Kép forrása: canva.com

Habár a szeretet ünnepe még távolinak tűnik, ha adakozásról és ajándékokról van szó, nem lehet elég korán kezdeni a készülődést. Ahogy eddig minden évben, a Speak! Angol Nyelviskola csapata a diákokkal összefogva ismét nemes célt tűzött ki maga elé. 2021-ben is szeretnénk adományokkal támogatni a nehéz körülmények között élő családokat és gyermekeket, hogy az ő Karácsonyuk is gondtalan, boldog és ajándékokkal teli legyen. Hrncsár Józseffel, a Speak! Nyelviskola egyik alapítójával és adminisztratív vezetőjével beszélgettünk jótékonyságról, az ünnep lényegéről, valóra vált Karácsonyi álmokról.

Nem ez az első alkalom, hogy a Speak! adománygyűjtő akciót szervez, korábban is volt már példa hasonló összefogásra a nyelviskola életében. Mesélnél ezekről egy kicsit?

Az első adománygyűjtés még kicsit másként indult 2016 nyarán. Akkor tankönyv mentesíteni szerettük volna a diákjainkat, mivel az volt a tapasztalatunk, hogy egy átlagos diáknak 5-6 angol tankönyve van otthon, ami évek óta fogja a port és nem segíti a tulajdonosát, hogy megtanuljon angolul beszélni. Az összegyűjtött könyveket már akkor is a Baptista Szeretetszolgálatnak adtuk át, akik a saját, főleg hátrányos helyzetű régiókban működő iskoláikba juttatták el azokat. Ezt a tankönygyűjtést még háromszor megismételtük 2019-ig, és mindig egyre több könyv gyűlt össze. Tavaly módosult a gyűjtés, és már nemcsak nyelvkönyveket, hanem mindenféle könyvet és plüssöket is gyűjtöttünk, mivel azt éreztük, hogy a családok helyzete nehezebbé vált a pandémia következtében.

A Speak! Nyelviskola a tankönyvek nélküli módszert alkalmazza, hogyhogy mégis tankönyveket gyűjtöttetek?

Nem vagyunk tankönyvellenesek, de hisszük, hogy angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni, a beszédhez pedig mindig legalább két ember kell. Ezért nem használunk tankönyveket az angoltanításhoz, és ezért 100% beszéd, 0% könyv a módszerünk neve, és az angol nyelviskolánk mottója. Azt gondoljuk, hogy a tankönyvek egy bizonyos pontig fontos útitársai a nyelvtanulóknak. A társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig kötelességünknek éreztük, hogy a begyűjtött könyvek nehéz sorsú, hátrányos helyzetű családokhoz és gyerekekhez jussanak el. A nyelvtudás nem lehet kiváltság: minden embernek jár az a lehetőségekkel teli élet, amit a magabiztos angoltudás nyújthat. 

Tavaly a vírushelyzet ellenére is rengeteg adományt, 3597 könyvet és 1011 játékot gyűjtöttetek össze. Milyen érzés volt, hogy hála nektek ennyi könyv és játék került a nehéz helyzetben élő családokhoz?

Nagyon boldoggá tett ez bennünket, mert adni jó. Olvastam valahol valakitől, hogy „Minden segítség és szeretet, amit másoknak nyújtunk megtérül egyszer.” Hát a jótékonykodás nekünk tavaly év végén szinte azonnal megtérült, mert a teljes munkatársi- és diákcsapatunkat megmozgatta és jó érzéssel töltötte el.

Miért fontos számodra, hogy a Speak! Nyelviskola időről időre ilyen és ehhez hasonló akciókat szervezzen?

Szeretnék egy olyan világban élni, ahol az emberek boldogok, sikeresek, tanulnak és tanultak. Képesek és tudnak kommunikálni és együttműködni egymással. Ehhez pedig szerintem hozzájárul, ha a rászorulókat segítjük, támogatjuk.

Van esetleg olyan jótékonykodással kapcsolatos személyes történeted, amit szívesen megosztanál velünk? 

Tavaly kitettem egy posztot az adománygyűjtésről a privát Facebook-oldalamra, és másnap elárasztottak az ismerőseim az adomány felajánlásokkal. 2-3 napig jártam címről címre, és gyűjtöttem az adományokat. Engem ez nagyon megérintett. Hihetetlen az a segítőszándék, ami volt és van az emberekben. Itt szeretném elmondani, hogy partnerünknél a Baptista Szeretetszolgálatnál csodálatos, önzetlen, mosolygós nők és férfiak dolgoznak, akik a munka nehezebb részét végzik el. Eljuttatják az adományokat a rászorulókhoz. Köszönöm, köszönjük nekik, hogy vannak.

Elsősorban milyen felajánlásokat vártok, mire figyeljenek az adományozók?

Bármilyen olvasható állapotú könyvet, használható plüssfigurát és minden tartozékával teljes társasjátékot átveszünk.

Az adományok minden korosztályhoz szólhatnak, de a 0-14 év közötti rászoruló gyerekeknek különösen fontos a segítség.

A Baptista Szeretetszolgálat elmondása szerint minden alábbi felajánlásnak tudnak boldog új tulajdonost találni.

 • gyerekkönyvek, akár csecsemőknek való képeskönyvek is
 • kifestők
 • ifjúsági regények
 • kötelező olvasmányok
 • képeskönyvek, térképek, atlaszok
 • ismeretterjesztő könyvek
 • nyelvkönyvek, szótárak
 • szépirodalom
 • plüssfigurák
 • társasjátékok

A plüssfigurák és társasjátékok mellett könyvadományokra számítotok a leginkább. Miért tartod fontosnak, hogy ezek a könyvek eljussanak a rászoruló gyerekekhez?

Szerintem a sikeres ember legértékesebb „vagyontárgya” a tudása. A tudást az emberiség a könyvekben írta le. Rengeteg tudás van már a mesekönyvekben is. Ha a gyerek sokat olvas, akkor véleményem szerint a sikeres életre nagyobb esélye lesz, mint könyvek nélkül.


Jó tett helyébe jót várj, a segítséget ti is megjutalmazzátok, az adományozók ugyanis mind ajándékban részesülnek a Speak! jóvoltából. Milyen angolozáshoz hasznos meglepetésre számíthatnak a diákok?

A következő ajándékok közül választhatnak egyet az adományozók.

 • eljöhetnek az online angol bemutatóóránkra, ahol kipróbálhatják a 100% beszéd, 0% könyv módszert,
 • választhatnak egy saját fejlesztésű ListenEZ hanganyag csomagot az angol hallás utáni szövegértésük otthoni fejlesztéséhez,
 • választhatnak egy saját fejlesztésű HomeEZ munkafüzetet az angol mondatalkotási képességeik otthoni fejlesztéséhez,
 • kérhetik a „Nem mersz megszólalni angolul” pdf formátumú e-könyvet,
 • vagy kérhetik az „SMS szótár” pdf formátumú e-könyvünket.

Meddig tart az akció, és pontosan hol lehet leadni az adományokat?

Az adományokat 2021. november 30-ig tudod leadni a Speak! Nyelviskolában, a 1134 Budapest, Klapka utca 11-ben. Hétfőtől csütörtökig 10 és 18.30 között tartunk nyitva, pénteken pedig 10 és 17 óra között.

Hogyan jutnak el a gyerekekhez a beérkezett adományok?

A begyűjtött könyveket 2021. december 2-án fogjuk átadni a Baptista Szeretetszolgálatnak, ők gondoskodnak róla, hogy Karácsonyig eljussanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van egy kis Karácsonyi csodára.

Amennyiben te is csatlakoznál Karácsonyi adománygyűjtő akciónkhoz, ide kattintva tudod elolvasni a részleteket. Segíts, hogy mosolyt varázsoljunk a nehéz körülmények között élő gyermekek arcára!

Fontos számunkra, hogy a Speak! közösség támogassa a jó és fontos ügyeket, büszkék vagyunk minden diákunkra! Ha te is csatlakoznál ehhez a remek csapathoz és fejlesztenéd az angolodat, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This