Folytatjuk tanárainkkal az interjúsorozat. Ma Lángi Évi, a Speak! Nyelviskola tanára árulja el: Hogyan tanult meg angolul? Hogyan került Angliába és mit csinált ott, milyen élmények élték? Mért lett angol tanár?  Hogyan éli meg az online angolt? és még sok minden mást .

Mondj pár dolgot magadról!

Eredetileg történelem-latin szakot végeztem az ELTE-n, mivel középiskolai tanárként szerettem volna dolgozni, de aztán másképp alakult az életem, Angliában éltem – dolgoztam és tanultam – 13 évig. Szeretek olvasni, ázsiai sorozatokat nézni és nyelveket tanulni.

Hogyan tanultál meg angolul?

Már a gimnáziumban is tanultam angolul, de aztán az egyetem alatt kezdtem el nyelviskolába járni, hogy a diplomához szükséges nyelvvizsgát meg tudjam szerezni. Beszélni valójában Angliában tanultam meg.

Hogyan kerültél Angliába? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál?

Tanulni mentem ki Angliába. Szereztem is két mesterfokozatú diplomát ott és aztán kint ragadtam. Először egy panzióban dolgoztam, később pedig egy nemzetközi szervezet irodájában. A munkám egy része könyvelés volt, de én végeztem a pénzügyi részleg kommunikációjának nagy részét is, én voltam a részleg “arca”.

Mi volt számodra a legjobb élmény Angliában?

Nehéz választani a sok élmény közül, hiszen sokáig éltem Oxfordban. Gloucesterben és Londonban jártam egyetemre. Sok szép helyet láttam, de a legjobb talán az volt, hogy találkoztam emberekkel a világ minden tájáról.

Hogyan élted meg az első napokat, heteket Angliában angol nyelvileg? Mit és mennyire értettél?

Angliába először önkéntesnek mentem ki, hogy megtanuljak beszélni. Addigra a passzív tudásom elég jó szinten volt, viszonylag jól tudtam a nyelvtant és már elég sokat olvastam angolul. Szerencsém is volt, mert nagyon segítőkész kollégákkal dolgoztam, nagyon sokat tanultam tőlük. Az elején nehéz volt, de mivel jó alapokkal rendelkeztem, gyorsan tudtam fejlődni. A saját tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy valóban sokat tud számítani az anyanyelvi környezet, de csak akkor, ha van mire építeni. Minél többet tud valaki, amikor külföldre megy, annál többet és gyorsabban fog fejlődni a tudása.

Hogyan használod az angolt most a mindennapjaidban?

Részben még mindig angolul élem az életemet, hiszen az angoltudás kinyitja az ember előtt a világot. Az angol nyelvű könyveken, cikkeken, YouTube-os videókon túl szívesen nézek ázsiai sorozatokat angol felirattal (sok közülük nincs is lefordítva magyarra) és az angol még a további nyelvtanulásban is segít. Most japánul tanulok, ehhez pedig nagyon sok anyagot csak angolul lehet elérni.

Miért lettél angoltanár? Hogyan lettél a Speak! tanára és mikor?

Ahogy már említettem, eredetileg latintanárnak készültem, de sajnos manapság a latinra nincs nagy igény, így fordultam az angol felé. Mielőtt hazajöttem Angliából, elvégeztem a CELTA angoltanárképző tanfolyamot. 2019 nyarán kezdtem el a Speak!-ben tanítani, de már néhány évvel korábban találkoztam az iskola hirdetéseivel az interneten. Az újfajta módszer felkeltette az érdeklődésemet és úgy gondoltam kipróbálom. Azóta is szívesen tanítok itt.

Milyen az életed, a munkád a Speakben a belépésedtől?

Örülök, hogy beteljesült az egyik álmom és tanárként dolgozhatok. Nagyon jó érzés látni, ahogy a diákjaim angoltudása fejlődik és ahogy napról napra közelebb kerülnek a céljaikhoz.

Hogyan élted meg az elmúlt közel egy évet?

Azt hiszem, én viszonylag jól viseltem az elmúlt év változásait, de azért hiányzik, hogy kimozduljak itthonról és élőben találkozhassak emberekkel.

Mit jelent Neked az online angol oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit  nem?  

Mielőtt belekezdtünk, erős kétségeim voltak az online oktatással kapcsolatban, de ezek elég hamar eloszlottak. Majdnem teljesen olyan, mint amikor az iskolában vagyunk, csak azért hiányoznak a személyes találkozások. Ugyanakkor lehetőséget biztosít olyan diákoknak is részt venni az órán, akik egyébként nem tudnának időben az iskolába érni vagy túl messze, esetleg külföldön laknak.

Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online angol oktatás? Számodra mi a legnagyobb különbség az online és a személyes kontakttal járó órák közt?

A legnagyobb változást az életemben nyilván az hozta, hogy otthonról dolgozom, nem kell utazással tölteni az időt. Egy kicsit még mindig jobban szeretem az iskolai órákat. De az online órákon is jól érzem magam, és úgy tűnik, a diákjaim is megszokták és szívesen tanulnak otthonról.

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted? Melyiket kinek ajánlod? Melyik áll hozzád közelebb és miért?  

Nem tudom eldönteni, melyiket szeretem jobban, mindegyiknek megvan a maga előnye. A magánórákat leginkább azoknak ajánlom, akik a munkahelyi vagy egyéb időbeosztásuk miatt nem tudnának csoportos órára járni. A csoportok nagyon motiválóak tudnak lenni, a diákok sokat tanulnak egymástól is és jó hangulat szokott kialakulni.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

Azokra a tanítványaimra vagyok leginkább büszke, akik felelősséget vállalnak a saját haladásukért (hála Istennek, majdnem minden diákom 😊). Ők nem csak a házi feladatot készítik el, hanem a szabadidejükben is foglalkoznak az angollal, pl. olvasnak vagy filmeket/ sorozatokat néznek angolul. Azokra is büszke vagyok, akik nyugdíjasként iratkoznak be: nekik általában nincs igazán szükségük az angolra, de meg akarnak tanulni, ezért nagy lelkesedéssel vesznek részt az órákon, másokat is motiválva.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Két dolgot emelnék itt ki. Az egyik a módszer, a folyamatos gyakorlás, ami segít begyakorolni a szerkezeteket. Fontos tudni, hogyan működik a nyelvtan, de az életben nem elég az elméleti tudás, ott azonnal kell helyes – de legalábbis érthető – mondatokat alkotni, ezt a készséget pedig csak gyakorlással lehet megszerezni.

A másik, amiért jó a Speak!-be járni, az a figyelem, amit a diákjaink kapnak. Odafigyelünk, hogy mindenki a szintjének megfelelő csoportban legyen, mindig kijavítjuk a házi feladatokat és rendszeresen ajánlunk nézni- és olvasnivalót a diákok aktuális tudásának megfelelően.

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, hiszen mostanában megtapasztalhattuk, milyen nehéz előre tervezni. Azt viszont tudom, hogy szeretnék tovább fejlődni tanárként is és az élet egyéb területein is. Remélem, öt év múlva még jobban fogok tudni angolul, hiszen akármennyire is jól beszél valaki egy nyelvet, mindig marad mit tanulni.

A Speak!-et?

A Speak! az elmúlt évben bebizonyította, hogy jól tud alkalmazkodni a változó körülményekhez, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy öt év múlva még több diákot fogunk tudni hozzásegíteni a versenyképes angoltudáshoz.

Ha szeretnéd Te is fejleszteni az angol beszéded Évivel vagy a Speak! Nyelviskola bármely tanárával, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket. Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This