításba.

Milyen az életed, a munkád a Speak!-ben a belépésedtől?

Az álommelómat végzem, nem panaszkodhatom.

Hogyan élted meg az elmúlt közel egy évet? Mi volt ebben a legrosszabb és a legjobb?

Sejtettem, hogy rögös út lesz az offline-ról online-ra való átállás, de örömömre szolgál, hogy sikeresen abszolváltuk. A legrosszabb az „élő” face to face kontakt hiánya. A legjobb, hogy sokkal gyorsabbá vált a problematikus kérdések megválaszolása, köszönhetően a képernyőmegosztás-keresőmotor kombónak.

Mit jelent Neked az online oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit nem?

Az online oktatásé a jövő, ez nem kérdéses, számomra időt spórol meg. Az ingázás napi szinten kb. más fél óra volt oda-vissza és extrém hálás vagyok a plusz alvás órákért is. J Az egyetlen negatívum, amit tapasztaltam az online oktatással, hogy nincs garancia, hogy mindig mindenkinek tökéletes lesz az internetkapcsolata.

Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online angol oktatás?

Kényelmesebb egy hátradönthető székben tanítani, de még mindig jobban preferálom a személyes kontaktot.

Milyen online oktatást nem ajánlasz senkinek és miért nem?

Olyan oktatást, ahol az illető puszta önszorgalomból is elsajátíthatja a tartalmat/anyagot.

Számodra mi a legnagyobb különbség az online és a személyes kontakttal járó órák közt?

A tábláról való másolást leszámítva, a szolgáltatás minősége ugyanolyan. Talán még fejlődött is, mivel a keresőmotorok segítségével, gyorsabban meg lehet magyarázni/alátámasztani a nyelvtani szabályokat, ismeretlen szavakat és kifejezéseket.

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted?

Mind a csoportos, mind a magánóráknak meg van a bája, az angol tanuláson felül, remek kapcsolatokat lehet kiépíteni a csoportos órákon, továbbá közösségérzetet is tud nyújtani. A magánórák esetében, a figyelem egyértelműen nem oszlik meg és gyorsabb haladási tempót tud biztosítani.

Melyik áll hozzád közelebb és miért? 

Nem vagyok részrehajló, mindkettőt szeretem.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

Tavaly mesélte egy kedves hölgy, hogy 2019 karácsonyán jártak Amerikában és elmondása szerint határozottan fejlődött a beszéde és a hallott szövegértése.

Egy másik hölgy idén azt mesélte, hogy munkája során már sokkal bátrabban kommunikál külföldi partnerekkel és magabiztosabban ír/válaszol e-mailekre.

Egy úr elmondása szerint, több élvezetet talál az anyanyelvű tartalmak (videók, filmek, sorozatok) nézésében, mint a Speak! előtt.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Garantáljuk a diákjainknak, hogy páratlan odafigyelést, odaadást és törődést biztosítunk, ahogyan korábban említettem: We don’t do it for the income, we do it for the outcome. (Nem a bevételért, hanem az eredményért dolgozunk.)

Mi motivál Téged napról napra?

A motivációm, hogy segíthetek az emberek fejlődésében, mind szakmai, mind magánéleti téren.

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Remélhetőleg ugyanezt az ösvényt taposva, folyamatos önfejlesztéssel karöltve.

A Speak!-et?

Meg van a suliban a potenciál, hogy kiterjessze a határait. Nagy esélyt látok a terjeszkedésre, az online oktatásnak köszönhetően, már manapság is dolgozunk külföldön élő diákokkal.

Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?

Amennyiben a közoktatást (általános/középiskolák) nem reformálják meg, ugyanott.

Ha szeretnéd bátrabbá és/vagy választékosabbá tenni az angol beszéded Ádámmal vagy a Speak! Nyelviskola bármely tanárával, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket. Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This