„Ha nincs angoltudásod az egy bazi nagy STOP tábla az életedben.” – interjú Zolival, a Hónap Diákjával

SpeakMan: Gratulálunk a Hónap Diákja címhez! Te is bizonyítottad a teljesítményeddel, kitartásoddal és szorgalmaddal, hogy megérdemled ezt az elismerést. Emlékszel még, hogy hol bukkantál ránk, hogyan találtál a Speak!-re? Miért döntöttél mellettünk?

Horváth Zoltán: A neten. Nyár óta járok hozzátok, de igazából 20 éves korom óta próbálkozom angoltanulással.

Az elején nem konkrét cél vezérelt, hanem saját magam miatt kezdtem el a tanulást, viszont mostanra már a munkám is erősen megköveteli a magabiztos nyelvtudást. Napi szinten kell használnom az angolt, sok külföldi ügyféllel kell kommunikálnom: olyanokkal is, akiknek az angol az anyanyelve, vagy hozzám hasonlóan második nyelvként használják.

Sokat küszködtem az angollal, nem találtam rá a megfelelő módszerre, tanárra, és szorongtam, ha meg kellett szólalnom.

Viszont nagyon szeretem a munkámat, nem akartam más területen dolgozni, ezért hajtottam rá most a nyelvtanulásra.

Az angol óriási dolgokat nyit meg. A sorozatok, filmek, könyvek, zenék, szakmai tudásanyagok jelentős része angolul van, és e nyelv ismeretének segítségével már nyitottabb a világ, szóval a nyelvtanulás megtérülő befektetés.

SpeakMan: Mi fogott meg a legjobban? Mi az, ami megragadott a bemutatóórán, és az azóta eltelt időben?

Zoli: Péter rendkívüli előadó képességgel van megáldva. Nagyon tetszett, ahogy az órát felépítette, kézben tartotta, javította, ha valamit valaki rosszul mondott.

A módszer nálam betalált, mert pont arra volt szükségem, hogy a tanultakat valahogy „bevéssem” a tudatomba, és ezt itt megtaláltam.

Jó, hogy nincs könyv, munkafüzet, a tanfolyamon sokat beszélünk, és érzem magamon a haladást. Az elején azt vártam, hogy kicsit gyorsabban fogok fejlődni a beszéd terén, de azóta türelmesebb lettem, mert tudom, hogy az alapoktól kellett kezdenem, a folyamatos beszéd pedig a gyakorlással érkezik majd.

Az a célom, hogy középfokú szinten beszéljek angolul, szóval nem egy papírért csinálom, hanem a tudásért.

SpeakMan: A mostani lesz a harmadik tanfolyamod. Mi ad erőt a folytatáshoz?

Zoli: Jórészt a céljaim és a tanárom, Kata tanuláshoz és tanításhoz való hozzáállása követendő példa. Lendületes, fiatalos, jó humora és beszólásai vannak, amivel nagyon jó hangulatot teremt. Laza, mégis megköveteli a teljesítményt, ami igen jó hatással van rám és a csoportra is.

SpeakMan: Mennyit tudsz a tanfolyamon kívül foglalkozni az angollal?

Zoli: Így év vége felé már elég húzós a munkám és ezért elég keveset, de korábban mindennap foglalkoztam vele. Általában hétig dolgozom, utána pedig mindig leültem tanulni, sokszor este tízig írtam a leckémet, gyakoroltam, tanultam a szavakat.

A szavakat mostanra már sokkal gyorsabban tanulom, a mondatokkal, fordításokkal picit többet kell bíbelődni, de azt látom, hogy van értelme otthon is gyakorolni, rendesen írni a házi feladatokat.

Szombatonként járok tanfolyamra, aznap már nem szoktam angolozni, viszont vasárnap az első dolgom, hogy leüljek és átnézzem az anyagot.

Mindig keresem a legjobb módszert arra, hogyan tudom beilleszteni a tanulást a mindennapjaimba.

A SpeakEZ [a Speak! Nyelviskola szintekre bontott, saját fejlesztésű szójegyzéke – a szerk.] sokat segít az otthoni tanulásban, ezen kívül mindig lefotózom az órai anyagot, így ha van akár öt szabad percem, akkor előkapom a telefonomat és átlapozom a jegyzeteimet.

Ezen kívül aktívan használom a Quizlet-et, ahol minden szintnek fent van a szóanyaga. Az a legjobb benne, hogy játékosan tesztelhetem közben a tudásomat, ami pl. vizsgafelkészülésnél nagyon jól jön.

SpeakMan: Mivel biztatnád azokat az embereket, akik még nem mertek belevágni a nyelvtanulásba?

Zoli: Ha gyakran kerülsz olyan helyzetbe, hogy beszélgetned kellene egy külföldivel, aki csak angolul tud, te pedig lefagysz ettől, szorongsz, akkor ideje lépni.

Engem az motivál, hogy a szakmámban kiteljesedhessek, hogy a kollégáimmal és a partnereimmel tudjak gondolatokat cserélni, vagy ha jön egy külföldi gyártó képviselője, akkor képes legyek vele kommunikálni.

Ha nincs angoltudásod az egy bazi nagy STOP tábla az életedben.

A fejlődéshez persze nem csak cél és kitartás kell, hanem egy jó tanár és jó módszer is: és ez szerencsére megvan a Speak!-ben, szóval hajrá.

congrats

Share This