Kép forrása: cookie_studio – www.freepik.com

A britek imádnak az időjárásról beszélni, így aztán nem csoda, hogy rengeteg idiómájuk is van a témához kapcsolódóan. Ezeket érdemes ismerned, hogy választékosan fejezhesd ki magad.

Először érdemes tisztáznunk, hogy mik az idiómák (hiszen a szorgos nyelvtanulók legjobb barátai). Az idióma olyan kifejezés, amit nem szó szerint kell értelmezni és fordítani, hiszen átvitt értelemmel bír. Ilyen például magyar nyelvben az „ajándék lónak ne nézd a fogát” kifejezés.

Most hat hasznos angol kifejezést gyűjtöttünk össze az időjárással:

1) Fair-weather friend – Jelentése: érdekbarát

Definition: someone who is a good friend when it is easy to be one and who stops being one when you are having problems
Examples: She was a fair-weather friend because she wasn’t interested in me once I had lost my job. (Ő egy érdekbarát volt, mert többé nem érdekeltem miután elvesztettem a munkámat.)

2) Chase rainbows – Jelentése: ábrándokat kerget

Definition: to try to get something that you can never have
Examples: I think he’s chasing rainbows if he thinks he can get into Oxford with his bad grades. (Úgy gondolom álmokat kerget, ha azt hiszi, hogy be tud jutni az Oxfordra a rossz jegyeivel.)

3) It’s raining cats and dogs – Jelentése: esik, mintha dézsából öntenék

Definition: it is raining extremely heavily
ExampleWe wanted to have a barbecue this weekend, but it’s been raining cats and dogs since Friday evening. (Grillezni akartunk a hétvégén, de péntek este óta úgy esik, mintha dézsából öntenék.)

4) Come rain or shine – Jelentése: akár esik, akár fúj

Definition: no matter whether it rains or the sun shines; in any sort of weather
Example
Pack a raincoat because the outdoor concert is happening come rain or shine. (Pakolj be egy esőkabátot, mert a kültéri koncert meg lesz tartva, akár esik, akár fúj.)

Ha szeretnél az időjárásról (és minden másról is) könnyedén csevegni angolul, akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert, amivel az angoltanulás élmény:

Jelentkezem
Share This