„Tényleg szokásommá vált, hogy napi 10 percet foglalkozzak angollal.” – interjú Petrával, a 30 napos újévi kihívásunk győztesével

Január elején indítottuk el újévi kihívásunkat, amivel az volt a célunk, hogy profi nyelvtanulóvá váljanak a résztvevők, és 2017-ben tényleg megtanuljanak angolul. A kihívást vállalóknak 30 napon át, naponta 10 percet kellett foglalkozniuk az angollal, a kihívást pedig közvetíteniük kellett a saját Facebook, vagy Instagram profiljukon.

 

A kihívás zajos sikert aratott, több száz #30dayresolution hashteggel ellátott poszt lepte el a közösségi médiát, de győztesből sajnos csak egy lehetett.

 

A kihívás és a 60 órás ajándék tanfolyam győztese pedig Malik Petra lett. Most a vele készült interjút olvashatjátok.

SpeakMan: Nagyon gratulálunk Petra! 🙂 Szuper jó és nagyon inspiráló posztokkal végül te nyerted a 30 napos újévi kihívást. Miért vágtál bele a tanulásba?

Petra: Kedves kolléganőm, Sallai Ági nálatok tanul lassan egy éve, és mindig mesélt a Speak! Nyelviskoláról, hogy mennyire jó, és ő győzködött, hogy jöjjek én is ide tanulni, mivel tudta, hogy én is próbálkoztam az angol tanulással.

Korábban már csalódtam más nyelviskolában, és magántanárokban, ezért motivált arra, hogy próbáljam meg itt.

El is kezdtem járni, és pont bekerültem abba a csoportba, ahova ő is jár, úgyhogy szuperül kezdődött! 🙂 Szerencsésnek is érzem magam, hogy a tanárunk Gergő lett. Ági mondta, hogy jelentkezzek erre a kihívásra is, mert tanfolyamot lehet nyerni, ő is elkezd játszani, és én is vágjak bele. Ő Instagramon, én pedig Facebookon kezdtem el a posztolást.

SpeakMan: Milyen volt ez a 30 nap? Hogy érezted magad?

Petra: Nekem nagyon tetszett, nagyon élveztem. Otthon is mindig elővettem a kis papírkámat, néztem, hogy hol tartok, számolgattam és közben betartottam, hogy legalább 10 percet mindennap tanuljak.

Észrevétlenül a szokásommá vált az, hogy napi 10 percet foglalkozzak angollal.

Posztolás közben néha a többi résztvevőre is ránéztem, és bíztam abban, hogy jól csinálom. A környezetem érdeklődését is felkeltettem, további két kollégám ment el hozzátok szintfelmérőre.

SpeakMan: Melyik volt a leghatásosabb tanulási módszer számodra?

Petra: Nálam a szókártyák. A szókincsem nagyon rossz. Két éve karácsonyra kaptam ajándékba szókártyákat, de sosem vettem elő, mindig csak porosodott a szekrényben. Amikor jött ez a kihívás, mondtam magamnak, hogy ezt elő kéne venni és akkor kezdjük! 🙂 Végre hasznát veszem.

SpeakMan: Mi a célod az angollal? Meddig szeretnél eljutni?

Petra: Elsősorban a nyelvvizsga, de utána is szeretnék tanulni, mert az a legfontosabb, hogy meg tudjak szólalni, magabiztosan tudjak beszélni angolul társaságban is.

Ez a célom, de igazából hobbimmá vált az angoltanulás.

Sokszor kerülök olyan társaságba, ahol csak angolul beszélnek, és korábban cikinek éreztem, hogy nem tudok velük kommunikálni, vagy legalábbis nem olyan szépen. Motivál, hogy eljussak odáig, hogy ne okozzon gondot a megszólalás. Ebben a tanárom Gergő is nagyon sokat segít, mert a kiejtéssel is gondjaim vannak, de ő mindig figyel és kijavít.

SpeakMan: 30 nap nem hosszú idő, de volt olyan, hogy elillant a motivációd?

Petra: Szorgalmas típus vagyok, ezért mindig le tudtam ülni tanulni. Ha másért nem is, Gergő elég sok házit ad – amit mi kérünk – ezért tényleg minden napra jutott valami. Azért is tetszett ez az egész játék, mert kreatívan tudtam hozzáállni: receptet írtam például, ami nagyon jó volt.

Amúgy nem szoktam posztolni ilyen sűrűn, kicsit tartottam tőle, hogy mit szólnak a megosztásaimhoz az ismerőseim. Írtak is páran, hogy mit csinálok, mit akarok nyerni. Legalább tudtam velük beszélni erről, az iskoláról is, hogy miért csinálom.

SpeakMan: Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy Te vagy a nyertes?

Petra: Majdnem elájultam! 🙂

Tényleg, akkor értem haza, pont morcos is voltam a BKV miatt, hétfő is volt, azok a legrosszabbak. Épp vacsorához készülődtem, ránéztem a telefonomra és láttam, hogy kaptam egy értesítést: nem hittem a szememnek!

Tényleg nem hittem el, egyből hívtam Ágit, hogy úristen, én nyertem!

Azt hitte először, hogy baj van, mert sírós volt a hangom. De olyan hirtelen jött, meg olyan jól esett, hogy nagyon megörültem neki. Vicces, mert mindig beleraktam azt a hashtaget, hogy #iwanttowin (nyerni akarok) és úgy látszik bejött! 🙂

SpeakMan: Adódik a kérdés, hogy mikor váltod be?

Petra: Még beterveztem magamnak két tanfolyamot, úgyhogy a következőre már be is váltom. Szeptemberben tervezem a nyelvvizsgát

SpeakMan: Éppen zajlik a tavaszi kihívás. Van valamilyen tipped a résztvevőknek?

Petra: Én belevittem a hétköznapjaimba az angolt, azt, hogy éppen mit csináltam, például egy-egy napi programomat írtam le angolul, és posztoltam egy fényképpel. Ezen kívül angolul néztem filmeket, sorozatokat, cikkeket olvasgattam.

Sokat segített ez a 30 napos kihívás a mindennapos tanulásban.

Csak elhatározás kell, és egy kis kitartás. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Rád is inspirálóan hatott Petra sztorija? Annyira, hogy félre tedd a rossz tapasztalataidat, sutba dobd a félelmeidet, és újra belevágj a nyelvtanulásba- csak ezúttal a helyes úton? Akkor fogadd el tavaszi kihívásunkat, és 30 nap alatt te is profi nyelvtanulóvá válhatsz:

banner_button

 

 

Share This